Christine Lagarde, directorul FMI: Grecia NU VA MAI AVEA ACCES LA FINANTARE daca nu isi va plati datoria catre FMI pe 30 iunie

P.c. | 28.06.2015

Pe aceeași temă

Christine Lagarde, directorul general al FMI, a declarat ca institutia pe care o conduce nu va mai finanta Grecia daca aceasta nu isi plateste datoria scadenta pe 30 iunie. Lagarde a mai afirmat, intr-un interviu acordat BBC, ca referendumul programat pe 5 iulie va cere grecilor sa analizeze propuneri ale creditorilor care nu mai sunt valide, deoarece acestea expira in 30 iunie, relateaza ziare.com


"Nu pot vorbi despre programul cu FMI, care este in derulare, dar programul de finantare convenit cu Uniunea Europeana expira pe 30 iunie. Cel putin din punct de vedere legal referendumul se va referi la propuneri si aranjamente care nu vor mai fi valide", a explicat sefa Fondului.
 

Daca Grecia nu va plati FMI datoria de 1,7 miliarde de dolari scadenta pe 30 iunie nu va mai avea acces la finantare pana nu isi achita datoriile, a explicat Lagarde, reiterand politica institutiei financiare in domeniul arieratelor.
 

FMI nu va ajuta nici bancile elene, pentru necesarul imediat de lichiditati, care va trebui acoperit de Banca Centrala Europeana si Banca Greciei.
 

Negocierile dintre autoritatile de la Atena si oficialii de la Atena au esuat din cauza diferentelor de opinie legate de reformele in domeniul pensiilor si taxelor. Grecia se afla in pragul falimentului.
 

CITITI SI: Grecia: Parlamentul aproba organizarea unui referendum in privinta acordului cu creditorii. Tsipras: Poporul va spune un mare NU ultimatumului

 

Negocierile ar putea fi reluate daca votatii greci isi vor contrazice liderii si vor dori sa ramana in zona euro, a precizat Lagarde. "Daca raspunsul va fi da, vrem sa ramanem in zona euro, vrem sa facem parte din uniunea monetara, vrem sa refacem economia, sa fim sustenabili pe termen lung, atunci vom mai incerca" a spus sefa FMI.
 

Parlamentul grec a aprobat duminica dimineata planurile premierului Alexis Tsipras de a organiza un referendum, la 5 iulie, pe tema propunerilor de reforme ale creditorilor internationali ai Greciei, relateaza BBC News Online.
 

Premierul Tsipras, care se opune unor noi reduceri bugetare, a propus vineri seara organizarea referendumului si le-a cerut alegatorilor greci sa respinga pachetul de reforme propuse de creditori.
 

Tsipras a declarat, chiar inaintea votului, ca propunerile creditorilor reprezinta un "ultimatum jignitor" si a apreciat ca respingerea pachetului prin referendum va consolida pozitia de negociere a Greciei.
 

Eurogrupul a criticat anuntul lui Tsipras privind referendumul si a respins inca de sambata, in cadrul unei reuniuni la Bruxelles, cererea Greciei de prelungire a programului de ajutor dincolo de data-limita de 30 iunie.
 

Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul international de finantare de 240 de miliarde de euro care expira pe 30 iunie. In lipsa fondurilor, statul elen risca sa nu plateasca o datorie de 1,54 de miliarde de euro catrre FMI, scadenta in aceeasi zi. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22