Pe aceeași temă
Vasile Blaga a fost validat in functia de presedinte al PDL cu 1197 de voturi pentru si doar 28 abtineri. Odata cu alegerea lui Blaga, toata componenta Biroului Politic PDL a fost modificata. In noua structura de conducere nu se mai regasesc nume precum Elena Udrea, Radu Berceanu, Adriean Videanu, Roberta Anastase, Ioan Oltean, Gheorghe Falca, Stefan Gheorghe, Monica Macovei si Teodor Baconschi. PDL a adoptat o rezolutie prin care partidul se angajeaza sa uneasca fortele de centru dreapta din Romania si sa stabileasca un parteneriat cu societatea civila.
Din echipa lui Blaga fac parte Ghoerghe Flutur - secretar general, Cezar Preda, Dorin Florea, Cristian Preda si Mihai Stanisoara - prim-vicepresedinti.
In Biroul Politic al partidului au intrat pe post de vicepresedinti umatorii democrat liberali: George Scripcaru, Mircea Hava, Gabriel Berca, Anca Boagiu, Constantin Ostaficiuc, Raluca Turcan, Andrea Paul Vass, Cristian Boureanu, Sever Voinescu, Radu F Alexandru, Traian Igas, Florin Popescu, Alin Tise, Costica Canacheu, Sulfina Barbu.
Noul presedinte al PDL a supus la vot adoptarea unei rezolutii prin care PDL face apel catre toate fortele pro-democratice din Romania sa se delimitizeze de atacurile impotriva statului de drept lansate de actualul guvern.
Totodata, rezolutia revede un parteneriat cu societatea civila si coagularea unei platforme comune a fortelor de centru dreapta.
După victoria sa categorică de sâmbătă, când a fost ales cu peste o mie de voturi pentru şi doar 20 împotrivă, Vasile Blaga, noul şef al PDL, şi-a intrat ieri în atribuţii şi i-a convocat pe membrii Biroului Permanent Naţional (BPN) la o şedinţă informală, anunţându-i că a început campania pentru alegerile legislative din toamna, potrivit HotNews.
.„Îmi doresc un partid muncitor, disciplinat, în care toţi colegii să ştie exact cu ce se ocupă", a afirmat Blaga, care şi-a asumat misiunea de a redresa un partid care a obţinut la alegerile locale din acest an puţin peste jumătate din scorul electoral obţinut cu patru ani în urmă.
Victoria lui Blaga nu a fost în nici un caz o surpriză, având în vedere că a fost singurul candidat la şefia partidului. Cu toate acestea, scorul la care a câştigat este surprinzător şi confirmă declinul de popularitate şi influenţă în partid al Elenei Udrea, după ce a încetat să mai fie ministru al Dezvoltării, dar mai ales după rezultatele catastrofale obţinute în Capitală de candidaţii susţinuţi de ea. Ca urmare, Elena Udrea, o cunoscută adversară a lui Vasile Blaga, nu se mai numără printre vicepreşedinţii partidului.
Victoria categorică a noului preşedinte se datorează şi faptului că aripa reformistă, reprezentată de gruparea Cristian Preda-Monica Macovei, a decis să se retragă din competiţia pentru şefia partidului cu puţin timp înainte de expirarea termenului de depunere a candidaturilor. Cristian Preda a rămas totuşi cu un rol important în conducerea partidului, fiind numit prim-vicepreşedinte, alături de Cezar Preda, Dorin Florea, Mihai Stănişoară.
„PDL trebuie să-şi joace rolul de partid de opoziţie, aşa cum aşteaptă toţi românii. Este această presiune pe justiţie, pe instituţii, şi nu poţi să laşi numai societatea civilă să acţioneze. Reacţia noastră va fi mult mai puternică", a declarat Preda, potrivit Mediafax.
Cristi Preda: „Ne pregătim de o campanie extrem de dură"
După aproape opt ani de guvernare, PDL a ajuns în punctul în care se confruntă cu o dramatică scădere de popularite, dar şi cu o criză de identitate. De rezolvarea ambelor probleme depinde chiar viitorul partidului. Trebuie remarcat că astăzi misiunea construirii acestui viitor a fost încredinţată unui lider care, în 2011, în confruntarea tensionată cu Emil Boc pentru şefia PDL, a fost catalogat drept un „om al trecutului", care nu mai are capacitatea de a relansa partidul şi de a-l reforma pentru a face faţă exigenţelor impuse de aşteptările actuale ale electoratului de dreapta. La congresul de anul trecut, alţii erau oamenii spre care mulţi membri PDL, dar şi preşedintele Băsescu îşi îndreptau speranţele - grupul „reformiştilor". De ce au decis aceştia să-şi abandoneze crezul politic ce părea să-i anime până de curând şi să nu candideze pentru şefia partidului? Şi-au schimbat părerea despre Vasile Blaga sau părerea despre ei înşişi?
Răspunsul public este destul de ambiguu „Am lăsat deoparte polemicile pentru că avem o situaţie gravă. Cred că trebuie să ne pregătim pentru o campanie extrem de dură. Nu cred că trebuie să ne ascundem în spatele unor mari discursuri, pline de bune intenţii, dacă nu vedem realitatea dură a terenului", a declarat Cristian Preda la retragerea din cursa pentru fotoliul de preşedinte al PDL.