Augustin Zegrean: Respingerea propunerii a Adinei Florea la șefia DNA este constituțională

Laurentiu Gheorghe | 09.01.2019

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, consideră că respingerea pentru a doua oară a propunerii Adinei Florea la conducerea DNA este în litera Constituției și nu poate fi acuzat pentru aceasta.

Pe aceeași temă

În plus, fostul președinte al Curții Constituționale a României a afirmat că decizia de anul trecut a CCR specifică faptul că președintele poate respinge propunerile ori de câte ori constată că este un motiv de nelegalitate și că în acest caz nu se poate vorbi nici de neîndeplinirea atribuțiilor de către președinte, nici de conflict juridic de natură instituțională.

“În decizia de anul trecut a Curții se spune că președintele poate să respingă pentru motive de nelegalitate propunerile ori de câte ori constată că este un motiv de nelegalitate. Am înțeles acum că dosarul candidatei, a persoanei propuse, nu avea toate documentele solicitate de lege. Atunci să nu se mire nimeni că a fost respinsă. Nu suntem în situația de refuz de a îndeplini o atribuție a președintelui și nu mai putem vorbi nici de conflict juridic de natură instituțională câtă vreme se face aceeași propunere. Adică, o persoană care acum o lună nu se califica pentru a fi procuror general la DNA acum se califică?! Dar ce a făcut între timp?”, a adăugat Zegrean.

Președintele Klaus Iohannis a respins, miercuri, propunerea ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a o numi pe Adina Florea procuror șef al DNA. Propunerea a fost respinsă pentru a doua oară, iar motivul invocat este că documentația nu conține dovada că Florea nu a colaborat cu Securitatea.

La rândul său, președintele Colegiului CNSAS, Constantin Buchet, a declarat, miercuri, la Antena 3, că în cazul Adinei Florea Consiliul a emis o adeverinţă din 2009 de necolaborare cu Securitatea, care a fost menţinută şi în 2017 și care nu a suferit modificări.

Tudorel Toader a propus-o inițial pe Adina Florea pentru șefia DNA în luna noiembrie, iar pe data de 21 noiembrie președintele a anunțat că o respinge pentru că documentația nu conținea adeverința CNSAS care să arate că nu a existat o colaborare a candidatului cu fosta Securitate.

A doua propunere a Adinei Florea făcută de Tudorel Toader a fost pe data de 27 decembrie 2018.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22