Ciolos a numit patru ministri noi:Mircea Dumitru, Sorin Buşe, Maria Ligor, Dragoş Tudorache

Dora Vulcan | 05.07.2016

Dacian Ciolos a remaniat patru ministri: Adrian Curaj (Educatie), Marius Bostan (Comunicatii), Dan Costescu (Transporturi) si Dan Stoenescu (Romanii de pretutindeni). Ii propune in schimb pe Mircea Dumitru - Educatie, Sorin Buse - Transporturi, Maria Gligor - Ministerul pentru romanii de pretutindeni si Dragos Tudorache, interimar - Comunicatii, de la cancelaria premierului. Costescu de la Transporturi si-a dat demisia inainte.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE - Cine sunt noii ministri: 

 

MARIA LIGOR -  Ministerul Romanilor de pretutindeni 

 

 

Noua propunere pentru preluarea portofoliului de ministru delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, Maria Ligor, este diplomat de carieră din 1996, fiind în prezent ambasador al României în Canada. Ea a preluat postul de la Ottawa la sfârşitul lunii mai 2013. Tot din 2013 este reprezentant permanent al României la Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale. Din ianuarie 2012 până în mai 2013 a fost ambasador cu însărcinări speciale - reprezentant special pentru promovarea democraţiei. Din noiembrie 2012 este reprezentant al României în Consiliul Guvernatorilor şi membru ales al Comitetului Executiv al Fondului European pentru Democraţie (European Endowment for Democracy).

 

 

Între iulie 2006 şi august 2011 a fost ambasadorul României în Regatul Spaniei şi Reprezentant Permanent pe lângă Organizaţia Mondială a Turismului. Anterior, în perioada 2003-2006, a fost director general pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe, în timpul negocierilor de aderare la UE, contribuind la finalizarea negocierilor şi la pregătirile pentru semnarea Tratatului de Aderare.

 

 

Maria Ligor a mai lucrat la misiunea diplomatică României pe lângă UE, la Bruxelles, la Ambasada României la Luxemburg, cu stagii la Parlamentul European şi la Consiliul Europei, la Strasbourg.

 

 

Ea s-a specializat în afaceri politice şi administrative europene la Colegiul Europei din Bruges, Belgia şi ştiinţe politice la Université Libre de Bruxelles şi la Institutul European de la Geneva, după studii postuniversitare de Relaţii Internaţionale la SNSPA, Bucureşti şi studii de inginerie la Universitatea Politehnică. A urmat cursuri de leadership şi management guvernamental organizate de Harvard University, programul Kokkalis, Atena.

 

 

În 2004 a fost decorată cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler, iar în 2007 a primit Ordinul pentru Merit Diplomatic. În 2010 a primit Crucea Casei Regale a României, înmânată de MS Regele Mihai şi Ordinul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, acordat de Patriarhul României. În 2012, a primit Marea Cruce a Ordinului Isabel la Catolica, ordin conferit de Regele Spaniei.

 

Vorbeşte fluent limbile engleză, franceză şi spaniolă şi are cunoştinţe de italiană. S-a născut la Bucureşti în data de 1 ianuarie 1967. Este căsătorită şi are o fiică.

 

 

SORIN BUŞE – Ministerul Transporturilor

 

 

Noul ministru al Transporturilor, Petru Sorin Buşe, are o experienţă de peste 25 de ani în industria auto globală, între septembrie 2010 şi mai 2015 fiind vicepreşedinte al Inginerie Renault Globale şi Directorul General al Renault Technologie Roumaine (RTR), informează Guvernul.

 

Anterior, tot în cadrul grupului Renault, în perioada iulie 2009 – septembrie 2010 a fost Director General adjunct al RTR, iar în perioada septembrie 2008 – iunie 2009, Inginer Şef Adjunct pentru Rusia.

 

Între anii 1996 – 2008 a lucrat pentru Toyota Motor Manufacturing Canada, ajungând la funcţia de Directorul General adjunct în această companie în ianuarie 2007.

 

Emigrat în Canada în perioada 1990 - 1996, Sorin Buşe a lucrat în industria automobilele nord-americană, prestând şi servicii de inginerie contracte de General Motors.

 

În perioada 1985 – 1990 a fost inginer la Electronica Bucureşti.

 

Buşe a absolvit Facultatea Tehnologia Construcţiilor de Maşini din Bucureşti în 1985 şi colegiul Sf. Sava din Bucureşti, specializarea Electro-Mecanică în 1979. A urmat programe de formare profesională pentru senior managers la European Centre for Executive Development (CEDEP) şi INSEAD, Fontainbleau, Franţa, dar şi în cadrul Canadian Management Center, Toronto. Începând cu anul 1996 a urmat formări tehnice în Sisteme de Producţie Toyota (Lean Production Systems, Lean Manufacturing) şi în practici de business în cadrul Toyota Motor Corporation şi Toyota Institute.

 

Noul ministru vorbeşte fluent limbile engleză şi franceză şi are cunoştinţe de italiană şi spaniolă. El s-a născut la Bucureşti în data de 16 august 1960, este căsătorit şi are doi copii.

