Cei opt miniștri remaniați de Dăncilă ar fi Carmen Dan de la Interne și Meleșcanu de la Externe

Laurentiu Gheorghe | 15.07.2019

Viorica Dăncilă anunțase că șefii de la opt ministere ar putea fi schimbați, însă doar două nume sunt sigure înainte de ședința CEx de luni: Carmen Dan și Teodor Meleșcanu.

Pe aceeași temă

Duminică seară, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a confirmat la Antena 3, că Teodor Meleșcanu va pleca de la Ministerul de Externe:

„Am discutat cu mai mulți colegi din conducere într-o manieră informală și mâine (luni - n.r.) voi avea o reuniune a Biroului Politic în care voi propune remanierea ministrului de Externe. Cred că percepția despre ministru îi afectează capacitatea de lucru, cât și în cadrul Guvernului”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, duminică, la Antena 3, întrebat dacă e dispus să remanieze unul sau doi miniștri ai ALDE.

Potrivit surselor social-democrate, citate de Europa Liberă, în locul lui Carmen Dan, la Interne, a fost propus senatorul PSD Nicolae Moga, iar în locul lui Meleșcanu, la Externe, fosta europarlamentară Ramona Mănescu.

Alte surse spun însă că senatorul PSD Nicolae Moga, un apropiat al clanului Mazăre, este soluția de avarie, principalul favorit care sa-i ia locul lui Carmen Dan la MAI, fiind Mihai Fifor, recent instalat președinte executiv al PSD și purtător de cuvânt, preferat de Viorica Dăncilă.

CEX al PSD se reunește astăzi, de la ora 12.00. Și partenerii de Coaliție, cei de la ALDE, au o reuniune a conducerii partidului, de la ora 13.00.

Ședință de guvern în pădure

„S-a lucrat la evaluarea miniştrilor în această săptămână. Nu am terminat această evaluare. Luni, în Comitetul Executiv Naţional, vom vorbi despre o remaniere. Am făcut evaluarea pe opt ministere. După ce o să prezint această evaluare în CEx, vom hotărî împreună ce miniştri sunt remaniaţi şi ce miniştri nu sunt, bineînţeles, la propunerea primului-ministru", a declarat Dăncilă sâmbătă, la Călăraşi.

Duminică, premierul Viorica Dăncilă a organizat o ședință de guvern informală, în jurul unui grătar încins la o vilă de protocol din Drăgănești-Vlașca (Teleorman) unde s-au discutat ultimele amănunte privind remanierea care va fi oficializată luni la ședința CEx de luni, relatează Europa Liberă.

Birchall, detestată în PSD, dar greu de înlocuit

Dintre cele opt ministere analizate de Dăncilă pentru remaniere, Justiția este deosebit de disputat, Ana Birchall fiind în ultimul ținta atacurilor concertate atât din PSD – gruparea Florin Iordache, Nicolicea, Pleșoianu – cât și a Antenei 3 și Lumea Justiției, instituții mass-media controlate de Dan Voiculescu. Însă premierul Viorica Dăncilă nu s-ar risca cu remanierea abrptă a Anei Birchall pentru a nu-și strica imaginea de lider reformator după încarcerarea lui Liviu Dragnea la Rahova. În plus, deocamdată nu s-a găsit un înlocuitor rezonabil care să preia cartoful fierbinte de la Justiție.

Greu de găsit înlocuitori

Pe lista extinsă, vehiculată inițial în partid au fost, de asemenea, miniștrii Ecaterina Andronescu (Educație), Bogdan Trif (Turism), Bogdan Matei (Tineret și Sport), Ioan Deneș (Ape și Păduri), Răzvan Cuc (Transporturi), Petre Daea (Agricultură) și Daniel Suciu (Dezvoltare), însă rămâne de văzut ce decizie va lua Dăncilă în privința lor.

Dintre aceștia, un alt portofoliu important, cel al Transporturilor, ar putea rămâne pe mâna lui Răzvan Cuc, sacrificarea directorului Narcis Neaga de la CNAIDR, fiind considerată suficientă în această etapă.

Viorica Dăncilă a mai anunțat că, la CEx al PSD de luni, vor fi făcute propuneri și pentru funcțiile de vicepremieri conduse interimar de Ana Birchall și Eugen Teodorovici. Premierul a precizat că după Comitetul Executiv al partidului va avea o discuție și cu președintele Klaus Iohannis.

Concluzie

Deci marea remaniere anunțată cu surle și trâmbițe devine mica remaniere de vară, având darul de nu introduce tensiuni suplimentare în coaliție și nici să afecteze centrele de putere constituite în jurul baronilor PSD. După cum vor evolua lucrurile în perioada de vacanță, o restructurare semnificativă a Executivului ar putea avea loc la toamnă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22