Biro Zsolt, presedintele Partidului Civic Maghiar: Pe zi ce trece suntem mai aproape de AUTONOMIE

T.d. | 07.01.2015

Pe aceeași temă

Maghiarii din Transilvania sunt pe zi ce trece “mai aproape de autonomie”, a declarat miercuri presedintele Partidului Civic Maghiar (PCM). Biro Zsolt a fost prezent in judetul Harghita la comemorarea “masacrului de la Siculeni” din 1764, potrivit Mediafax.

Aproximativ 400 de persoane au participat, miercuri, la Siculeni, la comemorarea secuilor ucişi în 1764 de trupele imperiale austriece.

La manifestare au participat, alături de reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Biro Zsolt, deputatul UDMR Korodi Attila, senatorii Tanzos Barna şi Antal Istvan, consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal, precum şi secretarul de stat în Guvernul Ungariei Potápi Árpád.

"Eu cred că, pe zi ce trece, suntem cu un pas mai aproape de autonomie. Dacă mă gândesc că după 25 de ani încă nu am obţinut această autonomie, pe care am avut-o şi în vremea comunismului, atunci am putea să fim pesimişti, dar dacă mă gândesc la faptul că avem rezultate, dacă mă gândesc la alegerile prezidenţiale, unde s-a văzut foarte clar că se simte nevoia unei schimbări, se simte curentul, aerul european. Într-o ţară europeană din comunitatea europeană, dacă ne gândim că din cele 28 de ţări în majoritatea există comunităţi care au autonomie, atunci e normal ca aceste norme europene să fie respectate şi la noi", a declarat Biro Zsolt.

El a mai spus că după 250 de ani de la masacrul de la Siculeni şi după 25 de ani de la la Revoluţia din 1989 este normal să "dea glas atât aspiraţiilor, cât şi cerinţelor poporului maghiar, sprijinite şi de Guvernul maghiar".
 

Budapesta finanteaza memorialul secuilor

Guvernul de la Budapesta va finanta renovarea memorialului secuilor din Siculeni, potrivit unui anunt facut de secretarul de stat pentru comunitatile maghiare din afara tarii, transmite Hotnews.

Executivul Ungariei va aloca 53.300 de euro pentru acest proiect, a declarat Arpad Janos Potapi, cu ocazia comemorarii a 251 de ani de la masacrul secuilor, in 7 ianuarie 1764, de catre trupele imperiale austriece.

Potapi a sustinut ca secuii au luptat pentru auto-determinare si autonomie inca de acum doua secole si jumatate si continua sa o faca si astazi, in conditiile in care autonomia este un cadru si o pre-conditie a supravietuirii lor ca si comunitate.

"De aceea guvernul Ungariei sustine dreptul inalienabil al secuilor la autonomie", a declarat el.

Potrivit Agerpres, locuitorii din Siculeni au fost ucisi pentru ca au refuzat sa se inroleze in trupele imperiale austriece. In zorii zilei de 7 ianuarie 1764, 1.350 de soldati austrieci au inconjurat satul Siculeni, iar doua tunuri au deschis focul asupra localitatii.

Ulterior, soldatii au intrat in satul bombardat si i-au macelarit pe toti cei care le-au iesit in cale, inclusiv femei si copii.

Cifrele oficiale ale vremii estimeaza la 200 numarul mortilor, dar procurorul militar trimis pentru investigarea evenimentelor a avansat o cifra mai mare, sustinand ca e vorba probabil de cel putin 400 de victime. Pe locul macelului a fost ridicat un monument in memoria celor masacrati.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22