Cîțu: România va depune la Bruxelles un PNRR pentru toată suma de 29,5 miliarde de euro

Laurentiu Gheorghe | 13.05.2021

Premierul Florin Cîțu a declarat la întoarcerea din vizita sa de la Comisia Europeană că proiectele pentru PNRR au fost foarte bine primite la Bruxelles.

Pe aceeași temă

Premierul a mai spus că va purta discuții cu PSD pentru ca adoptatea Planului Național de Redresare și Reziliență la nivelul UE să nu fie pusă în pericol. „PNRR nu e doar al acestui guvern", a mai spus Cîțu.

„Aţi văzut remarca doamnei Ursula von der Leyen că România face progrese în ceea ce priveşte reformele", a afirmat premierul la finalul ședinței Guvernului de joi. Cîțu a precizat că discuțiile de la Bruxelles au vizat „reformele pe suma mare și pe prioritățile pe care le avem în România, infrastructura, gaze, spitale".

Acesta a precizat că „avem capacitatea să folosim banii. România va depune un PNRR cu toată suma 29,2 miliarde euro la Bruxelles".

Florin Cîțu spune că a discutat cu preşedintele Comisiei Europene despre faptul că acesta este Guvernul care va susţine reforme. „Am asigurat că rămânem pe strategia fiscal bugetară. E important ca această componentă PNRR să fie inclusă în strategia noastră. Are o componentă importantă de împrumuturi PNRR, componentă pe care foarte multe ţări nu şi-au asumat-o în întregime", a mai afirmat premierul.

La rândul său, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat joi, după ședința de guvern, că Executivul a agreat cu Comisia Europeană reformele pe care le va face în baza Planului Național de Redresare și Reziliență.

Ministrul a precizat că „fără reforme substanțiale nu va trece acest plan”. Printre reformele discutate cu executivul european se numără o reformă a pensiilor, care prevede indexarea acestora și reducerea pensiilor speciale, plafonarea anvelopei salariale la stat și limitarea sporurilor, un audit la toate companiile statului și un departament special în subordinea Secretariatului General al Guvernului care să se ocupe de reforma companiilor, inclusiv închiderea celor care nu sunt rentabile, precum și o reformă în domeniul Transporturilor, un nou mod de taxare a traficului și o taxă de mediu pentru a descuraja înmatricularea unor mașini vechi.

„Trebuie să clarificăm nivelul de ambiție al reformelor. Ca să fie și mai clare am scris un document care trece în revistă reformele majore, pe care l-am trimis Comisiei Europene. A fost baza de discuție pentru toate întâlnirile pe care le-am avut. Este o chestiune pe care eu am mai subliniat-o în mai multe rânduri. PNRR este un instrument de reforme. Fără reforme substanțiale nu va trece acest plan și eu cred că această chestiune sensibilă a fost rezolvată”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Acesta a spus că Comisia Europeană a sugerat României să nu depună acum cererile pentru împrumut, în condițiile în care din PNRR sunt alocate 13 miliarde de euro granturi și 16 miliarde de euro împrumuturi, iar România se află deja în procedură de deficit excesiv.

„Sunt doar două țări care vor folosi toate împrumuturile din PNRR: România și Italia. Nenorocul face să fim singura țară din UE care se află în procedură de deficit bugetar. Asta face să ne fie greu să tragem împrumuturile, pentru că ele vor atârna în balanța deficitului bugetar. A fost o sugestie, dacă nu chiar o recomandare din partea Comisiei să nu depunem acum cererile pentru împrumut. Am fost foarte clari că vom depune cereri pentru toate cele 29.2 miliarde de euro”, a precizat ministrul.

În următoarele două săptămâni, miniştrii trebuie să vină cu detaliile necesare pe fiecare componentă din PNRR. "Toţi trebuie să lucreze 24 de ore pe zi în următoarele zile pentru a ne asigura că totul este perfect în momentul depunerii PNRR", a spus premierul Cîțu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22