Basescu: SRI avea obligatia sa sesizeze parchetele in cazul dezinfectantilor diluati

Vlad Toma | 10.05.2016

Traian Basescu a revenit cu un comentariu pe tema informarilor SRI legate de infecţiile din spitale si a substanţelor dezinfectante diluate. Dupa ce a cerut ieri desecretizarea informarilor SRI pe aceasta tema, Basescu a transmis ca Serviciul ar fi avut obligatia de a sesiza parchetele in acest caz.

Pe aceeași temă

 

"Nu exclud posibilitatea ca SRI să fi făcut informări către instituţii conduse de politicieni (am serioase dubii legate de informarea Preşedinţiei şi încă îmi scotocesc memoria ca să-mi amintesc şi nu găsesc) cu privire la diluarea frauduloasă a dezinfectanţilor furnizaţi spitalelor, fie că a fost firma domnului Condrea, fie că sunt alte firme.


Pentru că este vorba despre vieţi omeneşti curmate prin fraudarea calităţii dezinfectanţilor, în mod cert SRI avea obligaţia să sesizeze parchetele, fie că este vorba despre PICCJ, DNA sau DIICOT. Vreau să ştiu dacă aceste instituţii au fost sesizate. Şi, dacă da, cine a măsluit dosarele?

 

... Dacă instituţiile de forţă ale statului nu vor fi cinstite cu românii în acest caz, încrederea în stat se va prăbuşi.
 

PS-Eu voi face în această săptămână o conferinţă de presă în care voi spune tot ce ştiu despre sănătate şi educaţie," a transmis fostul presedinte.

 

Basescu a cerut ieri SRI sa desecretizeze informările adresate Preşedintelui României in ultimii 5 ani pe tema infecţiilor din spitale si a substanţelor dezinfectante diluate. Administratia Prezidentiala a transmis insa ca informatiile pe care le primeste presedintele sunt strict secrete.

 

Fostul presedinte a declarat zilele trecute, la Digi 24, ca in perioada mandatului sau nu a fost informat de SRI pe tema problemelor legate de dezinfectanti.

 

"Din afirmaţiile purtătorului de cuvînt al SRI înţeleg că în ultimii 5 ani instituţia a informat Preşedinţia cu privire la tratarea infecţiilor din spitale, cu substanţe dezinfectante diluate, furnizate de firma domnului Condrea sau de orice alt furnizor care a diluat (falsificat) substanţele de dezinfecţie.


Cred că este corect şi necesar ca informările adresate Preşedintelui României pe această problemă să fie făcute publice de către SRI," a scris fostul presedinte pe pagina sa de Facebook.

 

Administratia Prezidentiala nu pare insa ca ar fi de acord cu o astfel de actiune anuntand ca "Informarile pe care le primeste presedintele sunt secrete si strict secrete", conform Agerpres.

 

SRI a anuntat ieri ca a trimis, in ultimii 5 ani, aproximativ 100 de informari pe tema disfunctionalitatilor din sistemul public de sanatate, unele dintre acestea fiind legate in mod direct de fenomenul infectiilor nosocomiale intraspitalicesti.

 

Serviciul arata in comunicatul citat ca printre beneficiarii legali ai informarilor pe aceasta tema sunt presedintii de Consilii Judetene, prefectii, ministrii, primul-ministru, Presedintele Romaniei si ca acestia ar fi primit informari constante despre disfunctionalitatile din sistemul public de sanatate din Romania. Putem intelege deci, din comunicatul SRI, ca atat presedintii si premierii Romaniei din ultimii ani - Traian Basescu, Victor Ponta, Klaus Iohannis, Dacian Cioloş - cat si ministrii Sanatatii au avut informatii pe tema acestor probleme ale sistemului public de Sanatate.

 

Comunicatul SRI vine in contextul scandalului produs de dezvaluirile lui Catalin Tolontan legate de diluarea dezinfectantiilor folositi in spitalele publice romanesti. Tolontan arata ieri, in continuarea acestei investigatii, ca un medic epidemiolog, sursa a SRI, a trimis institutiei mai multe informatii atat pe tema infectiilor din spitalele romanesti cat si pe cea a trucarii licitatiilor in urma carora substante neconforme ajungeau in spitale.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22