AUR, partidul conspiraționiștilor antimască, antioccidental și antiavort, condus de un ultras

Redactia | 07.12.2020

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a fost înființată, în septembrie 2019, de George Simion, cunoscut ca fondator al platformei Acțiunea 2012 care militează pentru unirea cu Republica Moldova.

Pe aceeași temă

Programatic, Alianța pentru Unirea Românilor se definește ca un partid care își propune „să fie rezultatul unificării forțelor românești care urmăresc să servească interesele poporului român”, iar doctrina AUR „se sprijină pe patru piloni: familia, patria, credința, libertatea”.

Cine sunt liderii AUR

Sergiu Simion - Co-președintele partidului AUR este un ultras, George Simion (34 de ani), cel care a contribuit la apariția grupărilor Honor et Patria și Uniți sub Tricolor, care reunesc suporteri ai echipei naţionale a României. În noiembrie, ultraşii reuniți în Uniți sub Tricolor au remis un comunicat cu tente xenofobe după ce portughezul Mario Camora a fost convocat la prima reprezentativă a României după ce fotbalistul şi-a luat cetăţenia română. Simion a candidat independent la alegerile europarlamentare din mai 2019, obținând 1.29% (116,781 voturi). Participant la manifestațiile unioniste din Republica Moldova și România, George Simion a intrat în atenția publică mai ales în 2015 și 2016. Simion a fost făcut cunoscut publicului la emisiunile lui Rareș Bogdan, acum eurodeputat PNL, care-l prezenta ca pe un mare român și mare patriot. Votant PRM și susținător al lui Victor Ponta când era prim-ministru, Simion a fost apărat public de Eugen Tomac și Sebastian Ghiță, care au mers chiar la secţia de poliţie pentru a protesta față de reținerea acestuia și a altor patru participanți la un marș pentru unirea Basarabiei cu România la care a ieșit din traseul marșului și a forțat cordonul de jandarmi.

George Simion deschide lista de candidați pentru Camera Deputaților în București. În 2015, a fost expulzat din Republica Moldova, cu interdicția de a nu mai intra în țară timp de 5 ani.

Claudiu Târziu - Co-președinte al partidului este Claudiu Târziu, aflat o vreme în conducerea Coaliției pentru Familie în perioada de strângere a semnăturilor pentru modificarea Constituției și una dintre vocile pro-referendum.și vârf de lance la referendumul din octombrie 2018. El deschide lista pentru Senat.

„Cine boicotează Referendumul pentru Căsătorie sau votează împotrivă este contra libertății, lipsit de dragoste și iresponsabil”, a declarat Târziu, în opinia căruia „partidele care au trădat familia românească trebuie scoase din Parlament”.

Claudiu Târziu a fost director și fondator al revista Rost, apărută în decembrie 2002, prezentată ca fiind „o revistă pentru resurecţia naţională şi creştină”, în paginile căreia și-au găsit loc articole de promovare a unor lideri ai Mișcării legionare. Pe blogul propriu, Târziu nu-și ascunde simpatia pentru Corneliu Zelea Codreanu: „Care adevăr istoric a fost ignorat de Ion Cristoiu cînd l-a portretizat pe Codreanu? Nu era charismatic, incoruptibil şi idealist (sau, mă rog, dacă vreţi, romantic)? Cînd şi ce dovezi sînt că Mişcarea Legionară a pregătit asasinarea în masă a evreilor?”. În campania electorală, Claudiu Târziu a descris partidul ca fiind unul anti-sistem, care luptă împotriva partidelor „ipocrite”, pentru „interesul național” și ca să declanșeze „reforma clasei politice”.

Dan Tănasă - Unul dintre personajele cheie ale violențelor din Valea Uzului, din iunie 2019, alături de Noua Dreaptă, atunci când, la începutul lunii iunie 2019, câteva zeci de români au intrat cu forța în Cimitirul Militar din Valea Uzului pe care autoritățile locale, conduse de politicieni UDMR, îl închiseseră cu lanț și lacăt. Candidat la Camera Deputaților în Mureș, Dan Tănasă a primit elogiile Sputnik pentru declarațiile făcute atunci.”Sunt peste 1200 de persoane, este un eveniment important – dar autoritățile statului român nu sunt aici!”, a transmis cunoscutul jurnalist Dan Tănasă (…) Și, atenție, spune Tănasă – ”UDMR dezinformează!”, a scris Sputnik. Despre Tănasă, Sputnik scrie că „este un blogger român care apără, în articolele sale, drepturile românilor din Ținutul Secuiesc”. Printre cei care au organizat și au participat la acțiune s-au aflat reprezentanți ai Frăției Ortodoxe Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de Biruință, Noua Dreaptă și George Simion. Participanții au rupt poarta cimitirului și i-au lovit maghiari cu steagurile, motivând-și prezența prin faptul că doresc să comemoreze soldații români.În noiembrie 2016 ies la iveală tensiunile dintre PSD și Dan Tănasă, când Codrin Ștefănescu, fost secretar general al PSD, a afirmat că s-a cam săturat „de un astfel de personaj”. „L-am sprijinit până la un punct pe Dan Tănasă. Până mai ieri voia să fie pe listele PSD la alegeri, iar acum, brusc, este fan Marian Munteanu, iar PSD este rău”, a firmat Ștefănescu, într-o emisiune la Antena 3. Varianta oferită de Tănasă, într-un interviu pentru DC News, este că a încercat să găsească „sprijinul unui partid mai mare”, dar că nu se află pe listele PSD „pentru că aș fi o persoană mult prea necontrolabilă și aș dăuna într-o relație cu UDMR”.

