Ceartă aprinsă în CSM între Ana Birchall și judecătoarele Savonea și Baltag pe tema Secției Speciale

Laurentiu Gheorghe | 17.09.2019

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a subliniat în ședința CSM că raportul MCV se redactează, iar concluziile analizelor efectuate sunt defavorabile Secției Speciale, ceea ce a stârnit furia șefei CSM.

Pe aceeași temă

Membrii CSM s-au reunit marți în ședința de plen pentru a valida concursurile de promovare în funcții dar și pentru a o numi pe Adina Florea la șefia Secției Speciale.

Însă mai mulți magistrați au cerut amânarea validării concursului de numire la conducerea Secției Speciale a Adinei Florea pentru că nu ar fi fost îndeplinite mai multe cerințe legale.

"Ni se cere să validăm un concurs fără să avem acces la actele care au stat la baza acestui concurs. (...) Nu știm dacă există fișe de notare, care este baremul, am văzut doar procesul-verbal. Solicit să amânați și să ne puneți la dispoziție aceste acte pentru că nu avem cum să validăm acest concurs în orb", a afirmat judecătoarea Chiș.

În replică șefa CSM, Lia Savonea, care o susține pe Adina Florea la conducerea Secției Speciale, a replicat că totul e cât se poate de transparent, iar dacă membrii CSM ar fi fost interesați, putea solicita date suplimentare, care li s-ar fi pus la dispoziție. scrie HotNews.ro

"Dacă membrii CSM doreau date suplimentare, puteau face până acum o solicitare să li se pună la dispoziție. Regulamentul nu prevede", a fost replica președintelui CSM, Lia Savonea.

O solicitare de amânare a fost formulată și de Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP), până la o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în procesul deschis de mai multe instanțe din România care au contestat înființarea acestei structuri de parchet.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a intervenit și a vorbit despre analizarea rapoartelor GRECO și Comisiei de la Veneția și despre concluziile grupului de lucru format la Ministerul Justiției, atrăgând atenția că CSM nu a transmis punctul de vedere cerut în acest sens.

„Această analiză va fi definitivată, sper, în maximum două săptămâni și așteptăm punctul de vedere al CSM”, a afirmat ministrul Justiției.

„Nu putem analiza rapoartele acestea, să păstram ordinea de zi. (...) Nu cred că ne interesează în acest moment. Doamna ministru își permite să facă discuții pe o temă care nu este pe ordinea de zi”, a replicat judecătoarea Gabriela Baltag.

"Noi înțelegem altceva prin grup de lucru", a spus și Lia Savonea.

Ministrul Ana Birchall a continuat, atrăgând atenția că în aceste zile se redactează următorul raport MCV: "Vă învederez că în aceste zile se redactează următorul raport MCV. Acest grup de lucru instituit transparent la nivelul Ministerului Justiției a cerut puncte de vedere de la toate instituțiile și asociațiile profesionale. S-au desprins două concluzii majoritare. Doar vă informez că aceste concluzii majoritare nu susțin funcționarea SIIJ în actuala formă. Nu omorâți purtătorul de mesaj. Consider ca e obligatoriu să ne așezăm la masă, să analizăm aceste două concluzii și să decidem ce trebuie să facem pe viitor. Iarăși am început un plen pe chestiuni care nu își au locul".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22