CAB: Neculai Onțanu a încercat să ascundă probe din dosar

Tudor Despina | 31.03.2016

Neculai Onțanu, primarul suspendat al Sectorului 2 din Capitală, a încercat să ascundă probe, susțin judecătorii Curții de Apel București.

Pe aceeași temă

 

Informația apare în motivarea CAB la decizia de arestare a lui Onțanu. Astfel, procurorii DNA au transmis, la data de 23 Martie, Primăriei Sectorului 2 al Capitalei o solicitare scrisă privind punerea la dispoziție în regim de urgență a unor înscrisuri "esențiale" pentru soluționarea cauzei, fiind vorba despre autorizațiile de construcție emise inculpatei Radu Loredana Claudia și documentația care a stat la baza emiterii titlului de proprietate către inculpatul Ionescu Ioan Tudor.

 

"După ce a luat la cunoștință de conținutul solicitării, inculpatul Onțanu Neculai a emis în aceeași zi o adresă (nr. 20868 din 23.03.2016) către Compartimentul arhivă, prin care le punea în vedere să nu elibereze niciun document fără respectarea procedurii care presupunea aprobarea sa personală, sub sancțiunea tragerii la răspundere. Totodată, din declarația inculpatului Șutru Toma rezultă că inculpatul a transmis în mod direct angajaților de la Arhivă și Administrație publică să nu comunice documentele solicitate fără acordul său expres, amenințându-i că în caz contrar vor fi destituiți", se arată în documentul citat de Agerpres.

 

Ulterior, Onțanu a plecat din sediul primăriei, astfel că solicitarea DNA nu a putut fi onorată în termenul stabilit de anchetatori. "Abia după ce ofițerii de poliție din cadrul DNA au contactat în mod nemijlocit cabinetul primarului și au insistat ca documentele să fie transmise conform solicitării, iar inculpatul a fost citat în calitate de suspect, acesta și-a dat acordul ca înscrisurile să fie eliberate", mai arată motivarea CAB.

 

Mai mult, declarația dată de Neculai Onțanu în fața judecătorilor conține contradicții asupra aspectelor esențiale ale cauzei.

 

Vinerea trecută, Curtea de Apel Bucuresti a decis arestarea preventiva pentru 30 de zile a primarului Sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onţanu, acuzat de procurorii DNA de luare de mita. Decizia nu este definitiva, dar este executorie. Procurorii DNA îl acuză pe Onțanu de luare de mită. Anchetatorii au dispus urmărirea penală și față de avocata Claudia Radu pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani.

 

DNA arata ca, in perioada 2006 - 2007, Neculai Ontanu ar fi acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoana (denunțător în cauză) pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate a acesteia asupra mai multor terenuri.​ După emiterea titlului de proprietate, Onțanu ar fi primit un teren de 1.500 mp, situat pe strada Barbu Văcărescu, care a fost transferată de către denunțător, în mod gratuit, către Radu Loredana Claudia și o altă persoană, interpuși indicați de primar.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22