Pe aceeași temă
La 25 ianuarie a încetat din viață Cicerone Ionițoiu.
Ce a fost și ce a făcut acest om este greu de spus în câteva cuvinte. Opera lui a fost atât de mare, încât în fața ei rămâi uimit de admirație. Reușind să plece din țară, într-o epocă de barbară opresiune comunistă, el s-a consacrat total în a o demasca, în a arăta Apusului toată grozăvia acelor timpuri întunecate.
Nu cunosc om care să fi făcut atât de mult pentru acest scop, neprecupețind nici timp, nici energie, nici puținele mijloace materiale pe care le-a avut la dispoziție. Cu o extraordinară tenacitate, pe care a păstrat-o până în ultima clipă, a scris, operă după operă, arătând atât figuri luminoase de eroi chinuiți sau chiar asasinați în temnițe, cât și pe odioșii lor torționari. Ajutat de o prodigioasă memorie, știa mii de nume, cunoscând, pentru fiecare, locul și data detenției. A dat o deosebită atenție vieții acelui mare fruntaș al vieții noastre politice care a fost Iuliu Maniu, arătând cursa perfidă care i s-a întins și modul infam în care acest erou național și-a sfârșit zilele în temnița de la Sighet.
Sunt greu de citat toate titlurile lucrărilor lui Cicerone Ionițoiu. Vom spicui unele dintre ele, fiind departe de a reda întreaga lor listă: Morminte fără cruci; Persecuția bisericii din România sub dictatura comunistă; Comunismul, o mașină infernală: criminali, schingiuitori, colaboraționiști; Rezistența armată anticomunistă din munții României, 1946-1958; Cartea de aur a rezistenței românești împotriva comunismului (mai multe ediții), Înscenarea Tămădău, 14 iulie 1947; Martirii neamului de la revoluţia din decembrie 1989 etc. Apoi, în zeci de volume, dicționarul Victimele terorii comuniste, cu zeci de mii de nume. Până aproape de sfârșit nu a încetat să publice, ultima sa lucrare fiind Figuri de legendă, o zguduitoare evocare a 23 de eroi care și-au dat viața în luptă cu teroarea comunistă.
Am avut privilegiul de a-l cunoaște și de a-i putea aprecia calitățile: delicatețe, noblețe sufletească și, mai ales, fierbinte patriotism.
Ne înclinăm cu smerenie la mormântul acestui om, cel mai neobosit luptător al exilului românesc în expunerea celei mai negre pagini din istoria noastră. Amintirea sa va dăinui mereu vie, prin tot ce a scris.