Cioloş: România, zece ani de creştere, dezvoltare şi consolidare a democraţiei în UE

E.b. | 01.01.2017

Premierul Dacian Cioloş a afirmat duminică, într-un mesaj video, că zece ani în Uniunea Europeană, pentru România, înseamnă “zece ani de creştere, de dezvoltare, de consolidare a democraţiei, el fiind, din punct de vedere profesional, “un produs” al acestei apropieri şi integrări a ţării noastre în UE.

Pe aceeași temă

  

 

Zece ani în Uniunea Europeană, pentru România, înseamnă zece ani de creştere, de dezvoltare, de consolidare a democraţiei. Pentru oamenii din România, zece ani în Uniunea Europeană se pot vedea aproape zilnic, de la tinerii care au posibilitatea să studieze, să aibă experienţe profesionale în ţări din Uniunea Europeană până la primarul de comună rurală, care, cu fonduri europene, a reuşit să facă pentru săteni un drum mai acătării", a afirmat Dacian Cioloş, într-un mesaj video postat pe pagina de Facebook a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

 

Prim-ministrul a susţinut că, pentru el, această perioadă a fost una “de experienţe foarte intense”.

 

Pentru mine, această perioadă de zece ani a însemnat o perioadă de experienţe foarte intense. Aş îndrăzni să spun că eu sunt într-un fel sau altul, din punct de vedere profesional, produsul acestei apropieri şi integrări a României în Uniunea Europeană. Am început încă din perioada studenţiei, când, datorită apropierii României de Uniunea Europeană, am avut posibilitatea să fac stagii practice în ferme din ţări din Uniunea Europeană, în primul rând din Franţa, să compar modul de a face agricultură de acolo cu ceea ce se face la noi şi să pot să îmbunătăţesc lucrurile din punct de vedere profesional, acasă. Tot în acea perioadă am avut ocazia să cunosc aşa-numitul Bruxelles cu instituţiile europene din interior prin intermediul unui stagiu practic, pe care am putut să-l fac la Comisia Europeană. Totodată, experienţa din România mi-a fost apoi utilă pe perioada celor 5 ani, cât am fost comisar european, practic reprezentantul României în ceea ce am putea numi într-un anumit fel Guvernul Uniunii Europene, unde m-am ocupat de agricultură şi dezvoltare rurală, spus Dacian Cioloş.

 

În încheiere, premierul a subliniat că politica agricolă comună a fost reformată şi seamănă mai mult cu ceea ce românii au nevoie pentru a-şi dezvolta agricultura.

A fost perioada în care am reformat politica agricolă comună şi am făcut-o ca ea să semene mai bine cu ceea ce România şi românii, între altele, au nevoie pentru a-şi dezvolta agricultura şi pentru a-şi dezvolta mediul rural. Mi-am dat seama că modul cel mai eficient de a ajuta România în interiorul Uniunii Europene este să poţi să ai această deschidere de viziune şi această experienţă care, în mod clar, îmbogăţeşte şi ne face pe noi, românii, să fim mai conştienţi de potenţialul pe care îl avem şi mai încrezători de ceea ce putem face ca ţară în Uniunea Europeană, a conchis prim-ministrul.

 

Dacian Cioloş a fost comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală în perioada 2010 - 2014.

 

 

VEZI IMAGINI

 

 

România sărbătoreşte, duminică, zece ani de la intrarea în Uniunea Europeană

 

Aderarea României la Uniunea Europeană a avut loc la 1 ianuarie 2007, odată cu Bulgaria. Această dată a fost propusă la summitul de la Salonic din anul 2003 şi confirmată la Bruxelles, în iunie 2004. România şi Bulgaria au semnat Tratatul de aderare pe 25 aprilie 2005.

 

Aderarea României la UE a avut loc după 12 ani de la formularea solicitării oficiale de intrare în UE. Negocierile de aderare cu România au început în februarie 2000 şi s-au încheiat în decembrie 2004, când a fost confirmată data aderări, conform News.ro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22