Britanicii au votat pentru un mandat de renegociere a relatiei cu Uniunea Europeana, spune David Cameron

T.d. | 11.05.2015

Pe aceeași temă

Premierul conservator David Cameron vede victoria pe care a obtinut-o la alegerile de saptamana trecuta drept un mandat privind renegocierea raporturilor Marii Britanii cu Uniunea Europeana. Cameron vorbeste despre o negociere dura.

“Am primit un mandat, va fi foarte greu, dar avem un mandat”, a spus premierul britanic, potrivit Reuters, citata de Agerpres.

Liderul conservator a spus de mai multe ori ca, in cazul in care va ramane premier, va purta negocieri cu Bruxellesul in privinta rolului Londrei in spatiul comunitar, in sensul transferarii mai multor atributii catre capitala britanica. Totodata, Cameron a vorbit si despre organizarea in 2017 a unui referendum in privinta ramanerii tarii sale in Uniunea Europeana.

Obtinerea unui drept de veto asupra deciziilor comunitare care au potentialul sa afecteze interesele nationale britanice este unul din obiectivele avute in vedere de noul cabinet Cameron. De asemenea, britanicii urmaresc si o diminuare a fluxului imigrantilor est-europeni in Regatul Unit.

Din punctul de vedere al sefei Reprezentantei Comisiei Europene (CE) in Romania, Angela Filote, anuntul privind referendumul britanic este un test de stres.

Nu stiu daca este amenintata coeziunea Uniunii Europene, dar este clar ca este un test, i-as spune eu un test de stres, si vom vedea cum va face fata Uniunea Europeana si la acest test”, a spus Angela Filote.

Potrivit sefei Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, de-a lungul timpului UE a avut parte de multe astfel de situatii, reusind sa treaca peste toate.

Conservatorii lui David Cameron au castigat detasat alegerile britanice, ei situandu-se la mare distanta de principalii contracandidati, laburistii lui Ed Miliband.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22