 

 

MIRCEA DUMITRU –  Ministerul Educaţiei şi Cercetării

 

 

Mircea Dumitru, propunerea premierului pentru ministerul Educaţiei, este profesor univeristar, rector al Universităţii din Bucureşti şi membru al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare.

 

Propus marţi pentru Ministerul Educaţiei, după demiterea lui Adrian Curaj, Mircea Dumitru ar urma să îşi preia mandatul după ce preşedintele Klaus Iohannis va semna decretul de numire a sa în funcţie şi după depunerea jurământului, cel mai probabil miercuri.

 

A mai deţinut poziţia de rector al Universităţii din Bucureşti în perioada 2011-2015 şi prorector între 2008-2011.

 

A fost membru al CNADTCU în 2012-2016 şi Preşedinte al panelului Ştiinţe Umaniste şi Arte al CNATDCU în perioada 2010-2012. În perioada 2000-2008 a fost Decan al Facultăţii de Filosofie, Universitatea din Bucureşti.

 

Din 1998 este Doctor în Filosofie al Universităţii din Bucureşti şi, din acelaşi an, Doctor în Filosofie al Tulane University, New Orleans, Louisiana, SUA.

 

A publicat trei cărţi de autor şi este coautorul unui manual de logică şi argumentare. A coordonat colecţia Filosofie contemporană a Editurii Polirom, Iaşi, a publicat zeci de studii şi articole în reviste şi volume de specialitate.

 

În 2001 a primit Premiul “Mircea Florian” al Academiei Române, pentru lucrarea “Modalitate şi incompletitudine. Logica modală ca logică de ordin superior” Editura ‘Paideia’, Bucuresti, 2001. În iulie 2005 a primit Ordinul Bernardo O’Higgins, în grad de Mare Ofiţer, conferit de Preşedintele Republicii Chile.

 

Din septembrie 2014, este membru corespondent al Academiei Române. Este membru al Advanced Reasoning Forum şi al Institute International de Philosophie, Paris şi Preşedinte al Asociaţiei Române de Filosofie Analitică. În perioada 2002-2008 a fost membru în board-ul ştiinţific al New Europe College, iar între 2011 şi 2014, Preşedinte al European Society for Analytic Philosophy.

 

Vorbeşte fluent limba engleză şi cunoaşte limbile franceză şi germană la un nivel mediu. S-a născut la Bucureşti, la 14 iulie 1960. Este căsătorit şi are doi copii.

 

 

DRAGOS TUDORACHE - Ministerul Comunicaţiilor - interimar

 

 

martie 2015 – noiembrie 2015  Sef de unitate, Coordonare si Strategie,  Directia Generala pentru Afaceri Interne si Migratie, Comisia Europeana, Bruxelles, Belgia

noiembrie 2013 - martie 2015  Sef de unitate, Afaceri Internationale, Directia Generala pentru Afaceri Interne si Migratie, Comisia Europeana, Bruxelles, Belgiaâ

martie 2009 – noiembrie 2013 Sef de unitate, Director Executiv Interimar al Agentiei eu-LISA (2012), Mari Proiecte IT: Sistemele de Informare Schengen si Vize, Directia Generala Justitie, Libertati si Securitate, Comisia Europeana, Bruxelles, Belgia

mai 2007 – martie 2009 Coordonator Facilitatea Schengen, DG Justitie, Libertati si Securitate, Comisia Europeana, Bruxelles, Begia

Martie 2005- mai 2007  Task Manager, Justitie si Anticoruptie, Delegatia Comisiei Europene, Bucuresti, Romania

2003-2005  Sef al Departamentului Juridic, Echipa Judecatorilor Internationali ONU, Administratia Interimara ONU pt Kosovo, Pristina, Kosovo

2000 – 2003 Sef de unitate si coordonator al celulei de analiza,  Departamentul pt Statul de Drept si Protectie a Drepturilor Omului, Organizatia pt Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Misiunea din Kosovo, Pristina, Kosovo

1997 -2002  Judecator, Judecatoria Galati

Educaţie/Calificări

Oct 2015 Wharton School, Univ of Pennsylvania – Leadership Executive Programme

1998-1999 Stockholm University, Master in EU Law, Cum Laude

1993-1997 Universitatea Al. I. Cuza Iasi, Facultatea de Drept

Limbi străine: Engleză, Franceză

 

 

 

UPDATE -   Premierul Dacian Ciolos a anuntat marti remanierea a patru ministri: 

 

 

  • Adrian Curaj (Educatie) - inlocuit cu Mircea Dumitru, rectorul Universitatii Bucuresti

 

  • Marius Bostan (Comunicatii) - înlocuit cu Dragoş Tudorache, interimar, de la Cancelaria prim-ministrului

 

  • Dan Costescu (Transporturi)  - înlocuit cu Sorin Buşe

 

  • Dan Stoenescu (Romanii de pretutindeni) - înlocuit cu  Maria Ligor

 

 

Declaratii Dacian Ciolos:

 

