Cazul Adrian SARBU: Schema prin care era FRAUDATA plata taxelor și impozitelor către stat

P.c. | 11.02.2015

Pe aceeași temă

Adrian Sârbu, acuzat de instigare la evaziune fiscală, spălare de bani și instigare la delapidare în dosarul Mediafax, ar fi mintit cand a afirmat că subordonații săi au pus la cale fraudarea imperiului media pe care il detine, conform judecătorilor de la Curtea de Apel București. Judecatorii l-au arestat pe Sarbu pentru incheierea unor contracte pe drepturi de autor pentru angajații „Mediafax” cu mai multe firme „fantomă”, sustinand de asemenea ca este exclus ca Sârbu să fi oferit consultanță în valoare de 4500 de lei/oră propriei firme și că, în acest caz, ar fi vorba de delapidare, relateaza Evenimentul zilei.

 

O „formalitate”

 

Un element în plus care a cântărit în decizia lor a fost acela că, în cadrul ședințelor bugetare a societăţilor, Sârbu ar fi afirmat în mod constant că nu este dispus să plătească taxe la stat. Citând din acuzațiile procurorilor, judecătorii au consemnat că angajații trustului de presă „erau puși în fața faptului împlinit ori de cate ori erau chemați la departamentul Resurse Umane, unde le erau prezentate spre semnare acte”, acesta fiind o pură formalitate.

 

În plus, contractele de colaborare ale angajaților nu era negociate, iar rezilierea şi semnarea unora noi cu alte societăţi „nu se făcea la inițiativa angajaților, aceștia fiind practic „transferați” prin decizia conducerii societății către alte firme în care modul de colaborare se desfășura identic”, se arată în motivare.
 

Magistrații mai sus țin că schema, prin care era fraudată plata taxelor și impozitelor către stat, presupunea înființarea unor societăți comerciale pe numele unor persoane cu câteva clase primare și care nu aveau legătură cu domeniul media.

În realitate, firmele erau controlate de angajații cu funcții de conducere din grupul lui Sârbu.

Banii obținuți din evaziune se transformau în bonusuri pentru funcțiile de top ale societăţilor și în special pentru Adrian Sârbu.

Judecătorii au mai observat că practica semnării unor contracte de drepturi de autor a vizat şi angajaţi a căror muncă, prin definiţie, nu putea face obiect al drepturilor de autor.

Anchetatorii arată că prejudiciul produs bugetului de stat de firmele lui Sârbu este de 16, 8 miioane de lei.

 

Mogulul a negat acuzațiile

 

În replică, Sârbu a susținut în fața judecătorilor că plata angajaților pe salariu și drepturi de autor este legală „fiind practicată în mod curent și de alte trusturi media”.

În plus, mogulul media a mai susținut că până în septembrie 2013 nu s-a implicat aproape deloc în conducerea societăţilor din grupul său de firme deoarece era șeful unei importante companii media americane.

Vinovați de crearea acestor circuite evazioniste ar fi angajații săi cu funcții de conducere din cadrul Medifax, care au acționat astfel fără știrea sa. Judecătorii nu au reținut acest răspuns, considerându-l fără fundament.

 

A dat ordin să distrugă acte

 

Procurorii mai arată că Adrian Sârbu, în perioada 2012 – 2013, a cerut 2,6 milioane de lei din contul firmei SC Teleferic Prahova, firmă care-i aparține. Banii amintiți reprezentau încasările zilnice din perioada respectivă. Pentru a acoperi urmele, în aprilie anul trecut, cu ajutorul avocatei Liana Petrovici, Sârbu a „inventat” și antedatat o serie de împrumuturi încheiate cu societatea.

Din acestă sumă, Teleferic Prahova i-ar fi plătit „consultanță” de 4.500 de lei/oră lui Adrian Sârbu.

În plus, magistrații au susținut că mai mulți martori care au fost audiați au susținut că după începerea controalelor, Sârbu a cerut angajaţilor săi să şteargă de pe calculatoare diverse documente care ar fi putut avea caracter incriminator, „aspect care, la rândul său, constituie un argument pentru privarea de libertate a inculpatului”, se mai arată în motivare. Sârbu a fost arestat preventiv în urmă cu o săptămână, în timp ce avocata Petrovoci este cercetată sub control judiciar. Procurorii au făcut contestație.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22