Birchall le-a promis IT-știlor revenirea la scutiri de impozite pe care OUG nu le anulase

Dora Vulcan | 12.11.2017

Analistul fiscal Adrian Bența spune că OUG de modificare a Codului fiscal, publicată în MO, prevede în continuare scutirea de impozit pentru IT-iști și cercetători.

Pe aceeași temă

 

 

În aceste condiții, promisiunile deputatului PSD Ana Birchall, care dădea ca sigură emiterea unui ordin de ministru care va rectifica situația, se dovedesc a fi fără acoperire. 

 

”Ordonanţa 79 care tocmai a fost publicată în Monitorul Oficial prevede în continuare scutirea la impozitul pe venitul din salarii pentru programatori sau pentru persoanele care lucrează în cercetare.

 

Problema este de altă natură. În acest moment impozitul pe veniturile din salarii la programatori este de 10% şi el este scutit la plată, dar valoarea asigurărilor sociale introduse în brutul salariatului, ce se vor reţine din salariu, este de 35%. Adică acest 35% asigurări sociale produce un salariu net, în mână, mai mic, deoarece valoarea asigurărilor sociale este mai mare decât impozitul scutit la plată.

 

Şi pentru programatori, şi pentru cei ce lucrează în cercetare avem aceeaşi situaţie valabilă ca pentru orice salariat. Dacă de la 1 ianuarie 2018 angajatorul nu-i măreşte brutul, atunci salariul net, în mână, va fi mai mic.

 

 În situaţia punctuală a programatorilor se impune o majorare mai mare decât majorarea de 20% valabilă pentru ceilalţi salariaţi. Eu am făcut un calcul, undeva la 23-24% ar fi majorarea de brut pe care urmează să o primească programatorii pentru a avea măcar acelaşi salariu net”, a declarat pentru Digi24 analistul fiscal Adrian Benţa.

 

 

Birchall anunța ”o surpriză plăcută” pentru IT-iști și dădea ca sigură emiterea unui ordin de ministru care le va reglementa situația prin derogare de la OUG de modificare a Codului fiscal

 

 Deputatul PSD Ana Birchall a declarat vineri seara, la Digi 24, ca va exista "un ordin de ministru" care va reglementa problema impozitului zero pentru angajatii din IT, dupa ce ordonanta de urgenta privind modificarea Codului Fiscal a starnit temeri in industrie legate de eliminarea acestei facilitati. 

 

  „Eu știu sigur - și în perioada imediat următoare o să aibă o surpriză plăcută - că se rectifică acest lucru, deci se găsesc măsurile și o să fie un ordin de ministru care efectiv reglementează acest lucru, tocmai pentru că noi am promovat de-a lungul timpului multe facilități. Deci, ei au acum impozit 0. Noi am promovat... Din 2003, de fapt, și toate celelalte guverne au susținut și au întărit această măsură de a avea impozit 0 pentru domeniul IT, pentru că e un domeniu care a ajutat la dezvoltarea României. O să vedeți că o să fie un ordin de ministru care o să reglementeze”, a promis deputata PSD în emisiunea „24/7” de la Digi24.

 

"Tocmai pentru ca noi am promovat de-a lungul timpului multe facilitati... ei au acum impozit zero. Noi am promovat, din 2003 de fapt, si toate celelalte guverne au sustinut si au intarit aceasta masura de a avea impozit zero pentru domeniul IT, pentru ca e un domeniu care a ajutat la dezvoltarea Romaniei", a sustinut Ana Birchall.

 

 

Circa 500 de angajaţi din domeniul IT şi-au manifestat public nemulţumirea, vineri, la Timișoara, faţă de noile modificări fiscale.  Ei spun că salariile le vor scădea considerabil. În condițiile în care această industrie furnizează 6 la sută la PIB-ul României, măsurile fiscale adoptate de Guvern le va lua 6 la sută din salarii, au susținut manifestanții. „Mulți dintre noi am rămas în speranța de a construi o țară mai bună, de a ne crește copiii aici, se pare că acest guvern, această clasă politică în general nu face decât să alunge din țară ultimii români rămași”, declara la Digi24 un protestatar care lucrează în domeniul IT. El spune că probabil mulți dintre colegii lui vor alege acum să plece să lucreze în străinătate.

 

Modificările la Codul fiscal au fost publicate vineri în Monitorul Oficial.

 

La pag 12, Titlul IV, Impozitul pe venit, la art 60 punctul 2 sunt reglementările referitoare la domeniul IT și cercetare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22