Carmen Dan dă vina pe STS dacă au fost fraude la alegerile din 26 mai așa cum sugerează PSD

Laurentiu Gheorghe | 09.07.2019

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a spus în fața Comisiei conduse de Olguța Vasilescu că atribuțiile MAI sunt foarte limitate și dacă trebuie cercetat este STS cu tabletele dubioase din sectiile de vot.

Pe aceeași temă

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, marți, în Comisia de cercetare a fraudelor electorale la alegerile di 26 mai, că Serviciul de Telecomunicaii Speciale (STS) nu ar trebui să se mai ocupe de alegerile din România, iar sarcinile STS ar putea fi preluate de Autoritatea Electorală Permanentă.

„Ce am discutat cu privire la îngreunarea procesului de votare, am discutat personal cu generalul Vasilca (șeful STS -n.r.), mai ales în data de 26 mai, tocmai sesizând că operarea acestor tablete (tabletele de vot – n.r.) este deficitară, din punctul nostru de vedere. STS, bineînțeles, că a făcut propriile verificări în ceea ce privește funcționarea tehnică a sistemului. Eu gândesc de data aceasta ca cetățean, că manipularea defectuoasă era evidențiată în acești timpi ( de până la 8 minute pentru un vot -n.r.)”, a declarat, marți, ministrul de Interne, Carmen Dan, la ieșirea de la Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai, conform Mediafax.

„Cele 9.282 de semnalări care au apărut și la noi și la MAE sunt supuse verificării. Esența acestor sesizări diferă, de la vot multiplu la exercitare de vot cu un act de identitate fals”, a mai declarat Carmen Dan.

Întrebată dacă softul privind alegerile ar trebui făcut de o entitate independentă, Carmen Dan a declarat că AEP ar putea acoperi și această parte tehnică, nefiind nevoie de un serviciu special.

Aprecierea mea, că acest sistem nu ar trebui să fie în compentența și responsabilitatea a unui serviciu special, dacă ne dorim proces electoral transparent. Atât timp cât avem o autoritate independentă, cum este AEP, care ar putea să preia și aceste prerogative (...) eu cred că s-ar elimina aceste suspiciuni că în procesul electoral ar putea fi imixtiuni”, a mai declarat Carmen Dan.

MAI nu mai are atribuții în procesul electoral

„Nu MAI stabileşte numărul secţiilor de votare din ţară. Acesta este atributul autorităţilor locale cu avizul AEP. MAI nu stabileşte numărul de buletine de vot, numărul de ştampile sau numărul de cabine de vot. Acest atribut aparţine AEP. MAI nu are atribuţii în interiorul secţiilor de votare. Aici responsabilitate îi revine preşedintelui secţiei de votare, care răspunde de derularea tuturor activităţilor în secţia de votare. MAI nu are atribuţii în ceea ce priveşte sistemului de monitorizare a prezenţei la vot. Nu are atribuţii în ceea ce priveşte utilizarea tabletelor, nu are atribuţii în ceea ce priveşte instruirea acestor tablete. Acest sistem aparţine în integralitate STS.

Ce atribuţii principale are MAI? MAI asigura paza secţiilor de votare şi a făcut acest lucru pentru toate cele peste 18 mii de secţii de votare. De asemenea, asigurăm securitatea transportului şi depozitării materialelor electorale şi asigurăm ordinea publică în afara secţiilor de votare, asigurăm prin prefecţi respectarea termenelor asumate prin activităţile din calendarul electoral, cercetăm sesizările privind posibilele fapte de încălcare ale legislaţiei electorale. Pe lângă aceste atribuţii prevăzute de lege, MAI a avut şi un rol proactiv cu BEC şi cu STS”, a spus Carmen Dan.

„După părerea mea, operarea acestor tablete a fost defectuoasă” a spus ministrul de Interne, Carmen Dan. Scopul înființării acestei comisii parlamentare PSD este clar: eliminarea oricărui mijloc de control a votului multiplu la următoarele scrutine electorale.

217 dosare penale pentru alegerile din 26 mai

"In urma verificarii sesizarilor primite si activitatilor desfasurate de catre structurile MAI au fost constituite 217 dosare penale, dintre care 128 de dosare privind posibile fraude la vot, astfel 65 de dosare privind fapta de a vota fara drept, 56 dosare privind fapta de a vota de doua sau mai multe ori, 4 dosare privind fapta de a vota prin introducerea in urna a mai multor buletine de vot, trei dosare privind utilizarea unei carti de alegator sau a unui act de identitate nul ori fals, sau a unui buletin de vot fals.

Alte 89 de dosare privesc infractiuni circumscrise in textul electoral cum ar fi impiedicarea prin orice mijloc a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales, vorbim de 25 de dosare, coruperea alegatorilor 15 dosare, violarea confidentialitatii votului 5 dosare", a declarat ministrul de Interne.

Intr-un singur dosar a fost dispusa urmarirea penala fata de o persoana, restul fiind in rem.

"Din cele 217 dosare penale intr-un singur dosar a fost dispusa urmarirea penala in persona, la restul fiind vorba de urmarire penala in rem, adica pentru fapta.

La acest moment au fost finalizate cercetari si au fost inaintate la Parchet cu propuneri de clasare un numar de 21 de dosare penale, ramanand in lucru 196 de dosare penale.

Distributia la nivel teritorial daca intereseaza reflecta faptul ca cele mai multe dosare penale ramase in lucru sunt in Bucuresti, vorbim de 31, Giurgiu 22, Prahova 12, Harghita 10, Vaslui 8, Arges 6.

Pentru a avea o imagine comparativa in anul 2016, in contextul alegerilor parlamentare au fost deschise 218 dosare penale, iar la alegerile europarlamentare din cursul anului 2014 au fost deschise 258 de dosare penale", a explicat ministrul de Interne.

Meleșcanu, invitat și el

Şi ministrul de Externe Teodor Meleşcanu ar fi trebuit să se prezinte azi la audierile din Parlament, însă acesta a anunţat că este plecat din ţară. Preşedintele comisiei, deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, anunţa luni că, potrivit propunerilor formulate, vor fi solicitate pentru audieri următoarele instituţii cu atribuţii în domeniu: Autoritatea Electorală Permanentă, Biroul Electoral Central Ministerul Afacerilor Interne Ministerul Afacerilor Externe Serviciul de Telecomunicaţii Speciale Direcţia pentru Evidenţia Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date Institutul Naţional de Statistică Alte autorităţi, instituţii publice centrale sau locale care pot furniza informaţii necesare formării unor opinii obiective cu privire la modul de organizare şi desfăşurare a alegerilor.

Luni, au fost audiaţi politologul Ionuţ Apahideanu şi matematicianul Dan Şelaru. Cei doi au prezentat un document cu principalele tipuri de nereguli pe care le consideră contestabile la alegerile europarlamentare din 26 mai. În opinia lor, printre factorii perturbatori ai scrutinului ar fi introducerea în premieră a tabletelor STS. Ei au prezentat şi nişte grafice din care reiese o prezenţă foarte mare la vot pe liste suplimentare în localităţi mici din ţară care nu prezintă interes turistic.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22