Băsescu acuză dăncilizarea politicii externe a României făcută în interesul strict al lui Dragnea

Laurentiu Gheorghe | 25.03.2019

Fostul președinte, Traian Băsescu, a reacționat dur la promisiunea premierului Dăncilă că va muta ambasada la Ierusalim: a distrus 50 de ani de politică externă românească în Orientul Mijlociu.

Pe aceeași temă

Mizând pe faptul că e proastă, lobiştii americani au invitat-o pe Dăncilă la un eveniment de comemorare al Holocaustului. Crezând că e ocazia vieţii ei de a se manifesta pe pământ american, Dăncilă a recitat instrucţiunile primite de la Dragnea fără a înţelege efectul propriului discurs. A promis orice a crezut Dragnea că poate să-i impresioneze pozitiv audienţa în folos propriu, nesocotind grav poziţia unitară şi solidară a Uniunii Europene, dar şi politica externă echilibrată a României în Orientul Mijlociu. Anunţul precum că Guvernul României va muta Ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim a stârnit entuziasmul sălii dar a aruncat pe Apa Sâmbetei 50 de ani de politică externă românească în Orientul Mijlociu", a scirs Băsescu, în postarea sa intitulată "Dăncilizarea politicii externe" de pe pagina de Facebook.

Potrivit fostului preşedinte, implicaţiile anunţului sunt grave pentru că schimbă radical politica externă a României în Orientul Mijlociu şi ne singularizează în interiorul Uniunii Europene prin nerespectarea rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU.

Dragnea şi Dăncilă printr-un mimetism specific maimuţelor, cred că pot face şi ei ceea ce au făcut americanii. Eu nu zic că n-o pot face, o pot face, dar cu costuri extraordinare de credibilitate a României. SUA poate ţine la respect lumea arabă prin forţa economică şi militară, pe când România a pierdut respectul şi încrederea lumii arabe. După ce a văzut efectele discursului, Dăncilă şi-a adus aminte că titularul politicii externe este Preşedintele României iar o ambasadă se poate înfiinţa numai prin decret prezidenţial. Primul semnal politic extrem de puternic, este anularea vizitei de stat a Regelui Abdullah al Regatului Haşemit al Iordaniei în România, în condiţiile în care Regele Abdullah este cel mai echilibrat şi respectat şef de stat al lumii arabe, este cel mai bun partener al SUA în lumea arabă şi un mare prieten al României", a precizat Băsescu.

În opinia fostului şef de stat, Dragnea şi Dăncilă au nesocotit interesele României "din slugărnicie şi pentru un zâmbet primit peste ocean şi acest lucru îl spun eu, un politician care susţine, respectă, admiră şi iubeşte Israelul şi poporul său".

"De azi, politica externă a României este dăncilizată şi riscă să devină nesemnificativă, pentru că se face în interesul strict al lui Dragnea şi nu în interesul ţării. Mare ticăloşie. PS - România are nevoie de votul ţărilor arabe pentru a obţine mult râvnitul post de membru nepermanent al Consiliului de Securitate", a conchis Băsescu.

****

Reamintim că premierul Viorica Dăncilă a anunţat duminică, într-un discurs susţinut la Washington, în cadrul Conferinţei Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC) că, în calitate de prim-ministru, va muta Ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

În replică, preşedintele Klaus Iohannis a acuzat-o pe Viorica Dăncilă că "demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranţă în domeniul politicii externe şi în ceea ce priveşte luarea unor decizii importante ale statului român". Detalii aici.

Nu a durat mult şi premierul a făcut un pas în spate, explicând faptul că anunţul respectiv era de fapt o opinie personală. În acelaşi timp, şefa Executivului s-a arătat dezamăgită de reacţia preşedintelui Klaus Iohannis.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22