Ce spune Ambasada Olandei despre votul dat in cazul Victor Ponta

T.d. | 09.06.2015

Pe aceeași temă

Votul dat astazi in Parlament, in urma caruia deputatii au refuzat sa ii ridice imunitatea premierului Ponta pentru a dispune urmarirea penala, a provocat si o reactie a Ambasadei Olandei la Bucuresti.

Dupa cum am mai declarat, Olanda crede cu tarie ca toti oamenii sunt egali in fata legii. Evolutiile recente din Parlament pun in lumina probleme mai largi legate de atitudinile fata de justitie si coruptie din Romania. Aceasta preocupare a fost evidentiata in prima parte a anului prin raportul MCV pe 2015 al Comisiei Europene. Dam o importanta foarte mare recomandarilor din raportul MCV. Avem incredere ca Romania si toate institutiile sale le iau in considerare”, se arata in mesajul publicat pe Facebook de misiunea diplomatica olandeza, potrivit HotNews.

De altfel, inceperea urmarii penale a premierului Victor Ponta si incercarile de blocarea a actiunilor justitiei de catre parlamentarii majoritatii au provocat mai multe reactii internationale.

"Orice acuzatii de incalcare a legii de catre demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin si fara interferente, iar legea trebuie sa se aplice in mod egal in cazul tuturor. Institutiile judiciare si cele ale statului de drept trebuie sa isi poata desfasura activitatea complet independent si trebuie sa se respecte intru totul atat legislatia romaneasca, cat si principiul unui proces echitabil" arata ambasada SUA.

Si Joseph Daul, presedintele Partidului Popular European, a comentat cazul Victor Ponta, declarand ca membrii guvernului nu ar trebui sa se foloseasca de majoritatea parlamentara in propriul interes.

Plenul Camerei Deputatilor a respins, marti, cererea DNA de incuviintare a inceperii urmaririi penale a premierului Victor Ponta, proiectul de hotarare prin care se respingea cererea de urmarire penala fiind adoptat cu 231 voturi pentru si 120 impotriva. Ieri, Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a dat aviz negativ solicitarii DNA.

Victor Ponta, premierul Romaniei, este urmarit penal de DNA in dosarul fostului ministru al Transporturilor, Dan Sova, legat de incheierea unor contracte de asistenta juridica cu companiile energetice Turceni și Rovinari. DNA a anuntat intr-un comunicat ca premierul este urmarit penal pentru savarsirea infractiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată si spălare de bani. Ponta este de asemenea acuzat de conflict de interese, din cauza numirii lui Dan Sova in functia de ministru.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22