AUR susține că „se folosește narațiunea lui Putin precum că Ucraina a furat teritorii românești”.

L. G. | 07.04.2023

AUR a postat vineri pe Facebook la acuzațiile aduse lui George Simion, lansate de „rakeții serviciului de spionaj ucrainean care au declanșat o ofensivă împotriva unioniștilor români.”

Pe aceeași temă

„Rakeții serviciului de spionaj ucrainean au declanșat o ofensivă împotriva unioniștilor români. Adversarii tradiționali ai intereselor României și Republicii Moldova au declanșat o ofensivă susținută împotriva celui mai cunoscut politician unionist din țara noastră”, scrie pe pagina de socializare a partidului.

În postarea AUR se reia laitmotivul atacurilor la adresa Ucrainei și a acțiunilor acesteia „îndreptate împotriva comunităților românești”.

„Ucraina are un istoric bogat de acțiuni îndreptate împotriva comunităților românești, atât cele aflate în componența sa - ca urmare a pactului Ribbentrop-Molotov, cât și a celor care trăiesc între granițele statului inventat de Stalin - Republica Moldova. «Dezvăluirile» marca SBU, care ar scoate la iveală presupusa alianță între liderul unioniștilor români și serviciile secrete ruse, vin după ani și ani de tăcere suspectă și urmează unor foarte ciudate informații lansate de Kiev ce anunțau iminenta invadare a Republicii Moldova de armata rusă”, continuă postarea pe Facebook.

Reacția AUR apare în contextul în care presa din Ucraina a relatat declarațiile unui general ucrainean din serviciile de spionaj care susține că liderul AUR, George Simion, ar fi avut cel puțin o întâlnire cu serviciile speciale rusești.

General-locotenentul Oleksandr Skipalski, primul șef al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR) și fostul prim-vicepreședinte al SBU, serviciul secret al Ucrainei, a declarat joi, în presa ucraineană, că un ofițer al serviciului secret SBU care a lucrat la Cernăuți în timpul președinției lui Ianukovici a confirmat cel puțin o întâlnire a deputatului român George Simion cu serviciile speciale rusești, relatează G4media citând publicația ucraineană Obozrevatel.

Publicația scrie, citând o sursă din cadrul serviciului de securitate ucrainean, că George Simion nu a mai fost lăsat să intre în Ucraina din 2021 iar interdicția este valabilă până în martie 2024.

Mai departe, partidul condus de George Simion aduce acuze grave Ucrainei, despre care spune că ar fi „răpit” teritorii din România.

„Atunci când cheamă în ajutor lumea întreagă pentru a-și apăra țara de agresiunea Rusiei, președintele Zelenski e conștient că e beneficiarul și girantul acelorași rapturi, agresiuni și nedreptăți istorice care au răpit României Mari regiuni întregi aflate azi în componența Ucrainei? Sau «generalii SBU» nu își mai coordonează acțiunile cu actuala conducere a țării și acționează la rândul lor după o agendă personală? Și dacă este așa, a cui ar putea fi agenda?”, a mai transmis partidul.

Aceeași teză a fost folosită și de către senatoarea Diana Șoșoacă, care recent a lansat un proiect de lege pentru anexarea mai multor teritorii din Ucraina de către România. Ca urmare a acțiunilor sale din ultima vreme, think tank-ul Robert Lansing Institute a susținut că Șoșoacă are legături cu serviciile secrete militare rusești (GRU).

Legăturile lui George Simion cu FSB

La finalul lunii martie, Anatol Șalaru, fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, a dezvăluit într-un interviu o discuție avută cu șeful serviciilor secrete de la Chișinău, din care a aflat detalii despre începuturile "unioniste" ale lui Simion.

"L-am cunoscut pe George Simion. Prima dată a venit la Parlament cu o delegație a României. 2014-2015. Auzisem de el. Nu a vorbit mult. Era perceput ca un unionist din România care vrea unirea cu Basarabia. Eu am fost unionist dintotdeauna. Șocul cel mare a venit când el a fost expulzat din Moldova și nu mi-am dat seama de ce.

Cum poate să se întâmple așa ceva cu un prieten al Republicii Moldova, m-am gândit. Fiind deputat, am avut o întâlnire cu directorul de la SIS (Serviciul de Informații și Securitate) și l-am întrebat de ce și-a permis să-l expulzeze. Și el mi-a spus că a coordonat toate acțiunile cu serviciile din România. Și mi-a spus o chestie care m-a...: George Simion este monitorizat de mulți ani de serviciile din Moldova, de serviciile din Ucraina, care au trimis informațiile și în România, că-n 2011 George Simion, la Cernăuți, s-a întâlnit cu rezidentul FSB-ului.

Și că acțiunile lui George Simion nu sunt ceea ce credem noi că sunt. Mi-a mai spus că, în Republica Moldova, George Simion se întâlnește des cu Mark Tkaciuc, care era omul serviciilor rusești. Pentru mine a fost un șoc. Nu l-am crezut, nu am acceptat. N-am vrut să mă împac cu ideea că este un provocator al serviciilor rusești. Dar când am văzut ulterior toate încercările lui de a destabiliza situația și de a compromite unioniștii... Când vedem acum luările de poziție ale AUR față de războiul din Ucraina, îmi dau seama că nu este chiar așa cum se pretindea a fi", spune Anatol Șalaru, fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, în interviul acordat pentru platforma În Linie Dreaptă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22