Pe aceeași temă
O decizie a Comisiei Europene din septembrie 2018 arată că acestă comisie este formată din 12 membri: procurori generali, judecători de la Înalta Curte, foști membri ai Eurojust și magistrați cu experiență.
Doar unul dintre cei 12 membri este propus de Parlamentul European, ceilalți 11 fiind selectați pentru un mandat de 4 ani și asigură un echilibru geografic între țările Uniunii.
Comisia anunțat luni într-o scrisoare trimisă ministrului justiției, Tudorel Toader, că a selectat trei candidați, Laura Codruța Kovesi fiind prima opțiune, urmată de o propunere din Germania și alta din Franța, scrie G4Media:
Membrii comisiei:
1. Peter FRANK. Procuror general în Germania din octombrie 2015. Anterior a ocupat funcția de procuror general al landului Bavaria.
2. Ulrike HABERL-SCHWARZ. Judecător austriac, vicepreședinte Eurojust. Președinta comitetului de selecție.
3. Theodoros IOANNIDES. Avocat, Cipru.
4. Saale LAOS, judecător la Curtea Supremă din Estonia, șefa secției penale din 2017.
5. Jean-Claude MARIN. Procuror general pe lângă Înalta Curte de Casație din Franța, între 2011 și 2018.
6. Ján MAZÁK. Judecător și președinte al Curții Constituționale din Slovacia, membru al Comisiei de la Veneția din 2004, avocat general pe lângă Curtea Europeană de Justiție din Luxembourg.
7. María de los Ángeles GARRIDO LORENZO. Procuror în cadrul Parchetului General spaniol.
8. Marin MRČELA. Președintele GRECO (Grupul statelor împotriva corupției)
9. Antonio MURA. Procurorul general al Italiei, membru în Consiliul Europei.
10. Vítor Manuel DA SILVA CALDEIRA. Judecător, Curtea Europeană de Conturi.
11. Martine SOLOVIEFF. Procuror general în Luxembourg, numită în februarie 2015.
12. Raija TOIVIAINEN. Procuror general în Finlanda, numită în funcție în august 2018.
Comentarii 2
Billy Windowss - 02-07-2019
Lipsesc MICROSOFT si EADS, sefii comisiei.
RăspundePopescu Romulus - 02-06-2019
Daca aceste somitati in materie de justitie, o sustin pe LCK, este datorita faptului ca ea este foarte competenta. Se stie ca in calitate de sefa la DNA, a facut treaba buna, deci cu siguranta ca este foarte capabila, sa conduca Parchetul Europei ca Procuror Sef, unde va excela avind libertate de actiune, neavind obstacole ca in Romania, unde MAFIA politica de la guvernare, a reusit s-o destituie din functia ei, cu gindul de a scapa de eventualele urmariri si dosare, care cu cea mai mare certitudine, se ajungea la condamnari exemplare. Succes doamna Kovesi, reprezentata justitiei romane, in sinul Europei.
Răspunde