Cazul Petre Toba intra in CNE, acolo unde au fost spalati de plagiat Ponta si Oprea

Tudor Despina | 02.12.2015

Suspectat de jocuri politice, Consiliul National de Etica (CNE) a ingreunat cercetarea mai multor cazuri de plagiat, cel mai recunoscut fiind cel al fostului premier Ponta. Iar prin noul scandal care il priveste pe ministrul de Interne Petre Toba, CNE revine in atentia publica.

Pe aceeași temă

 

Intr-o scrisoare deschisa, asociatia cercetatorilor romani din intreaga lume Ad Astra cere schimbarea tuturor membrilor CNE pentru a elimina suspiciunile asupra integritatii deciziilor luate de acest organism.

 

Revista 22 va prezinta mesajul Ad Astra:

 

Domnule Prim Ministru Dacian Cioloş,

 

Domnule Ministru al Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice Adrian Curaj,

 

Asociaţia Ad Astra, a cercetătorilor romani de pretutindeni, îşi exprimă îngrijorarea în privinţa obiectivităţii şi profesionalismului membrilor Consiliului Naţional de Etică (CNE) a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării din România. Concluziile analizelor efectuate de către actualul CNE referitoare la unele cazuri de plagiat sunt în contradicţie cu cele ale universităţilor care au emis respectivele diplome.

 

De exemplu, în cazul lucrării de doctorat a domnului Victor Ponta, Comisia de Etică de la Universitatea din Bucureşti a dat verdictul că această lucrare a fost un plagiat. În condiţiile în care chiar universitatea emitentă a diplomei (a cărei imagine este cel mai puternic afectată negativ de situaţii de acest fel) a recunoscut acest aspect, faptul că verdictul dat de către CNE este cel opus ar trebui să pună la îndoială corectitudinea şi bună credinţă a CNE per ansamblu. Exemplul menţionat aici nu este din păcate singurul caz în care corectitudinea deciziei CNE este îndoielnică.

 

Validarea plagiatelor public recognoscibile de către toată lumea (a se vedea articolele din revista Nature legate de exemplul de mai sus), fără o explicaţie convingătoare privitoare la identitatea textelor, prejudiciază grav nu doar credibilitatea universităţilor, ci a sistemului de învăţământ în general şi a tuturor posesorilor de diplome acordate în România.

 

Cercetători serioşi, care şi-au obţinut titlurile prin creaţie originală, munca îndelungată şi sacrificii personale se trezesc puşi în aceeaşi categorie, fiind doctori ai universităţilor româneşti, cu indivizi imorali care şi-au obţinut titlurile prin fals şi furt intelectual. Considerăm că, pentru a elimina orice suspiciune în privinţa viitoarelor decizii, înainte de a analiza orice altă sesizare de furt intelectual este nevoie de schimbarea tuturor membrilor CNE cu alţii a căror integritate ştiinţifică şi morală este deja dovedită.

 

Cu stimă,

Asociaţia Ad Astra.

 

Plagiate in cascada: astazi, Petre Toba

 

Ministrul de Interne in Guvernul Dacian Ciolos, Petre Toba, a intrat recent in centrul unui scandal privin un posibil plagiat in ce priveste teza de doctorat. Peste 250 din totalul de 390 de pagini ale tezei de doctorat a noului ministru de Interne, Petre Toba, "sunt copiate ad litteram, sustine jurnalistul Emilia Sercan intr-o analiza publicata recent.

 

In replica, ministerul Educatiei a anuntat ca va fi intrunit Consiliul National de Etica pentru a analiza cazul. "Am cerut si ministrului educatiei, Adrian Curaj, sa vina cat mai repede cu o analiza in urma consultarii comisiei de etica, care are aceasta responsabilitate (...) criteriul de integritate ramane un criteriu esential si prioritar, peste care nu o sa treaca nici primul ministru", a spus si premierul Ciolos.

