Cimitirul de la Valea Uzului, închis. Prefectul Harghitei a atacat în instanță decizia CJ Sânmartin

Brindusa Armanca | 30.05.2019

Primarul localității Sânmartin, Gergely Andras, a închis temporar cimitirul de la Valea Uzului, în urma unei decizii din 23 mai a Consiliului local.

Pe aceeași temă

Un comunicat al Consiliului Județean Harghita sosit la redacție arată că în 29 mai primarul localității Sânmartin, Gergely Andras, a închis temporar, pentru 30 de zile, cimitirul de la Valea Uzului, prin decizia 13/23.05.2019 a Consiliului local.

Au fost prezenți la eveniment reprezentanții presei și ai sferei civile, acestora alăturându-li-se Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, Becze István și Salamon Zoltán, consilieri județeni, Ferencz Csaba, primarul localității Păuleni Ciuc și Kencse Előd, primarul localității Sântimbru.

„Cimitirul militar a devenit focarul provocărilor, iar pentru a pune capăt scandalului acesta trebuie închis”, a spus Borboly Csaba, care a completat că în vederea clarificării situației se depun eforturi zilnice atât la nivel local, cât și județean. Totodată a făcut cunoscut faptul că în cursul zilei de ieri s-a primit o adresă din partea oficiului de cadastru din Bacău conform căreia este nevoie de clarificarea cât mai urgentă a situației, trebuie reparată ilegalitatea. Nu în ultimul rând reiese faptul că există unele neclarități și în ceea ce privește procedura de achiziție a lucrărilor de construcție realizate în cimitirul de la Valea Uzului. Borboly Csaba a spus că singurul instrument este justiția și și-a exprimat speranța că se va restabili calmul pe durata următoarelor treizeci de zile.„Eroii, indiferent de naționalitate, trebuie cinstiți și memoria acestora nu trebuie întinată”, este mesajul președintelui C.J.Harghita.

Totodată, s-a lansat un apel către polițiștii din Bacău și din Harghita să asigure paza împotriva eventualelor stricăciuni.

Decizia Consiliului Local Sânmartin a fost atacată în contencios de prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, care a invocat pentru Agerpres „încălcarea art.25 din Constituție prin atingerea adusă liberei circulații, prevăzută și de Tratatul aderării României la UE”.Probabil că restricțiile de circulație impuse de autorități la vizita Papei Francisc pe întreg itinerariul din România ar trebui considerate, după logica prefectului Andrei, tot încălcări constituționale și de tratate europene. În acest timp, demersurile prefectului județului Bacău pentru lămurirea situației autorizațiilor de construcție stagnează de cel puțin trei săptămâni.

Deși autoritățile, incluzând Ministerul Culturii, nu au avansat în rezolvarea situației de fond care generează tensiuni în Valea Uzului - și anume amplasarea ilegitimă a unor cruci de eroi români pe morminte de soldați maghiari -, situație care ar putea fi tranșată pe bază de documente, administrativ, dar și de instanță, UDMR s-a cam împăcat cu PSD. Deși nu declară public că revine la protocolul de colaborare cu coaliția de la guvernare, formațiunea nu pare dispusă să treacă în opoziție, după ce a fost atât de generos ajutată să treacă pragul electoral cu voturi din județe ca Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Brăila etc.

„Cifrele arată că în Botoșani, UDMR a primit de 20 de ori mai multe voturi decât numărul etnicilor maghiari declarați pe raza acestui județ; în Dâmbovița, de zece ori mai multe voturi pentru UDMR, raportat la numărul etnicilor maghiari; în Buzău de 13 ori; în Brăila de 11 ori; în Giurgiu de 12 ori, Ialomița de 20 de ori; în Olt de 13 ori; Teleorman de 37 de ori; Vaslui de 25 de ori, Vrancea de 11 ori, notează Newsweek România.

Citește și Cum a rupt cimitirul militar austro-ungar din Valea Uzului protocolul PSD/ALDE -UDMR

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22