Camelia Bogdan: Am fost lucrată din interior pentru orgoliile lui Oprescu și Voiculescu

Dora Vulcan | 27.02.2017

Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare în 2014 și la plata a 60 de milioane de euro, spune că a „ fost lucrată din interior, pentru a satisface anumite orgolii ale lui Dan Voiculescu și Sorin Oprescu.”

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

Camelia Bogdan a fost exclusă din magistratură, în această lună. Decizia a fost luată de Consiliul Superior al Magistraturii, pe motiv că judecătoarea nu a respectat restricţile impuse de lege magistraţilor. Concret, ar fi participat la un seminar organizat de Ministerul Agriculturii, parte vătămată în dosarul lui Dan Voiculescu. Decizia CSM poate fi atacată la instanța supremă.

 

 

 

„Am văzut asemenea magistrați și știu că există aceste temeri privind posibilitatea aplicării unei sancțiuni disciplinare, deoarece te împiedică să promovezi în funcție. Niciun judecător nu dorește să fie nevoit să se apere în cadrul unei cercetări disciplinare. Dorește să-și urmeze parcursul profesional. Mulți dintre noi dorim să accedem la Înalta Curte de Casație și Justiție. În ceea ce mă privește, cercetările disciplinare pornite împotriva mea au fost discreționare. Am fost lucrată din interior, pentru a satisface anumite orgolii ale condamnatului Dan Voiculescu și ale inculpatului Sorin Oprescu. Am cerut în instanță constatarea caracterului nelegal al acestor cercetări, tocmai pentru a nu plana niciun dubiu asupra activității mele profesionale”, spune judecătorul într-un interviu acordat jurnalistei Ramona Ursu. 

 

 

 

„Nu am fost exclusă pentru că aș fi luat bani de la o parte din proces sau că nu m-am abținut, ci pentru că aș fi predat în afara învățământului universitar“ - spune judecătorul într-un interviu acordat Revistei 22

 

Ați fost acuzată de trei abateri disciplinare, dintre care Inspecția a reținut doar una, nu cea mai gravă: predarea în afara învățământului universitar. Și atunci, de ce direct excluderea?

Eu nu trebuia să fiu exclusă automat din magistratură, dacă plenul CSM - în mod ilegal, deoarece nu avea competență - ar fi reținut o potențială stare de incompatibilitate în privința mea. Pe parcursul cercetării disciplinare am invocat nelegala sesizare și nelegala derulare a cercetărilor împotriva mea. Am fost acuzată de fapte de corupție pentru care am fost nevoită să mă apăr într-o procedură disciplinară, iar Inspecția Judiciară a dat respingerea sesizării. D-nele inspector Oana Aida Popescu şi Ecaterina Mirea au considerat că sunt nevinovată de toate cele trei abateri de care inițial eram acuzată: că aș fi luat bani de la o parte din proces și nu m-am abținut, aceasta era cea mai gravă; doi, că aș fi absentat nejustificat de la serviciu; și trei, că aș fi fost incompatibilă deoarece aș fi predat în afara învățământului universitar. Doar această abatere a fost dedusă Secției. Ca să fie clar, nu am fost exclusă pentru că aș fi luat bani de la o parte din proces sau că nu m-am abținut, ci pentru că aș fi predat în afara învățământului universitar sau a Institutului Național al Magistraturii anticorupție funcționarilor statului într-una dintre cele mai corupte țări ale Uniunii Europene, eu fiind expert anticorupție al UE din 2009.

 

 

 

Comunicatul prin care CSM a motivat excluderea judecătorului Camelia Bogdan

 

 

 

„În şedinţa de azi, 8 februarie 2017, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a admis acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Camelia Bogdan, judecător în cadrul Curţii de Apel Bucureşti.

 

În temeiul prevederilor art. 100 lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Secţia pentru judecători a aplicat doamnei judecător sancţiunea disciplinară constând în “excluderea din magistratură” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzută de art. 99 lit. b) din acelaşi act normativ - „ încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii”.

 

Hotărârea secţiei va cuprinde, alături de alte elemente prevăzute de lege, descrierea faptei pentru care s-a aplicat sancţiunea disciplinară menţionată, urmând a fi redactată şi publicată pe site-ul Consiliului www.csm1909.ro în termen de 20 de zile de la pronunţare.

 

Aceasta poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.”

 

 

 

 

Două inspectoare din cadrul Inspecţiei Judiciare, Oana Aida Popescu si Ecaterina Mirea, au clasat iniţial cercetarea disciplinară a judecătoarei Camelia Bogdan. Şeful Inspecţiei Judiciare, judecătorul Lucian Netejoru, a infirmat însă soluţia şi a decis să sesizeze Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii cu acest caz.

 

Abaterea disciplinară de care era acuzată judecătoarea Camelia Bogdan este prevăzută la articolul 99 lit. b) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi al procurorilor: „Constituie abateri disciplinare: (...) b) încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii”.

 

„Art. 100 - Sancţiunile disciplinare care se pot aplica judecătorilor şi procurorilor, proporţional cu gravitatea abaterilor, sunt: a) avertismentul; b) diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu până la 15% pe o perioadă de la o lună la 3 luni; c) mutarea disciplinară pentru o perioadă de la o lună la 3 luni la o instanţă sau la un parchet, situate în circumscripţia aceleiaşi curţi de apel ori în circumscripţia aceluiaşi parchet de pe lângă aceasta; d) excluderea din magistratură”.