<<Dupa o perioada de constructie, Guvernul intra intr-o etapa noua, aceea a librarii rezultatelor. La inceputul mandatului am asumat cateva masuri concrete, dar cu impact si consistenta. Sunt insa domenii in care doresc un nou impuls pentru cele cateva luni de mandat care raman. Am decis sa operez cateva schimbari: Patru schimbari, dar asta nu inseamna ca in perioada urmatoare daca sunt probleme nu o sa iau si alte decizii. Multumesc ministrilor Adrian Curaj, Marius Bostan, Dan Costescu si Dan Stoenescu. Au lucrat bine pe multe proiecte, pe altele au fost intarzieri, sunt lucruri care pot fi facute mai bine si mai accelerat.Am decis sa operez aceste shimbari pentru un nou suflu si un alt ritm.>>

 

 

Cioloş: Voi propune maine presedintelui Iohannis urmatoarele numiri:

 

  • Educatie - Mircea Dumitru, Rector universitatea Bucuresti. I-am cerut sa se concentreze pe continuarea unor proiecte incepute de ministrul Curaj dar cu insistenta mai mare pe invatamantul preuniversitar

 

  • Transporturi il propun pe Sorin Buse, manager cu CV impresionant. A pus pe picioare Centrul de cercetare tehnologica de la Renault. Poate veni cu un impuls nou si sa grabeasca anumite proiecte

 

  • Ministerul pentru Romanii de pretutindeni i-am propus acest post doamnei Maria Ligor, in prezent ambasadorul Romaniei in Canada. Cunoaste bine diaspora atat din UE, cand a fost ambasador in Spania, dar si cea de peste ocean. Cunoscand binediaspora, sunt convins ca o sa vina si cu cateva idei prin care sa imbunatatim relatia dintre Romania si romani de pretutindeni

 

  • Comunicatii, voi propune un interimat, pe Dragos Tudorache, seful Cancelariei primului ministru

 

 

Dacian Ciolos: "Si ministrii pe care ii schimb si-au facut in mare parte treaba doar ca vreau un nou impuls.Prioritatea noilor ministri va fi sa accelereze livrarea de rezultate pe proiecte incepute si care nu au avansat suficient de rapid. Vreau sa vina si oameni cu un suflu nou, cu un mod de abordare un pic diferit."

 

 

Intrebari presa

 

Ce intarzieri acuzati pentru fiecare ministru?

 

Dacian Ciolos: La Trasporturi vreau sa acceleram activitatea pe executia proiectelor de autostrazi, unde lucrurile nu au evoluat suficient de bine. Reforma la CNADNR, pe care o cer de cateva luni.Pregatirea de noi proiecte. Am preluat guvernarea fara proiecte pregatite , sunt unele care au inceput sa fie pregatite si trebuie sa acceleram ritmul. La Relatia cu romanii de pretutindeni, imi doresc o accelerare pe votul prin corespondenta, sa pregatim cat mai bine alegerile si cateva proiecte demarate deja care sa faciliteze reconectarea romanilor din diaspora cu tara.Vrem sa oferim cat mai multe posibilitati pentru cei care doresc sa revina in tara.La Educatie, lucrurile au progresat chiar foarte bine pe partea de cercetare. Imi doresc mai multa consistenta pe invatamantul preuniversitar. Mi-as fi dorit o intrare mai accelerata a CNADTCU si pe sistemul de doctorate. Afecteaza credibilitatea sistemului universitar. Activitatea a intratat acum pe un fagas normal, dar mi-as fi dorit ca lucrurile sa mearga mai repede. 

 

Ati convenit cu presedintele aceste nominalizari? A avut ceva de reprosat?

 

Dacian Ciolos: Sigur ca l-am informat pe dl presedinte, i-am comunicat intentia de a face aceste schimbari.Nu am avut nicio problema pana acum legat de revocarea sau numirea unor ministri din partea dl presedinte.Dl Presedinte a fost intotdeauna foarte deschis si a respectat deciziile pe care le-am luat.

 

 ***

 

Cu puţin timp înainte de anunţul remanierii, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, şi-a dat demisia. El este autorul controversatei aserţiuni potrivit căreia călătoria cu trenul ar fi un "lux". 

 

La jumatatea lunii mai, Dacian Ciolos declara ca Dan Costescu este unul dintre ministrii de a carui activitate este nemultumit, premierul reprosandu-i lui Dan Costescu restructurarea incompleta a Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale.

 

De atunci, presa a scris in mai multe randuri ca Dan Costescu este unul dintre ministrii de care premierul Dacian Ciolos este nemultumit si ar urma sa fie inlocuit.

 

Dan Costescu este unul dintre ministri criticati ai guvernului, acuzat ca nu a facut suficiente eforturi pentru deblocarea unor proiecte, lansarea altor proiecte noim, accelerarea adoptarii MasterPlanului de Transport si reformarea companiilor din subordine, in special CNADNR.

 

Surse institutionale au explicat de-a lungul timpului pentru HotNews.ro ca Dan Costescu nu s-a bucurat de cea mai buna imagine in cadrul Guvernului si ca relatiile cu premierul Ciolos s-au deteriorat din ce in ce mai mult pe fondul nemultumirilor care s-au adunat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22