 

Contactat de Hot News, ministrul Educatiei Adrian Curaj a spus cu privire la decizia ca CNE sa analizeze acuzatiile de plagiat aduse lui Toba ca “"acum este un Consiliu care functioneaza printr-o responsabilitate acordata printr-un act al administratiei centrale. Are un regulament, a fost numit si niste atributii conform acestui regulament. Deci este un Consiliu numit si care are ca rol sa aplice prevederile legii. Sunt doua lucruri importante: trebuie foarte bine clarificat cadrul legal, pentru ca stim ca trebuie facute aceste clarificari si trebuie sa ne asiguram ca el, Consiliul National de Etica, este un consiliu de maxima incredere pentru mediul de cercetare din Romania", a continuat ministrul Adrian Curaj.

 

Cine formeaza CNE

 

Insa numai de maxima incredere nu poate fi suspectat Consiliul National de Etica. Membrii Consiliului sunt aceiasi care au spus ca Victor Ponta si Gabriel Oprea nu au plagiat, in ciuda faptului ca alte comisii universitare au hotarat ca e vorba de plagiat.

 

Este vorba despre un consiliu a carui componenta poate fi schimbata printr-un banal ordin al ministrului Educatiei, iar in ceea ce priveste rapiditatea cu care se poate face modificarea acesteia avem precedentul Liviu Pop, care a schimbat intr-o singura zi un Consiliu intreg, in urma faptului ca acesta a decis ca seful sau, Victor Ponta, a plagiat.

 

La acest moment, CNE mai are 9 membri – in conditiile in care cvorumul este de minimum 8 membri, iar unul dintre cei 9 nu va vota, pentru ca a facut parte din comisia care i-a acordat lui Petre Toba titlul de doctor, a explicat secretarul de stat Tudor Prisecaru.

 

Membrii CNE, in prezent:

 

  1. Vergil Muraru - vicepresedinte: semneaza raportele care spun ca Victor Ponta si Gabriel Oprea nu au plagiat. Vergil Muraru este membru al Consiliului National de Etica din iunie 2012, fiind numit de catre ministrul interimar de la acea vreme Liviu Marian Pop. Muraru a fost adus in CNE cu cateva zile inainte ca forul in componenta numita de Daniel Funeriu sa se pronunte pe plagiatul lui Ioan Mang.

 

  1. Constantin Ciutacu - a facut parte din CNE cand forul l-a scapat pe Gabriel Oprea. Constantin Ciutacu este membru al Consiliului din iulie 2012. El a fost numit in acest for dupa ce CNE a decis ca Ponta nu a plagiat si dupa demisia a 3 membri. Constantin Ciutacu a facut parte, asadar, din Consiliul National de Etica atunci cand acesta l-a scapat de acuzatiile de plagiat pe Gabriel Oprea. Constantin Ciutacu este din 2007 director general adjunct al Institutului National de Cercetari Economice “Costin C. Kiritescu”, in perioada 2004 - 2007 a fost vicepresedinte-secretar de stat al Consiliului Concurentei, in 2002-2004 a fost director general adjunct al Institutului National de Cercetari Economice, iar in 2003-2004 a fost director stiintific in cadrul acestuia

 

  1. Doru Vladimir Puscasu - membru in CNE la ambele verdicte de neplagiat. Doru Vladimir Puscasu este membru al Consiliului National de Etica din iunie 2012, fiind numit de catre ministrul interimar de la acea vreme Liviu Marian Pop. El a facut parte din CNE cand acest for a dat ambele decizii pe plagiat in cazurile Ponta si Oprea. Este director stiintific in consiliul director al CEPROCIM si membru in consiliul de administratie al institutiei, a absolvit Facultatea de Chimie Industriala la Universitatea Politehnica Timisoara, promotia 1971, a obtinut titlul de doctor inginer in 1986, iar in 1999 a absolvit cursul de Management si Relatii Internationale la Scuola di Direzione Aziendale dell Universita Luigi Bocconi, Milano

 

  1. Florin Ionescu - membru CNE la ambele verdicte de neplagiat. Florin Ionescu este singurul membru al Consiliului National de Etica ce lucreaza la o universitate din strainatate, potrivit scurtei prezentari existente pe site-ul CNE (http://cne.ancs.ro/membri-si-comisii/). Este profesor doctor la Steinbeis University Berlin, iar in 1981 a absolvit Universitatea Politehnica din Bucuresti. Florin Ionescu este membru CNE din iunie 2012, a fost numit tot de Liviu Pop si a fost in acest Consiliu si la verdictul "Ponta nu a plagiat", si la verdictul "Oprea nu a plagiat".  