Mircea Chelaru – Candidat pe lista Senatului de la Argeș, el a fost condamnat definitiv în 2016 la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru achiziţie şi vânzare ilegală de locuinţă, un caz disjuns din celebrul dosar Case pentru generali. Fost şef al Marelui Stat Major, a avertizat ţara că există pericolul ca Oltenia şi Dobrogea să-şi declare independenţa. A fost printre cei care au vorbit, în aprilie 2016, la o conferință de la Sinaia a pro-rușilor europeni în care cap era de afiș Marine Le Pen. Era printre cei prezenți la conferința lui Alexandr Dughin de la Sala Dalles, București, în aprilie 2017. L-a întrebat atunci pe Dughin dacă e adevărat că rușii sunt urmașii unor triburi ariene din Carpați. Iar în urmă cu doar câteva luni, Chelaru, împreună cu alţi candidaţi AUR pomeniţi mai jos, se găsea în Partidul Neamului Românesc, o formaţiunea condusă de Ninel Peia, care a dus nebunia patriotardă la extrem, scrie În linie dreaptă.

Diana Iovanovici-Șoșoacă - Senator de Iași, Șoșoacă a reușit performanța de a deveni, în foarte scurt timp, o vedetă a Internetului, după ce s-a remarcat prin aparițiile sale în clipuri video în care a militat împotriva măsurilor de combatere a pandemiei de COVID-19 și din postura de avocat cu care IPS Teodosie a venit în fața judecătorilor în recentul scandal al pelerinajului de Sfântul Andrei. Ea este un Vadim mai cabotin şi mai din topor, a cărei misiune şi-a strigat-o în Piaţa Victoriei, din senin, fără legătură cu tema mitingului: Păi noi suntem tâmpiţi? Îi avem pe ruşi în coasta noastră şi noi ne certăm cu ei? Cum să fim prieteni cu unii care-s la peste 15.000 km de aici? Nu ne e ruşine? Ea este avocata arhiepiscopului Teodosie, fost turnător la Securitate, care a incitat la încălcarea carantinei pentru organizarea pelerinajului de la așa-zisa peșteră a Sfântului Andrei. Diana Iovanovici-Șoșoacă a câștigat notorietate și tracțiune electorală în special de pe urma pandemiei de COVID-19 și a măsurilor luate de autoritățile române în această perioadă. Unul din momentele de „aur” pentru evoluția sa politică l-a reprezentat un discurs ținut în octombrie la Iași, după decizia impunerii de restricții pelerinajului de la Sfânta Parascheva.

„Cine e Iohannis, să ne spună nouă, poporul pe care și-a clădit puterea, să nu mergem la Iași, la Sfânta Paraschiva?”, se întreba, atunci, în fața a câtorva sute de oameni, doamna Șoșoacă.

„I-am spus lui Orban: Arestează-mă, bă! Că nu mă oprești tu pe mine!”, a spus Șoșoacă.

După Iași, la doar două luni distanță, Diana Șoșoacă s-a remarcat la Constanța cu prilejul unui alt scandal similar, declanșat de combinația dintre restricțiile impuse de pandemia COVID-19 și sărbătoarea religioasă ocazionată de pelerinajul la peştera Sf. Apostol Andrei.

Cu această ocazie, IPS Teodosie, Arhiespiscopul Tomisului a dat în judecată autoritățile din Constanța, pentru a ridica restricțiile.

„Îmi caut niște avocați serioși”, a spus Teodosie.

Avocatul Diana Ivanovici-Șoșoacă a fost cea care l-a reprezentat în instanță pe înaltul ierarh bisericesc.

Demersurile legale n-au avut succes, după ce Tribunalul Constanța a decis ca la pelerinaj să participe doar localnicii. Hotărârea instanței a fost însă, practic, degeaba, deoarece, în cele din urmă, jandarmii și poliția nu au făcut nimic pentru a-i opri pe pelerinii și pe credincioșii sosiți din alte localități.

