Basescu isi asuma masurile de austeritate

Octavian Manea | 16.01.2009

Pe aceeași temă

In viziunea presedintelui, planul anti-criza trebuie sa vizeze reducerea deficitului bugetar, imbunatatirea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene, plata integrala, pina la jumatatea lunii martie, a datoriilor e peste doua miliarde de euro pe care guvernul le are la agentii economici. Prezent la Conferinta Nationala a Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, Traian Basescu a fost ferm: " Imi asum masurile e austeritate".

Presedintele Traian Basescu a identificat vineri, in cadrul Conferintei Nationala a Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, problemele majore a caror solutionare trebuie sa devina prioritatea programului anti-criza al guvernului Boc. Presedintele a discutat pe marginea masurilor anti-criza ce vor trebui adoptate de guvernul roman in acest an pe fondul crizei economice globale.

In opinia sa, la acest moment exista patru probleme fundamentale:

1.    contractia pietelor de export dar si a pietei interne.  "Eram un mare exportator catre Germania, Marea Britanie, Franta. Acum avem o problema majora cu toti producatorii romani care aveau piete de desfacere in aceste tari", a declarat presedintele.

2.    absenta finantarii economiei si mai ales a proiectelor aflate in derulare. Presedintele a precizat ca "sistemul bancar romanesc este solid, dar nu este alimentat cu bani de bancile care sunt actionari majoritari in sistemul romanesc".

3.    cursul de schimb, pentru ca in absenta finantarii externe, "presiunea s-a mutat pe moneda nationala", considera presedintele Basescu.

4.    diminuarea increderii investitorilor care nu este in esenta un fenomen specific romanesc, ci este valabil  "pentru toate tarile care au intrat in UE incepand din 2004 si pana in prezent".

Generic, presedintele considera ca aceste realitati structurale nu pot fi depasite "decat prin masuri  inteligente, eficiente", care sa conduca la sporirea "increderii in mediul de afaceri romanesc".

Pe de alta parte, Traian Basescu a declarat ca actualele solicitari bugetare ale ministerelor, daca vor fi acceptate, ar putea impinge deficitul bugetar la aproape 9%. In acest context, presedintele considera ca prioritatea guvernului este de a stabili un buget pe 2009 care sa nu impinga deficitul bugetar la 9 %.

Presedintele a intarit faptul ca in 2009, "sursa reala de miscare" a economiei romanesti va fi reprezentata de fondurile europene. In 2009 Romaniei i se vor pune la dispozitie aproape 9 miliarde de euro.

Insa, in acelasi context , Basescu a pledat pentru imbunatatirea capacitatii Romaniei de absorbtie structurala a fondurilor europene, pentru a nu se repeta situatia din anii anteriori, cand nu s-au putut utiliza eficient, pentru simplul motiv ca "ministerele nu au avut proiecte consistente". "In 2007 si 2008 Romaniei i s-au dat aproximativ 1,85 miliarde de euro, "desi aveam dreptul sa cheltuim in jur de 3 miliarde. Trebuie sa invatam sa accesam fondurile europene prin intermediul unor proiecte relevante", a spus Basescu.

In opinia presedintelui, prioritatea zero a politicilor guvernamentale anti-criza trebuie sa fie plata integrala a datoriilor pe care le are insusi guvernul. Guvernul este cel care alimenteaza prin neplata datoriilor sale peste 2 % din deficitul bugetar. "Institutiile publice au datorii facturate si nefacturate la agentii economici de peste doua miliarde de euro. Aceste datorii trebuie platite integral pana la jumatatea lunii martie", a mai spus presedintele Basescu.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22