Ciolacu: Nu susțin nicio majorare de taxe. Aceste măsuri sunt prevăzute în PNNR de către dl Ghinea

L. G. | 14.02.2022

Marcel Ciolacu a declarat luni la Parlament că nu susține majorări de taxe, „nici în acest an, nici la anul”, însă acestea sunt trecute „în programul de guvernare și în PNRR de către dl Ghinea” și USR.

Pe aceeași temă

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, la Parlament, că el nu susţine vreo majorare de taxe, nici anul acesta şi nici anul viitor, însă şi „în programul de guvernare şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) asumat de către domnul Ghinea şi foştii colegi de coaliţie de dreapta sunt trecute toate aceste măsuri”. Liderul PSD a anunţat că se va discuta în coaliţie despre Codul Fiscal.

Liderul social-democraților a mai precizat că va discuta în coaliție măsurile care afectează Codul Fiscal.

 

"Anul acesta, eu nu susţin nicio majorare de taxe. Nici anul viitor nu susţin vreo majorare de taxe. În schimb, şi în Programul de guvernare şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă asumat de către domnul Ghinea şi foştii colegi de coaliţie de dreapta sunt trecute toate aceste măsuri. Noi le-am aflat, şi eu, şi dumneavoastră, mai târziu, când nu au mai fost secrete. Cred că am lămurit lucrurile şi Codul Fiscal va intra într-o discuţie în coaliţie, prevăzută în Programul de guvernare această discuţie şi, mai mult, este un jalon din PNRR".

 

Totodată, Ciolacu a mai spus că PSD are în vedere mai multe măsuri din care se vor cele mai bune pentru ca „oamenii să trăiască mai bine”, să fie o majorare a veniturilor „pentru toată lumea”.

 

"E posibil să avem o majorare la toate veniturile, ținând cont de impactul inflației. Când spun asta, spun și bugetari, și privați, și pensionari, toată lumea. E posibil să avem acest lucru, cu toții ne-am angajat în acest act de guvernare ca oamenii să trăiască mai bine. Toate aceste lucruri sunt în discuție în acest moment, sunt în coordonare economică. Toate aceste discuții pleacă de la cauză, să venim cu soluțiile cele mai bune ca să rezolvăm cauza.

 Și eu, și Cîțu, și toată lumea, v-am spus ce e pe masă, lăsați-ne să luăm decizia, să vină premierul cu o decizie clară privind cauza și apoi sunt ferm convins că va fi un pachet întreg. Sunt mai multe măsuri, alegem dintre ele, trebuie o discuție aprofundată cu BNR, să vedem care sunt măsurile cele mai bune, adaptabile, ca să facem ordine în ce s-a declanșat prin această decizie de liberalizare, care, rămân la părerea pe care a avut-o și purtătorul de cuvânt al BNR, este total haotică", a spus Ciolacu.

 

Este posibil ca anul acesta să avem reducere a CAS și a TVA, a spus el, răspunzând unei întrebări.

„Eu aş vrea să plecăm de la discuţia care este cauza inflaţiei. Cauza inflaţiei, mai mult decât evident, sunt aceste scumpiri din energie, atât la energie electrică cât şi la gaze, care au avut mai multe efecte: unul dintre ele sunt scumpirile evidente şi inflaţia. Cred că întâi trebuie să acţionăm pe cauză, să venim cu măsurile (...) şi să vedem ce propuneri vin pentru perioada următoare, pe termen mediu, eu aş vedea o soluţie inclusiv pentru iarna următoare", a spus Marcel Ciolacu, duminică seară, la Digi24.

 

În privința taxelor, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat, recent, într-un interviu acordat Hotnews, modificarea Codului fiscal, de la jumătatea anului, în ideea de a intra în vigoare din 2023, după ce va exista o dezbatere cu toţi actorii implicaţi. Ministrul a spus că, pe zona de taxare a proprietăţilor, este posibil ca persoanele fizice care au mai multe apartamente, de exemplu, să plătească mai mulţi bani, precum şi cei care au mai mult de două maşini.

 

Adrian Câciu a revenit, ulterior, într-o conferinţă de presă, şi a declarat că statul şi-a asumat, prin PNRR, o reformă care vizează revizuirea unor tipuri de impozite. El a arătat că nu este adeptul introducerii de noi taxe, ci avansează ideea ”ajustării” regimului fiscal în unele zone ale economiei, în special pe zona ”informală” a acesteia.

 

Preşedintele PNL, Florin Cîţu i-a răspuns actualului titular al portofoliului Finanţelor, Adrian Câciu, care a lansat ideea modificării Codului Fiscal în sensul supraimpozitării persoanelor care au mai multe bunuri, Cîţu afirmând că astfel de propuneri îi amintesc de comunism şi că oamenii care au succes nu trebuie penalizaţi.

 

„Mi se pare aberantă o astfel de declaraţie - am auzit o maşină, o familie, m-am adus aminte de comunism. Nu ne vom întoarce în comunism atât timp cât Partidul Naţional Liberal este în acest compromis la guvernare", subliniază el. Referindu-se la decizii luate la nivel de minister al Finanţelor, Cîţu afirmă că "dacă cineva este azi acolo şi nu poate, să spună, că vin alţii care pot".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22