Cei care revin în țară din zone roșii intră automat în carantină instituționalizată, nu la domiciliu

Laurentiu Gheorghe | 16.04.2020

După ce Ordinul prin care se permite, condiționat, ca românii care se întorc în țară din zonele roșii, Ministerul Sănătății și MAI au precizat că acesta nu se aplică atât timp mai sunt locuri de cazare.

Pe aceeași temă

„În acest moment există suficiente locuri de carantină. S-a pregătit doar cadrul legislativ pentru o eventuală depășire a capacității. Nu este vorba despre nicio relaxare", a dat asigurări astăzi purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore.

În carantină la domiciliu ar urma să fie plasate persoane din zone roșii dacă sunt asimptomatice, dacă s-au depășit toate capacitățile de cazare și pe baza unei declarații pe propria răspundere că au condiții de separare completă de restul membrilor familiei, la domiciliu, a mai precizat Oana Grigore.

Persoanele asimptomatice care intră pe teritoriul României venind din zonele cu transmitere comunitară extinsă afectate de coronavirus (așa-numitele zone roșii - țări precum Italia, Spania, Franța, Belgia, Marea Britanie sau Statele Unite) și membrii familiilor lor (care se carantinează la aceeași adresă) pot sta în carantină la domiciliu, cu condiția ca spațiul să permită carantina individuală sau în condiții de separare completă de restul locatarilor din același domiciliu, pe bază de declarație pe propria răspundere - este forma finală a Ordinului Ministerului Sănătății privind carantina, modificată astăzi și republicată în Monitorul Oficial.

Forma de ieri a Ordinului Ministerului Sănătății prevedea că, alături de aceste persoane, mai puteau fi plasate în carantină la domiciliu și cele testate pozitiv cu coronavirus, care nu au simptome. Această categorie a fost exclusă din forma modificată a Ordinului, ceea ce înseamnă că aceste persoane vor continua să fie tratate în spitale, chiar dacă nu au simptome.

Și ministru de Interne a spus că s-a înțeles greșit și că cei care reîntorc în țară nu vor intra în carantină la domiciliu: „Avem disponibile încă 13.254 de locuri de carantină. Respectivul ordin privind carantina se referă la definiția izolării. Carantina la domiciliu e valabilă în ultima fază, ceea ce nu este cazul acum în România. Cei care se întorc acum în țară vor intra în carantină instituționalizată. Nu suntem la cazuistica din alte state și încă avem spații pentru carantină.”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22