 

  1. Petru Andea - deputat PSD, membru CNE la ambele verdicte de neplagiat. Petru Andea a fost adus in Consiliul National de Etica de Liviu Pop, in iunie 2012, fiind membru atunci cand institutia a emis ambele verdicte de neplagiat contrazise de dovezile publice si de Universitatea din Bucuresti. Petru Andea a fost deputat PSD din 2000 pana in 2008, activitate pe care a reluat-o in 2012 si pe care o exercita si in prezent. Andea este profesor universitar la Universitatea Politehnica Timisoara, a fost decan al Facultatii de Electrotehnica si Electroenergetica a Universitatii Politehnice Timisoara si director al Agentiei Nationale pentru Calificari in perioada 2009-2010. In perioada 2000-2008, a fost membru al Consiliului National al PSD

 

  1. Victor Stoica - membru CNE la ambele verdicte de neplagiat. Victor Stoica este si el membru CNE din iunie 2012, fiind adus de Liviu Pop in timp ce fostii membri ai Consiliului se pregateau de un verdict in cazul Ioan Mang. Este membru al Senatului Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, a fost decan al Facultatii de Medicina, membru al Colegiului Medicilor din Bucuresti si presedinte al filialei din Bucuresti a Societatii Romane de Medicina Interna

 

  1. Nicolae Burnete - membru CNE la ambele verdicte de neplagiat. Nicolae Burnete este si el membru al CNE din iunie 2012, adus de Liviu Pop. A fost membru atunci cand Consiliul i-a absolvit de plagiat pe Ponta si Oprea. Este membru in scoala doctorata a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, profesor al Facultatii de Mecanica, iar din 2004 pana in 2012 a fost decan al acestei facultati si membru in senatul universitatii. In 1985 a obtinut diploma de inginer in Mecanica Agricola la Institutul Politehnic Cluj-Napoca - sef de promotie, iar in iulie 2004 a facut un stagiu de Instruire in biodiesel in Toulouse, Franta, in mai 2004 instruire in biodiesel la Universitat Hohenheim, Germania

 

  1. Luca Iamandi - a facut parte din comisia care in 2011 i-a acordat titlul de doctor lui Petre Toba. Luca Iamandi a venit in Consiliul National de Etica la putin timp dupa verdictul de neplagiat dat lui Victor Ponta. El a facut parte, insa, si din comisia care in 2011 i-a acordat titlul de doctor lui Petre Toba. Secretarul de stat pe cercetare de la Educatie, Tudor Prisecaru, le-a spus celor de la Hot News ca Luca Iamandi va “participa la cvorum, dar nu are drept de vot” in sedinta in care Consiliul va analiza acuzatia de plagiat adusa ministrului de Interne Toba. Luca Iamandi a fost din 2008 pana in 2011 rectorul Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucuresti, anterior a fost decan al Facultatii de Drept (Politie), iar in 1997-2001 a fost sef al Inspectoratului de Politie al judetului Galati. In 1998 a devenit doctor in stiinte economice la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, iar in 2007 a obtinut diploma de doctor in stiinte juridice la Academia de Studii Economice din Bucuresti

 

  1. Stefan Grigoras - membru al CNE la verdictul de neplagiat dat lui Gabriel Oprea. Stefan Grigoras a fost numit in Consiliu la scurt timp dupa verdictul de neplagiat dat de CNE lui Victor Ponta, ca urmare a demisiei a trei membri. Este profesor universitar, doctor inginer la Facultatea de Mecanica a Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iasi, in 1975 a absolvit Facultatea de Mecanica, Sectia T.C.M, in 1989 a obtinut titlul de doctor in inginerie mecanica, iar din 1990 preda la Catedra "Organe de masini si utilaje" a Universitatii Tehnice din Iasi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22