 

 

Speta este apanajul exclusiv al Agenţiei Naţionale de Integritate

 

 

Pe 11 mai 2016, ANI a arătat într-un raport că Inspectia Judicara nu poate stabili dacă un magistrat se află în compatibilitate. „Magistraţii sunt supuşi procedurii de evaluare ce reprezintă apanajul exclusiv al Agenţiei Naţionale de Integritate”, se arată în raportul ANI. „ Stabilirea, în sarcina lor, a oricărei stări de incompatibilitate sau de conflict de interese de natură administrativă nu se poate realiza decât prin întocmirea unui raport de evaluare, de către inspectorul de integritate, adică prin instrumentarea exclusivă a acestei situaţii de către Agenţia Naţională de Integritate”, susţin inspectorii de integritate.

 

 

Inspectorii arată că având în vedere calitatea de subiect activ al Legii nr. 176/2010 pe care magistraţii o deţin, „Agenţia Naţională de Integritate devine singura instituţie care poate încadra şi poate stabili că o anumită situaţie apărută în sarcina unui magistrat reprezintă sau nu o stare de incompatibilitate sau de conflict de interese de natură administrativă”.

 

  „Nici Inspecţia Judiciară şi nici altă instituţie din sfera celor care coordonează exercitarea profesiei de magistrat nu poate stabili în mod individual că un anumit magistrat s-a aflat/se află sau nu în stare de incompatibilitate sau de conflict de interese de natură administrativă, întrucât aceasta nu reprezintă o atribuţie a sa, încălcându-se sfera de competenţă a Agenţiei Naţionale de Integritate, cu atât mai mult cu cât, în stabilirea unui asemenea incident juridic, ANI demarează procedura legală specifică, care se finalizează cu un raport de evaluare, procedură ce reprezintă exclusiv atribuţia acestei instituţii”, se arată în raportul citat.

 

 

Concluzia raportului„Consiliul Superior al Magistraturii şi Inspecţia Judiciară sunt sesizate de către Agenţia Naţională de Integritate doar după această din urmă instituţie a constatat starea de incompatibilitate sau de conflict de interese, nici CSM şi nici Inspecţia Judiciară neavând în atribuţii constatarea unor asemenea situaţii”.
 

 

 

Acuzele lui Ciuvica

 

Camelia Bogdan a fost acuzată că a acceptat să fie sponsorizată de ministerul Agriculturii, cu participarea la un curs de două săptămâni la Poiana Brașov, deși făcea parte din completul de judecată care judeca dosarul ICA, în care ministerul era parte civilă.  

 

Grupul de Investigații Politice (GIP) a publicat documente care arată că, în timp de judeca dosarul ICA, judecătoarea Camelia Bogdan a primit 10.000 de lei de la Ministerul Agriculturii, parte în dosar. Mai mult, potrivit GIP, judecătoarea a petrecut și un sejur de două săptămâni la Poiana Brașov, tot pe banii ministerului.

 

După ce s-a întors din sejur, judecătoarea Camelia Bogdan a decis, în favoarea Ministerului Agriculturii.

 

 

 Inculpați celebri judecați sau condamnați de Camelia Bogdan

 

Printre inculpații celebri pe care i-a judecat Bogdan se află Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vîntu și George Copos, în Loteria 1.

 

Alte cazuri celebre care au ajuns pe biroul Cameliei Bogdan sunt Rafo-Carom în care a fost condamnat omul de afaceri Marian Iancu și Dosarul Transferurilor. Acesta din urmă a vizat nereguli în transferurile unor fotbaliști români în străinătate.

 

Au fost condamnați cu închisoare opt persoane celebre: George Copos, Mihai Stoica, Gică Popescu, Ioan Becali, Victor Becali, Cristi Borcea, Jean Pădureanu şi Gigi Neţoiu.

 

Privatizarea frauduloasa a Institutului de Cercetări Alimentare este dosarul care i-a atras, însă, notorietate, în care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la zece ani de închisoare.

 

În același dosar, Camelia Bogdan a dispus pedepse cu închisoare pentru:

 Gheorghe Mencinicopschi, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare,

Corneliu Popa, fost director al Agenţiei Domeniilor Statului,

fostul ministru al Comunicaţiilor, Sorin Pantiş,

 Jean Cătălin Sandu, fostul şef al Direcţiei Juridice de la Agenția Domeniilor Statului,

Vlad Nicolae Săvulescu, fostul şef al Direcţiei de Privatizare a ADS

 pentru Flavius Adrian Pop, şef de serviciu în ADS.

 

Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Petre Alexandru, Vica Ene şi Grigore Marinescu au primit condamnări cu suspendare.

 

Un alt dosar greu în care s-a remarcat a fost cel al lui Sorin Ovidiu Vîntu

 

Atunci, judecătoarea a constatat că certificatul medical prezentat de avocații acestuia era semnat de un medic  ginecolog.

 

De asemenea, Camelia Bogdan a făcut parte, la un moment dat, și din completul care a judecat dosarul Loteria 1, unde era inculpat George Copos.

 

 

Camelia Bogdan s-a născut în 1981 la Timişoara și în ultimii ani a activat ca judecător la Tribunalul Bucureşti, Secţia a II-a Penală, apoi la Curtea de Apel București. Magistratul este specializat în judecarea infracţiunilor de corupţie şi a celor asimilate acestora, precum şi a infracţiunilor grave, săvârşite în sfera criminalităţii organizate.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22