Atena, spre GREXIT. Bruxellesul inca nu are o solutie. Summit extins, duminica. Juncker: Problema priveste si Romania. Sunt contra Grexitului, dar nu il pot preveni daca guvernul elen nu ajuta

T.d. | 08.07.2015

Pe aceeași temă

Pana vineri are timp Atena sa vina cu un nou plan de propuneri pentru contracararea crizei economice in care se gaseste. Desi toata lumea astepta o solutionare rapida, marti sau cel tarziu miercuri, se pare ca discutiile la Bruxelles se vor intinde pe o perioada mai lunga.

Si vor include toti cei 28 de membri ai Uniunii Europene, in conditiile in care situatia afecteaza nu doar Eurogrupul.

Problema pe care o analizam priveste toate cele 28 de state membre, situatia afecteaza Bulgaria, Romania si alte state” si ar fi incorect ca aceste tari sa fie excluse de la masa discutiilor, a spus seful Comisiei Europene Juncker, in noaptea de marti spre miercuri, citat de Digi24.

Seful Executivului comunitar ia in calcul iesirea Greciei din zona euro si o spune explicit.

Sunt contra Grexitului, dar nu il pot preveni daca guvernul grec nu face ce asteptam sa faca si anume sa respecte deminitatea poporului grec”, a spus Jean-Claude Juncker, aratand ca Uniunea este pregatita pentru un asemenea scenariu.

El a tinut sa critice acuzele de “terorism” aduse de fostul ministrul grec de Finante Varoufakis.

Nu-mi plac aceste cuvinte! Cine sunt ei si cine cred ei ca sunt eu?”, a continuat seful CE.

Si presedintele Consiliului European a tinut sa explice necesitatea unui summit cu toate statele membre programat pentru duminica.

Trebuie sa discutam despre consecintele la intregul nivel al Uniunii Europene, nu doar la cel al zonei euro. Pentru noi este foarte important sa aflam opiniilor lor (ale tututor statelor comunitare n.r.), de exemplu, despre un posibil ajutor umanitar pentru Grecia daca e necesar”, a spus si Donald Tusk, vorbind despre “cel mai critic moment din istoria noastra”.

Marti seara, liderii eurozonei s-au reunit intr-un summit extraordinar, in capitala UE. Astfel, Merkel, Hollande, Renzi si ceilalti au asteptat explicatiile si propunerile premierului grec Alexis Tsipras. Care se pare ca nu au venit sau nu au convins.

De altfel, anterior in aceeasi zi, nici noul ministru grec de Finante Euclid Tsakalotos nu a parut sa schimbe foarte mult ecuatia momentului.

discutiile din Eurogrup nu au atins niciun rezultat. Cel putin asa arata declaratia sefului grupului ministrilor de Finante din tarile membre ale zonei euro.

La acest moment nu sunt propuneri din partea Greciei”, a transmis seful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.

"La acest moment nu sunt noi propuneri din partea Greciei si primul pas va fi trimiterea de catre Atena a unor noi propuneri catre Eurogrup; o noua cerere prin Mecanismul European de Stabilitate si, imediat ce o vom primi - speram sa se intample maine dimineata -, vom avea o noua discutie in Eurogrup pe aceasta tema”, se arata in declaratia sefului Eurogrupului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22