Cercetat penal în dosarul mineriadei, Voican Voiculescu pus director la Institutul Revolutiei

Redactia | 31.03.2018

După ce coaliția PSD-ALDE l-a numit pe Cazimir Ionescu, trimis în judecată în dosarul Revoluției, șef la CNSAS a venit rândul Institutului Revoluției Române, aflat în subordinea Senatului și patronat de Ion Iliescu, să aibă un director urmărit penal: Gelu Voican Voiculescu.

Pe aceeași temă

UPDATE: Postarea lui Claudiu Iordache pe blogul personal:

 

Astăzi, 30 martie 2018, la ordinul președintelui Ion Iliescu, membrii Colegiului Național al IRRD au hotărât, după o formulă amintind de NKVD-ul sovietic, demiterea lui Claudiu Iordache de la conducerea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 și numirea lui Gelu Voican Voiculescu! A existat un scop nici măcar ascuns: încercarea de a acapara resursele, sediul și activitatea de cercetare a IRRD pentru a le pune la dispoziția unei Asociații „Revoluția 30”, ce ar urma, în anul aniversar 2019, să facă trecerea spre un partid al “foștilor” din jurul președintelui Iliescu! Am căutat continuu să nu permit deriva unui Institut de cercetare istorică înspre o oficină politică! Această coabitare s-a frânt atunci când istoricul Constantin Corneanu, angajat al Institutului, a scris într-o carte a sa: „Ion Iliescu, liderul Revoluției Române!” L-am întrebat dacă nu cumva își compromite cercetarea, știindu-se că Ion Iliescu nu a fost la Timișoara în 16 decembrie, nu a fost în 17 decembrie, nu a fost în 20 decembrie, nu a fost în 21 decembrie la Lugoj, la Arad, la Cluj, la Sibiu, la Brașov, la București… Din acel moment Grupul de București: Emil Cuteanu, Cazimir Ionescu, Eugenia Iorga, Răzvan Theodorescu, a făcut eforturi brutale să mă constrângă să părăsesc Institutul. Au reușit astăzi, 30 martie 2018, cu susținerea neașteptată a membrilor Colegiului Național din Grupul de Timișoara, foștii mei „camarazi” Adrian Sanda, Emil Vlădesan – cu excepția lui Ioan Savu!

 

După ce a devenit public Comunicatul Procuraturii privind tragerea la răspundere pentru victimele de după 22 Decembrie 1989 ora 17, a celor care preluaseră conducerea țării în 22 Decembrie la prânz, Grupul de București din Colegiul Național și-a întețit atacurile asupra mea, reproșându-mi că Institutul nu le-a luat apărarea!

 

Urmare a celor întâmplate am trimis înspre Președintele României, dl Klaus Iohannis, o Scrisoare prin care i-am solicitat intervenția pentru verificarea meritelor reale ale membrilor Colegiului Național IRRD în Revoluția din Decembrie 1989, întrucât mulți dintre ei sunt implicați în procese penale: Dosarul Revoluției, Dosarul Mineriadei 13-13 iunie 1990, ori au certificat de colaborator al Securității eliberat de CNSAS!

 

Deocamdată atât!

 

Schimbarea lui Claudiu Iordache din postul de director intervine „după o acțiune în forță” a grupării dure, formate din Cazimir Ionescu, Gelu Voican Voiculescu, Vasile Cuteanu și Răzvan Voiculescu. Salariul lui Gelu Voican Voiculescu, ca director al Institutului Revoluției este de 7.359 lei lunar, scrie Adevărul.

 

Gelu Voican Voiculescu este cercetat în dosarul Mineriadei fiind acuzat de crime împotriva umanității. La momentul respectiv era viceprim-ministru.

 

IRRD are un soi de conducere colectivă: un Colegiu Naţional, condus de fostul preşedinte Ion Iliescu, alături de alţi 25 de membri, printre care: Gelu Voican Voiculescu, Cazimir Ionescu, Răzvan Teodorescu, Vasile Cuteanu, Eugenia Iorga.

