Ca să poată pune mâna pe șefia Senatului, Meleșcanu vrea să se autosuspende șase luni din ALDE

Dora Vulcan | 04.09.2019

Senatorul ALDE Teodor Meleșcanu a anunțat miercuri că nu renunță la candidatura sa pentru șefia Senatului, la care a fost propus de PSD, în ciuda retragerii ALDE de la guvernare.

Pe aceeași temă

Meleșcanu spune că poate să se autosuspende din ALDE pentru șase luni dar că va rămâne afiliat grupului ALDE din Senat, condus chiar de președintele partidului Călin Popescu Tăriceanu.

"Eu am discutat cu toată lumea. Sper să-mi înteleagă decizia. Eu am avut o ofertă pe care am acceptat-o și nu este vorba despre altceva.(....) Există o posibilitate foarte simplă: eu să mă suspend pentru vreo 6 luni sau cât este nevoie, dar să rămân afiliat grupului ALDE. Nu am discutat cu domnul Tăriceanu despre această variantă, am discutat cu colegi din grupul ALDE și s-au arătat foarte interesați”, a declarat Meleșcanu la Senat.

Meleșcanu mizează, deși nu o spune explicit, pe faptul că ALDE nu poate decide în cazul său aplicarea sancțiunii cu excluderea, așa cum a anunțat marți Tăriceanu că va face cu toți cei care acceptă funcții din partea PSD, pentru că, în cazul în care va pleca din ALDE, grupul ALDE din Senat se va desființa pentru că nu va mai avea numărul de senatori necesar pentru constituirea unui grup parlamentar.

De altfel, miercuri, Meleșcanu a făcut un gest controversat când a intrat în plenul Senatului: a intrat singur și s-a dus direct în băncile alocate senatorilor PSD, relatează stiripesurse.ro.

De obicei, Meleșcanu stătea alături de șeful său de partid, Călin Popescu Tăriceanu.

Gestul lui Meleșcanu poate fi interpretat drept un semnal că acesta va pleca din ALDE și va trece la PSD sau cel puțin ca un avertisment dat liderului ALDE prin care ar putea pune în pericol grupul ALDE din Senat în eventualitata excluderii sale.

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat marți, după ședința forului de conducere al partidului, că vor fi excluși din partid toți membrii care se lasă ofertați de PSD cu posturi în guvern sau administrație.

Miercuri a revenit asupra declarației sale vorbind de ”planul mârșav” al PSD de destructurare și de preluare ostilă a ALDE pentru ca premierul Viorica Dăncilă să evite votul din Parlament pentru restructurarea Guvernului.

„Acest atac al PSD-ului la adresa ALDE este un lucru extrem de grav pentru că încercarea a fost de preluare ostilă nu numai a unor parlamentari, ci a întregului partid şi destructurarea lui şi încercarea de a face un ALDE în care să coopereze în continuare cu PSD-ul pentru menţinerea structurii politice a Guvernului în aşa fel încât doamna Dăncilă să nu fie nevoită să mai vină în Parlament cu o formulă de restructurare crezând că supravieţuieşte. Mă bucur că colegii mei au sesizat această mişcare şi au dejucat acest plan mârşav”, a declarat, miercuri, Călin Popescu Tăriceanu după şedinţa Biroului Permanent al Senatului.

Tăriceanu i-a transmis lui Meleșcanu să renunțe la aspirația de a deveni șef al Senatului pe mâna PSD și a spus că face o mișcare neinspirată.

„Domnul Meleşcanu are suficientă experienţă să-şi dea seama că nu a fost o mişcare inspirată şi că cel mai bine pentru domnia sa, pentru prestigiul lui, ar fi cazul să renunţe. Dar nu sunt pe post de consilier, fiecare merge, ştiţi, e vorba aceea românească: capul face, capul trage”, a mai afirmat președintele ALDE.

Tensiunile dintre Tăriceanu și Meleșcanu au apărut după decizia partidului de a merge în alianță cu Pro România. PSD a profitat de această situație și l-a propus pe Teodor Meleșcanu pentru șefia Senatului.

Teodor Meleșcanu a precizat în mai multe rânduri că nu va renunța la această nominalizare și că decizia privind excluderea din ALDE nu i se aplică pentru că și-ar fi anunțat colegii că acceptă propunerea înainte ca aceștia să decidă eventualele sancțiuni.

Votul pentru șefia Sentului va fi dat săptămâna viitoare. În cursă sunt Ion Popa din partea ALDE, Alina Gorghiu din partea PNL și Teodor Meleșcanu, propus de PSD.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22