Bilantul ministrului Educatiei: CNATDCU, paznic al integritatii in cercetarea stiintifica

Dora Vulcan | 07.12.2016

Ministrul Educatiei Mircea Dumitru a sustinut miercuri ultima sa conferinta de presa inainte de alegerile parlamentare din 11 decembrie care vor da o noua configurare a puterii si un nou guvern. Mircea Dumitru a vorbit despre concursul de directori de scoli si presiuni politice, despre scolile doctorale, invatamant dual si o seama de multe altele pe care le-a facut in mai putin de un an.

Pe aceeași temă

 

 

Sinteza, pe teme, a declaratiilor ministrului:

 

 

Invatamantul preuniversitar

 

Concursurile pentru posturile de director

 

 • Am urmarit profesionalizarea managementului scolar si sa rupem o traditie care nu este benefica dezvoltarii scolilor - traditia prin care ani de zile directorii au fost numiti prin desemnare directa nu prin concurs.
 • S-au inscris peste 7.000. Numarul de contestatii este redus, sub 300. Au existat masive interventii, intruziuni de natura politica, in boicotarea acestui concurs.
 • Reprezentanti ai partidelor au incercat sa opreasca concursul. Am reusit sa il ducem la capat. Suntem in curs de solutionare a ultimelor contestatii. Corpul de control al ministrului analizeaza unele dintre ele. Suntem in calendar. Nu mai tarziu de 9 decembrie se va finaliza acest concurs.

 

Manuale

 

 • Pentru prima data Guvernul a acordat manuale gratuite elevilor de a XI-a si a XII-a. Daca nu exista manuale in toate scolile este pentru ca inspectorii si directorii de scoli nu au mers sa ridice manualele din depozite. Ele exista. Ii rugam sa mearga sa le ia.

 

Invatamantul profesional dual

 

 • Am explicat de multe ori de ce este necesar acest invatamant dual. Vizeaza nivelul 3 de calificare.
 • Zilele acestea incheiem lucrul la o hotarare de guvern privind desegregarea invatamantului, conceptul de scoala inclusiva. Cand vorbim de desegregarea nu ne gandim la segregarea datorata etniei ci si la copii cu nevoi speciale. Credem ca scoala trebuie sa vina in intampinarea acestei nevoi morale a noastre si sa ii introducem in scoala pe copii cu dizabilitati.
 • Sorin Costreie, secretar de stat in Ministerul Educatiei:
 • Invatamantul dual este un culoar in cadrul invatamantului dual si tehnic.
 • Noi oferim anumite avantaje conpaniilor, inclusiv fiscale.
 • Tinanad cont ca avem aceste avantaje, noi trebuie sa ne asiguram ca firmele acelea chiar vor si au capacitatea sa intre in acest sistem. Nu vrem sa intre doar pentru avantajele fiscale.
 • Trebuie sa ne asiguram ca aceste beneficii sunt pentru copii , nu pentru firme
 • Trebuie sa ne asiguram ca acele companii chiar vor si sa scoatem meserias de calitate.

 

Timpul acordat temelor

 

Saptamana trecuta am semnat un ordin de ministru care a suscitat un interes ridicat, si anume cel care limiteaza timpul dedicat temelor. Propunem rationalizarea timpului. Sa se faca o diferentiere intre temele obligatorii si cele optionale. Timpul insumat la scoala si acasa nu trebuie sa depaseasca 8 ore. Pentru un scolar mic, timpul alocat scolii si temelor ajunge acum sa depaseasca numarul de ore pe care le munceste un adult.

 

 

Naveta si suport alimentar pentru elevi

 

 • Am schimbat modul in care sunt acoperite costurile pentru naveta elevilor. Am dat o ordonanta care vizeaza un program pilot pentru un suport alimentar pentru pescolarii din 50 de unitati de invatamant.

 

Starea scolilor – este responsabilitatea autoritatilor locale

 

 • Avem in lucru un program pilot pentru mediul rural pentru obtinerea acordurilor sanitare. Vom adopt in guvern un memorandum pentru cunoasterea starii scolilor. Si presedintia a cerut asta. Insa, nu ministerul are obligatia de a rezolva aceste probleme. Ea revine autoritatilor locale. Asta nu inseamna ca ministerul nu se implica. Metodologia si standardele externe pentru acreditarea unitatilor de studiu si programelor din invatamantul preuniversitar sunt in responsabilitatea ARACIP.

 

 

Invatamantul superior

 

Scolile doctorale

 

 • Dupa cum stiti, in vara toate scolile doctorale si-au pierdut acreditarea. Am reautorizat provizoriu scolile doctoarle pentru un an timp in care fiecare scoala doctorala este obligata sa se supuna acestei evaluari. Pentru asta trebuie sa existe o metodologie, este in lucru acum.

 

 

Finantarea universitatilor din fonduri speciale

 

 • Pana acum nu exista o metodologie. Acum avem una care spune cum se impart fondurile speciale, la care au acces toate universitatile cat timp respecta niste criterii.
 • Mai multe universitati din tara, care nu sunt la fel de vizibile, au protestat fata de Metarankingul universitar. Este un fel de clasament al clasamentelor. Acesta a aratat ca doar 10 pana la 15 universitati din Romania sunt vizibile in clasamentele internationale.

 

CNATDCU

 

 • Noul CNATDCU a fost numit prin ordin de ministru in iulie 2016. A inceput sa functioneze, a si dat verdicte care au fost amplu comentate. Continua sa functioneze. Maine are loc o sedinta a acestui consilu in care se va decide rezultatul evaluarii asupra tezei de doctorat a dnei Kovesi.
 • CNATDCU trebuie sa fie un paznic al integritatii cercetarii stiintifice ai al concursurilor didactice.

 

Intrebari jurnalisti:

 

Intrebare: Cand semnati ordinul de retrage a titlului lui Petre Toba?

 

Mircea Dumitru: Toata procedura este dusa pana la capat. Dar domnia sa a facut o contestatie. Trece termenul respectiv, analiza contestatiei. Deja se face. Vreau sa spun ca este declansata si acea procedura inerenta de catre parchet. Apoi este si analiza CCR, care trebuie sa reglementeze daca Ministerul Educatiei poate sa retraga titlul de doctor.

 

 

 

Intrebare: Biblioteca Nationala, este blocat accesul la studierea tezelor de doctorat. De ce?

 

Mirabela Amarandei, purtator de cuvant: Acele teze trebuie sa intre in arhiva Bibliotecii. Se cauta o solutie ca la Biblioteca nationala sa poata fi accesate aceste teze, desi este singurul exemplar. Tezele de doctorat pot fi gasite si in bibliotecile facutatilor. Ele sunt publice. Tezele care sunt declarate publice de la momentul martie 2016 vor putea fi accesibile si pe o platforma aonline la care lucram acum.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22