Averile torționarilor disidentului Gheorghe Ursu, verificate pentru plata despăgubirilor

E.b. | 10.05.2017

Judecătorii de la Curtea de Apel București au dispus miercuri începerea procedurilor de verificare a averilor deținute de torționarii disidentului Gheorghe Ursu, în vederea identificării bunurilor și sumelor de bani pentru plata despăgubirilor.

Pe aceeași temă

 

La termenul de miercuri al procesului în care sunt judecați Tudor Postelnicu, fost șef al Departamentului Securității Statului, și foștii ofițeri de securitate Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș, avocatul lui Andrei Ursu, fiul lui Gheorghe Ursu, a cerut magistraților luarea măsurilor asigurătorii față de cei trei inculpați.


 

Avocatul a arătat că, pe parcursul anchetei, nu s-au luat astfel de măsuri, iar procurorul de ședință a declarat că este de acord cu verificări la Ministerul de Interne, Casa Națională de Pensii, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, precum și la alte instituții pentru verificarea bunurilor și a veniturilor celor trei inculpați. Instanța a fost de acord cu această solicitare.

 

Tot la acest termen, avocatul lui Vasile Hodiș a cerut introducerea în dosar ca părți responsabile civilmente a Ministerului Finanțelor, MAI și SRI, susținând că, după căderea regimului comunist, SRI este succesorul fostei Securități, iar penitenciarul unde a decedat Gheorghe Ursu a aparținut MAI., conform Agerpres.


De cealaltă parte, avocatul lui Andrei Ursu a precizat că nu este oportună introducerea acestor instituții în proces, deoarece acțiunea și pedeapsa trebuie să se răsfrânge direct asupra inculpaților și nu asupra contribuabilului român.

 

"Ar fi o mare nedreptate introducerea în cauză a acestor instituții. A existat o mare discontinuitate între statul de până la 1989 și după aceea. Ar fi o mare nedreptate să tragi la răspundere un stat care încearcă să repare ceea ce a făcut vechiul stat. Nu vrem bani de la statul român. Trebuie să plătească cei care au comis acele crime", a declarat și Andrei Ursu.


 

Procurorul de ședință a susținut că trebuie trimise citații la MFP, MAI și SRI, pentru ca aceste instituții să își exprime punctul de vedere în legătură cu introducerea lor în cauză, această poziție fiind acceptată de către judecători.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 7 iunie.

 

Infracțiuni contra umanității 

 

 

La 1 august 2016, George Homoștean (decedat), fost ministru de Interne, și Tudor Postelnicu, fost șef al Departamentului Securității Statului, au fost trimiși în judecată de procurorii militari pentru complicitate la săvârșirea de infracțiuni contra umanității în dosarul disidentului Gheorghe Ursu.

 

De asemenea, au fost trimiși în judecată și foștii ofițeri de securitate Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș, cei care l-au torturat pe Gheorghe Ursu, aceștia fiind acuzați de infracțiuni contra umanității.

 

Procurorii susțin că în perioada ianuarie — noiembrie 1985 inginerul disident Gheorghe Ursu a făcut obiectul urmăririi informative și judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985. A murit pe 17 noiembrie 1985, în Spitalul Penitenciar Jilava.

 

Până acum, trei persoane au fost condamnate în acest caz: col. (r) Tudor Stănică, pe atunci șeful Miliției din Capitală, col. (r) Mihai Creangă, adjunctul său, și Marin Clită, colegul de celulă al disidentului, fiecare primind câte 20 de ani de închisoare. 
 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22