Asaltul PSD asupra ALDE: Puciștii lui Meleșcanu cer înlăturarea lui Călin Popescu Tăriceanu

Laurentiu Gheorghe | 13.09.2019

PSD a lansat un atac la baionetă pentru a prelua ALDE pentru a-și reface majoritatea parlamentară. Tăriceanu i-a convocat luni la sediul partidului pe cei care i-au rămas fideli pentru a rezista asediului.

Pe aceeași temă

Călin Popescu Tăriceanu își vede partidul asediat de PSD, Teodor Melescanu fiind Calul Troian al Vioricăi Dăncilă cu care încearca să urce cât mai mulți parlamentari ALDE în barca ciuruită a PSD.

Circumspect, liderul ALDE i-a convocat, luni, pe susținătorii săi la sediul partidului pentru a stabili o strategie de apărare față de atacurile propriilor membri care sunt momiți cu funcții importante în stat, doar ca să susțină în Parlament Guvernul PSD.

Deja, organizațiile județene ale ALDE au început să se împartă în două tabere: pro-PSD sau anti-PSD. Surse din partid, citate de HotNews.ro, spun că Tăriceanu se mai poate baza doar pe filialele din Hunedoara, Bihor, Cluj, Buzău, Iași, Constanța și Giurgiu

Și la conducerea centrală a partidului Tăriceanu are probleme, iar convocarea Delegației Permanente a ALDE unde se va decide excluderea „trădătorilor lui Meleșcanu” este incertă.

Deocamdată, Tăriceanu a pierdut 3 senatori care au dezertat la PSD, iar alți 7 deputați sunt cu arme și bagaje în curtea lui Dăncilă. Liderul ALDE încearcă să stopeze hemoragia din partid și să-și păstreze numărul de parlamentari cu care să țină PSD în șah.

Parlamentarii ALDE, nemulțumiți de perspectiva de a pierde sinecurile oferite de participarea la guvernare, sar la gâtul conducerii partidului – Tăriceanu, Chițoiu, Vosganian și Norica Nicolai – pe care îi acuză de blat cu Iohannis și PNL.

Cum cei îndepărtați de la butoanele puterii după decizia lui Tăriceanu de a trece în opoziție sunt președinți de organizații locale (Oradea, Dolj, Teleorman, Prahova, Gorj, Suceava, Timiș și Olt), cer organizarea urgentă a Congresului pentru înlăturarea actualei conduceri și alipirea la PSD.

Președintele PSD, Viorica Dăncilă, le-a promis dezertorilor din ALDE că la alegerile locale și parlamentare îi va trece pe liste comune ALDE-PSD, ceea ce îi face pe tot mai mulți să se pună cu trup și suflet la dispoziția PSD.

La nivel local, unde nu există diferențe între PSD și ALDE se constată cele mai puternice contestații la adresa conducerii partidului, amplificate de spectrul marginalizării politicienilor ALDE.

„Tăriceanu să se debaraseze urgent de combinatorii din jurul domniei sale” (Daniel Chițoiu, Varujan Vosganian și Norica Nicolai – n.r.)

Declarațiile belicoase ale unor lideri județeni ALDE la adresa lui Tăriceanu

  • Samuel Calotă, ALDE Teleorman: ”Îl sfătuiesc cu modestie pe domnul președinte Tăriceanu să nu abandoneze proiectele mari pe care le-a susținut în timpul acestei guvernări, care au adus bunăstare românilor, să nu renunțe la ideile liberale care l-au consacrat pe scena politică și să se debaraseze urgent de aceia care l-au influențat în rău în luarea unor decizii și care sunt combinatorii din jurul domniei sale! Altfel, ca partid, riscăm să nu mai contăm pe scena politică și efectiv să dispărem."

  • Ion Cupă, ALDE Dolj: "Drumul corect pentru ALDE nu poate fi fuziunea cu partidul lui Victor Ponta, ci consolidarea noastră ca partid al drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, partid al creşterii calităţii vieţii românilor, partid al sprijinirii iniţiativei şi capitalului românesc."

  • Grațiela Gavrilescu, ALDE Prahova: "Mi-am dat demisia și am plecat de la guvernare pentru un țel, ca ALDE să aibă un candidat. Acest lucru nu s-a întâmplat. (...) Fac parte dintr-o echipă, am creat un partid care a ajuns în Parlament, a avut rezultate, alegătorii nu pot fi purtați pe drumuri. Am considerat că e bine pentru ALDE ca proiectul început în 2016 să se încheie la finalul mandatului Guvernului."

  • Dorin Corcheș, ALDE Oradea: "Cum de s-a ajuns să renunțăm la grupul parlamentar de la Senat? Cum am ajuns să-i scriem scrisori președintelui Klaus Iohannis – cerându-i «ajutor» împotriva propriilor colegi de partid? Toate aceste întrebări trebuie să-și primească răspunsurile în cadrul unui Congres ALDE în care primarii, consilierii locali, consilierii județeni, dar și membri simpli ALDE să aibă ocazia să-și spună punctul de vedere."

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22