ASF îi contrazice pe Ciolacu și Tudose: Pilonul II este solid, cu randamente pozitive

Dora Vulcan | 25.08.2017

Pilonul II de pensii este unul solid, cu randamente pozitive, iar dacă vor fi constatate disfuncționalități ale sistemului vor exista intervenții rapide pentru corectarea acestora, a precizat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) într-un comunicat remis presei după declarațiile lui Ciolacu și Tudose.

Pe aceeași temă

 

 

 

  "Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public privind situația fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) dorește să reafirme că Pilonul II de Pensii este unul solid, cu randamente pozitive, reflectate de altfel și de analiza evoluției pieței pensiilor private la 30 iunie 2017. De asemenea, ASF reiterează faptul că, potrivit prevederilor legale în vigoare, Autoritatea nu are competențe pentru a iniția modificări ale legislației primare care guvernează funcționarea pieței pensiilor private. ASF urmărește cu foarte mare atenție randamentele și activele nete ale fondurilor de pensii administrate privat și dacă vor fi constatate disfuncționalități sau derapaje ale sistemului va interveni rapid pentru corectarea acestora", precizează ASF într-un comunicat remis presei după declarațiile contradictorii ale vicepremierului fără portofoliu Ciolacu și ale premierului Tudose, care au susținut că ”cifre” analizate de ASF ar fi indicat o lipsă de eficiență a Pilonului privat II și că ”statul e mai bun administrator”, motiv pentru care vor crește depunerile la cel de stat, în defavoarea celui privat. Mai mult, cei doi ar fi sugerat că ASF ar avea în intenție să modifice legislația în domeniu, fapt infirmat, iată, de conducerea ASF care spune că nici măcar nu are atribuții în acest sens. 

 

De asemenea, ASF menționează că, în calitate de supraveghetor al pieței financiare non-bancare, participă la întâlniri cu parteneri instituționali și exprimă puncte de vedere privind evoluția curentă a celor trei sectoare reglementate (asigurări, piața de capital, pensii private), de câte ori este necesar.

 

Potrivit unor informații publicate de Profit.ro, Ministerul Finanțelor intenționează să diminueze, de la 5,1% la 2,5%, contribuția virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II). Măsura ar afecta dinamica sumelor acumulate în cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participanților la acest sistem.

 

Vineri, vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat că o decizie în privința pilonului II de pensii nu este luată și sub nicio formă nu este vorba despre desființarea acestuia, o decizie viitoare fiind una în interesul românilor.

 

"Nu Guvernul României a pornit această discuție și nu dintr-un interes că nu avem suficienți bani. Deja colectarea preconizată și cum vedem trendul nu sunt probleme de bani și noi, mai mult ca sigur vom veni cu o rectificare pozitivă. Pilonul II de pensii a plecat de la ASF, de la domnul președinte Badea și domnul vicepreședinte Giurăscu. Dânșii urmăresc cifrele atât la pilonul I, cât și la pilonul II de pensii. Din cifre le-au ieșit anumite concluzii, au avut o întâlnire cu administratorii de la pilonul II de pensii. Mai mult, ambele părți au avut o întâlnire cu Ministerul de Finanțe. Nu este luată o decizie în ceea ce privește pilonul I de pensii. Sub nicio formă nu există desființarea pilonului II de pensii sau marginalizarea. Decizia politică și decizia Guvernului României va fi o decizie în ceea ce privește cum este mai bine pentru cetățenii României", a spus vicepremierul, prezent la Neptun.

 

Potrivit acestuia, există variante de lucru, iar răspunsuri exacte se află la reprezentanții ASF.

 

"Ne uităm în continuare pe cifre. (...) Este ceva îngrijorător în ceea ce privește pilonul II de pensii, nu ca în alte state. În alte state s-a cam fugit cu banii de la pilonul II, la noi sunt banii dar cred că se pot gestiona mai bine ca oamenii să aibă o pensie mai mare. Nu este o intrare brutală a statului pur și simplu este vorba de eficiență și o decizie în favoarea cetățenilor. (...) Nu se iau bani de la pilonul II să se mute in pilonul I, este exclus așa ceva", a subliniat Ciolacu, care a ținut să menționeze că o decizie va fi luată în cadrul coaliției de guvernare.

 

Conform datelor ASF, la 31 iulie 2017, fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de aproximativ 37,197 miliarde de lei, în creștere cu 3,09% față de nivelul de la 30 iunie 2017.

 

Titlurile de stat dețin cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 23,65 miliarde de lei, respectiv 63,58%. Pe locul doi de află acțiunile, cu 7,43 miliarde de lei (19,98%). Depozitele bancare se situează pe locul trei din acest punct de vedere, cu 2,78 miliarde de lei, respectiv 7,5% din totalul activelor.

 

Fondurile de pensii private obligatorii aveau 6,929 milioane de participanți.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22