Catalin Predoiu, despre rectificarea bugetara: ILEGALA si NETRANSPARENTA. Facuta fara dezbateri publice, fara analiza si fara control parlamentar

T.d. | 03.12.2014

Pe aceeași temă

Cea de-a treia rectificare bugetara prezentata de premierul Ponta este “netransparenta” si “ilegala”, a declarat, miercuri, prim-vicepresedintele PNL, Catalin Predoiu. Liderul liberal a mai spus ca rectificarea ar incalca legea responsabilitatii fiscale si legea privind finantele publice, care permit doar doua rectificari pe an, potrivit Mediafax.

"Domnul Ponta ne-a prezentat o rectificare bugetară pe 2014, a treia pe 2014, ceea ce reprezintă o ilegalitate, deoarece încalcă legea responsabilităţii fiscale 69/2010 şi pe cea a finanţelor publice 500/2002, care permit doar două rectificări pe an. Este o rectificare netransparentă, făcută fără dezbateri publice şi parlamentare, fără analiză şi fără control democratic al Parlamentului" , a spus Predoiu, într-o conferinţă de presă.

El arătat că Ponta prezintă un excedent bugetar care de fapt reprezintă "un minus de 1,9 miliarde de lei de la investiţii".

Potrivit lui Predoiu, încasările bugetare pe primele 10 luni sunt de 6,5% faţă de 8,5% prevăzut în buget, iar ponderea veniturilor bugetare în PIB este de 26%, "mult sub media europeană".

Liderul PNL a arătat că acciza calculată la cursul de 4,74 lei/euro şi acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe litru nu au avut alt efect decât perturbarea mediului de afaceri.

Cătălin Predoiu a mai spus că încasările din TVA şi colectarea veniturilor din impozitul pe salarii reprezintă "un dezastru".

"Concluzia este că nu avem de a face cu un excedent real, ci cu o operaţiune contabilă la nivel de buget", a adăugat Cătălin Predoiu. Liderul liberal a arătat că PNL îi cere Guvernului Ponta, "atât cât mai rămâne la Palatul Victoria", să revizuiască master planul pentru transporturi.
 

Consiliul fiscal desfiinteaza rectificarea bugetara

Consiliul Fiscal sustine ca rectificarea bugetara aprobata de guvernul Victor Ponta incalca mai multe prevederi legale, dar arata si incapacitatea Executivului de programare si executie bugetara, in special investitiile. Premierul Ponta a reactionat la pozitia Consiliului Fiscal, spunand ca nu va intelege niciodata opinia institutiei, potrivit Gandul.

"Consiliul fiscal consideră că decizia Guvernului de a opera o a treia rectificare bugetară, încâlcând în mod flagrant prevederile legilor în vigoare relevante (pe care le suspendă temporar printr-o ordonanţă de urgenţă), este dovada unei evidente incapacităţi administrative de programare şi executie a bugetului, în special a cheltuielor de investitii”, arata Consiliul Fiscal.

Institutia continua: “În plus, este dificil de înţeles oportunitatea achitării în avans a drepturilor salariale restante comparativ cu eşalonarea programată iniţial prin apelul la o multitudine de încălcări ale regulilor fiscale statuate prin legile în vigoare, în condiţiile în care apare drept puţin probabil ca aceasta să uşureze construcţia bugetară pentru anul 2015 din perspectiva SEC 2010, relevantă din perspectiva angajamentelor ce decurg din calitatea de stat membru al Uniunii Europene şi din prevederile Pactului de Creştere şi Stabilitate şi Compactului Fiscal", potrivit Consiliului Fiscal.
 

Reactia premierului Ponta

Victor Ponta a avut un raspuns, miercuri, fata de pozitia asumata de Consiliul Fiscal. Subliniind faptul ca rectificarea bugetara a fost agreata de FMI si Comisia Europeana, premierul a spus ca nu va intelege niciodata opinia Consiliului, privind a treia rectificare din 2014.

"Putem să nu mai plătim nimic din ce trebuie să plătim în 2015, terminăm anul cu deficit 0,2% din PIB, dar la anul tot trebuie să plătim titluri executorii, arierate, tor ceea ce vine din anii din urmă. Este o decizie cu care sunt de acord Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Nu am să înţeleg niciodată punctul de vedere al celor de la Consiliul Fiscal, care spun să nu plătim ceea ce avem de plătit prin hotărâri judecătoreşti. Această rectificare ne ajută să plătim hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile câştigate de profesori, de funcţionari publici, de magistraţi şi este prima dată când nu vom mai avea deloc arierate la firme private ale Guvernului central sau autorităţilor locale", a spus Ponta în şedinţa de guvern, în faţa presei.
 

Ce spune ministrul pentru Buget

Confruntat cu pozitia exprimata de Consiliul Fiscal, ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a declarat ca nu este incalcata legea in acest caz.

"Inainte de a adopta Ordonanta de Guvern de rectificare, am adoptat ordonanta pentru aprobarea unor masuri derogatorii", a declarat Valcov, potrivit Hotnews.

Intrebat daca astfel nu ia nastere un precedent pe care Guvernul sa se bazeze in anii urmatori, Darius Valcov a aratat ca isi doreste in fiecare an momente ca acestea, in care incasarile la buget sunt foarte bune.

Totodata, Consiliul mai arata ca "recursul sistematic la derogări de la legile in vigoare (în special de la legea 69/2010) şi uşurinţa cu care acestea se produc pun în evidenţă slabiciunile majore ale implementării unui cadru bazat pe reguli în derularea politicii fiscal-bugetare, în condiţiile în care prevederile legale nu reuşesc nicidecum să inducă constrângeri, asa cum se intenţiona prin introducerea lor, în comportamentul decizional al autorităţilor relevante. Devine evident faptul că statuarea regulilor fiscal-bugetare prin lege nu este suficientă şi că instituirea unor reguli funcţionale necesită legiferarea acestora la nivel constituţional", se arată în opinia CF.

În plus, Consiliul Fiscal îşi menţine rezervele deja formulate în contextul celei de-a doua rectificări bugetare cu privire la nivelul foarte optimist estimat al încasărilor din TVA şi al absorbţiei estimate de fonduri post-aderare, cele două luni de execuţie bugetară disponibile suplimentar în acest moment întărindu-i convingerile.

Consiliul Fiscal este o autoritate independentă înfiinţată în baza Legii responsabilităţii fiscal-bugetare, care îşi propune să sprijine activitatea Guvernului şi a Parlamentului în cadrul procesului de elaborare şi derulare a politicilor fiscal-bugetare şi să promoveze transparenţa şi sustenabilitatea finanţelor publice.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22