Printre cei veniți din afara Constanței s-a aflat și Șoșoacă. „Și dacă ne-ar fi oprit, o luam pe câmp şi ajungeam la Sfântul Andrei. Doamne ajută!”, a spus ea, cu acest prilej.

În alt clip video, Diana Șoșoacă este filmată în timp ce rostește un apel către români, într-o înregistrare video de peste o oră și 20 de minute.

„Români! Este momentul recuperării României! Este momentul eliberării de sub dominația bolșevico-stalinistă a lui Iohannis, Orban și a lui Arafat. Români! Este momentul nostru!”, a declarat, printre altele, politicianul AUR, cu acest prilej.

Francisc Tobă – Candidat la Brașov, la Camera Deputaților, a fost acuzat pentru „tratamente neomenoase şi tentativă de omor” la Revoluţia din 1989, a fost deputat PSD între 92 şi 96 şi consilier al lui Adrian Năstase. Un personaj absolut odios, acuzat inclusiv de furt din casa lui Nicuşor Ceauşescu, pe care el trebuia s-o păzească la Sibiu, în decembrie 1989. Şi el a fost în conducerea partidului Neamul Românesc.

Generalul Nicolae Roman – Candidat la Buzău, pentru un loc în parlament la Camera Deputaților, acuzat de reprimarea revoluţiei de la Timişoara în noaptea de 16 spre 17 decembrie 1989, în calitate de căpitan al unui regiment mecanizat.

Balabaşciuc Călin – Candodat la Camera Deputaților, Craiova, şeful organizaţiei de tineret. După postările distribuite, se vede că omul a fost în combinaţii cu Dan Tudorache (are cel puţin 4 preluări de la acesta, cu vorbe de laudă), fostul primar al sectorului 1, actualmente cercetat cu sechestru judiciar. Şi tot pe Facebook, Balabaşciuc distribuie ştiri favorabile lui Putin, postări ale Olguţei Vasilescu sau ale lui Iulian Capsali.

Ioan Mihai Lasca - liderul filialei din Bihor a Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), este judecat în două dosare penale. În unul dintre ele a fost condamnat, luna trecută, la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru lovire. În alt dosar, din 2019, instanța a instituit un ordin de restricție împotriva sa, la cererea fostei iubite care s-a plâns că ar fi avut un comportament agresiv. Organizator al protestelor anti-măști, Lasca deschide lista de deputați a AUR Bihor, filială care în acest județ are circa 9% din voturi.

În februarie 2016, Lasca a fost trimis în judecată de DIICOT, alături de alte 13 persoane, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, falsificarea de instrumente de plată electronică, deținere de instrumente în vederea falsificării de valori, punerea în circulație de valori falsificate, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos prin transmiterea neautorizată de date de identificare. El a fost arestat, în 2013, în acest dosar, scrie G4Media.ro.

De la „Masca ucide” la anti-sistem

În septembrie, liderii AUR au revenit în atenția publică și au organizat un protest-anti mască în Piața Victoriei, criticând deciziile autorităților de a impune purtarea ,măștii în spații publice. Modelul de protest a venit din Bulgaria, unde organizator al unui protest similar a fost un partid prorus. Cu steaguri tricolore în mâini, fără mască și cu baloane pe care scria „Masca ucide”, organizatorii au strâns în jurul lor aproximativ 400 de persoane.

Este momentul de care a profitat George Simion, co-președinte AUR, care a mutat accentul de la proteste anti-mască la proteste anti-sistem: „Suntem oameni cu voință așa că rămânem cât va fi nevoie pe baricade. Protestul nostru e anti-Sistem”, a spus Simion

În campania electorală, Simion s-a prezentat ca fiind cel care conduce „cea mai mare mișcare anti-sistem”.

Promovat de Rareș Bogdan

Cu puțin timp înainte de alegeri, europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, care, atunci când avea emisiune la Realitatea Tv i-a oferit spații de emisie lui George Simion, prezentându-l drept patriot, a declarat că „sigur va apărea o nouă forţă politică, care va încerca să intre la guvernare”.

Pentru Rareș Bogdan, „supriza” alegerilor parlamentare va fi AUR, partid cotat în sondaje cu „peste 4%”.

Mirel Palada, fostul purtător de cuvând al Guvernului Ponta, director al Sociopol, a vorbit în aceeași termeni despre partidul lui Simion: „surpriza cea mai mare a acestor alegeri parlamentare (…) Un partid practic necunoscut pînă relativ recent, care iată deja ia cu asalt porțile Parlamentului (…) Explozie în campania electorală – cu siguranță va intra în Parlament”, creditându-l cu 7%.

Dincolo de nivelul declarativ, sunt și pași concreți în a da o mână de ajutor noului partid politic.

În Galați, de exemplu, sunt cazuri în care membri PSD sau PNL au fost acreditați ca delegați AUR în secțiile de votare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22