 

Conform legii, Colegiul Naţional alege un director pe o perioadă de 5 ani. Mandatul lui Claudiu Iordache, unul dintre liderii Revoluţiei de la Timişoara, expira în 2019.

 

Vineri, Colegiul Naţional a decis să-l schimbe din funcţie pe Claudiu Ioordache şi să-l numească director pe Gelu Voican Voiculescu. „A fost o acţiune în forţă, abuzivă. Gruparea formată din Voican Voiculescu, Cuteanu, Cazimir Ionescu şi Răzvan Teodorescu a inventat un raport despre activitatea IRRD şi l-au dat jos pe Iordache, persoană cu rol determinant la Revoluţie.

 

Încă un aspect: Voican Voiculescu şi Cazimir Ionescu nu treceau cu lunile pe la şedinţele Institutului, dar de la începutul anului au fost nelipsiţi, ba chiar au format şi un grup de analiză a activităţii IDDR“, au declarat pentru „Adevărul“ surse din conducerea instituţiei. Ion Iliescu, preşdintele Colegiului Naţional, nu a fost prezent la şedinţa de vineri, locul său fiind ţinut de Răzvan Teodorescu. „Iliescu nu a mai fost la ultimele trei şedinţe“, susţin sursele Adevărul.

 

G4Media.ro a dezăluit pe 26 martie că PSD l-a nominalizat pentru Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) pe Cazimir Ionescu. Acesta a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Militar în iunie 2017 pentru crime împotriva umanităţii în dosarul Mineriadei din 1990. Cazimir Ionescu face parte şi acum din Colegiul CNSAS, dar mandatul său a expirat şi aceasta era ocazia ca PSD sa-l înlocuiască cu un alt reprezentant.

 

Cazimir Ionescu a fost trimis în judecată pentru faptele săvârşite în calitate de vicepreşedinte al primului parlament post-revoluţionar (Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională – CPUN). Reamintim că la Mineriada din 13-15 iunie 1990 au murit împuşcate 4 persoane, alte 1.338 de persoane au fost bătute sau torturate.

 

Marți, la ședința comisiilor juridice reunite, PSD a decis să valideze nominalizările fără să mai audieze candidații, deși aceștia veniseră la ședință. Atunci când deputatul USR Stelian Ion a insistat totuși să fie o "minimă audiere" și i-a adresat o întrebare privind implicarea lui Cazimir Ionescu, propus de PSD, în dosarul Mineriadei, și dacă acest lucru ar afecta imaginea CNSAS, în apărarea acestuia a sărit deputatul Florin Iordache.

 

 "Dacă tot ar trebuie să discuăm de prezumția de nevinovăție, simplul fapt că este anchetat (…) până nu se pronunță o hotărâre de condamnare definitivă nu are nicio problemă. Nu cred caăputem merge pe o supoziție, ca planează, dacă discutăm pe ce lansează presa, pe ce se discută in spațiul public, eu nu sunt de acord. Cred că excedem cadrul comisiei," a replicat Iordache, citat de Hotnews.ro. 

 

Noua componență a CNSAS: Președinție - Alexandra Toader ; Guvern - Constantin Buchet ; PSD - i-a propus pe Valentin Blănariu, Mihai Adrian Cioflâncă, Cătălin Boris Precul, Cazimir Ionescu, Nicolae Vuvrea; USR - pe Germina Nagâţ; UDMR - pe Ladislau Antoniu Csendes; ALDE - pe Marius Oprea; PMP - pe Florian Bichir. PNL nu a făcut propuneri, întrucât reprezentanților săi nu le-a expirat mandatul, scrie sursa citată.

 

Cazimir Ionescu a fost trimis în judecată alături de Iliescu, Roman, Voiculescu, Măgureanu, Cozma în dosarul Mineriadei. Procurorii consemnează 14 crime contra umanităţii

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22