Ciolacu despre întâlnirea cu PNL: Nu vom discuta despre ministere. Vom propune un prim-ministru

Laurentiu Gheorghe | 04.11.2021

Președintele PSD a declarat înainte de întâlnirea cu delegația PNL că nu vrea să discute despre împărțirea portofoliilor ci despre măsurile dorite de social-democrați în sănătate și energie.

Pe aceeași temă

Pe surse, în cadrul primelor discuții neoficiale PSD-PNL, social-democrații ar fi cerut jumătate dintre portofoliile unui guvern de coaliție plus să numească premierul pentru a accepta să intre la guvernare alături de liberali și UDMR.

„PSD va merge la Cotroceni cu o propunere de prim-ministru. (Discuțiile cu PNL – n.r. ) sunt în domeniul Sănătății, avem pe energie și din programul de guvernare prezentat de domnul Ciucă. Erau introduse noi taxe și să vedem cum scoatem aceste lucruri. Nu vreau să avem discuții despre ministere”, a declarat liderul PSD înainte să plece spre Parlament, unde are loc întâlnirea cu delegația PNL.

Din delegația PSD fac parte Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Gabriela Firea, Mihai Tudose și Vasile Dîncu. Conform surselor politice, Marcel Ciolacu și Florin Cîțu ar fi avut miercuri seara o întâlnire neoficială la care au mai participat și prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu și secretarul general al PNL Dan Vîlceanu, lucru nerecunoscut însă de conducerile celor două partide.

Aceleași surse mai susțin că la întâlnirea dintre liderii celor două partide, Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu i-au transmis lui Florin Cîțu că PSD vrea să dețină funcția de premier și jumătate din ministere pentru a intrara la guvernare. De asemenea, au solicitat ca un set de 100 de măsuri să fie preluate în programul de guvernare al noului USL.

Președintele PNL Florin Cîțu ar fi plecat „dezamăgit” de la întâlnire când a aflat pretențiile social democraților, susțin surse politice. Marcel Ciolacu a declarat și public că PSD vrea funcția de premier într-un posibil viitor guvern: „Nu au nimic de pierdut și vor cere cât mai mult”, conform unor surse apropiate negocierilor. Social democrații cer ministere importante printre care Interne, Finanțe, Muncă, Sănătate, Transporturi, Economie sau Agricultură.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat joi, 4 noiembrie, faptul că PSD va avea o propunere de premier la consultările de la Cotroceni.

Fără că până acum PSD să fi avut vreo discuție oficială despre modul în care liderii partidului își vor împărți portofiliile, în discuții neoficiale se discută deja despre împărțirea funcțiilor, informează ȘtirileProTV.

Potrivit sursei citate, PSD își dorește un minister avizator, unul din zona economică și unul de forță. Conștienți că nu vor primi Justiția, social-democrații vor pretinde în negocieri Ministerul de Interne, unde Vasile Dîncu sau Paul Stănescu ar putea fi propuneri de ministru.

La Finanțe, surse politice susțin că liderii PSD ar vrea să îl convingă pe viceguvernatorul BNR Leo Badea să preia postul.

Mihai Tudose ar fi vrut să fie vicepremier sau ministru al Economiei, dar în discuțiile de până acum se pare că nu ar primi un portofoliu.

Gabriela Firea și Marius Budăi au fost numele avansate în discuțiile din interiorul partidului pentru a prelua ministerul Muncii.

Sănătatea ar putea merge la deputatul Alexandru Rafila, iar deputatul Natalia Intotero ar vrea să preia Educația sau să se refacă departamentul pentru Diaspora pe care l-a mai condus în perioada guvernării Dragnea.

După întâlnirea PSD-PNL, preşedintele Klaus Iohannis va susţine o declaraţie de presă, joi, la Palatul Cotroceni, de la ora 18.00, informează Administraţia Prezidenţială.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22