CNA a amendat România TV pentru emisiuni în care Zelenski era numit „nazist, hitlerist, diavol”

L. G. | 15.03.2023

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis în ședința de marți să amendeze cu suma de 75.000 de lei televiziunea România TV, potrivit unui comunicat al instituției.

Pe aceeași temă

Amenda a fost aplicată pentru mai multe emisiuni în care România TV a pretins că Ucraina a declanșat o prigoană împotriva românilor, iar CNA a decis că informațiile au fost incorecte. RTV a fost fondată de Sebastian Ghiță. Ghiță a fugit în Serbia cu o zi înainte de a fi inculpat într-un dosar DNA. Autoritățile judiciare din Serbia au refuzat extrădarea lui Ghiță în România. Serbia este unul dintre ultimii aliați ai Rusiei.

”Au fost peste 15 emisiuni dedicate presupusei prigoane a Ucrainei împotriva minorităților române, cu imagini și fapte false, scoase din context. Este un discurs al urii, extrem de periculos, și cred că vorbim deja despre o chestiune de siguranță națională”, a declarat pentru G4Media Mircea Toma, membru CNA.

Printre informațiile difuzate de RTV s-a numărat și cea privitoare la presupusa incendiere a unui biserici cu preot român. Doina Rusu a declarat că membrii CNA au verificat imaginile și au descoperit că e vorba despre un incendiu mai vechi, izbucnit ”din cu totul alte motive, și nici nu era biserică românească”.

Amenda decisă de CNA a avut în vedere mai multe emisiuni din acest an de la RTV. Consiliul a constatat că postul controlat de Sebastian Ghiță nu a respectat prevederile mai multor articole din Codul audiovizual (art 3, 64, 65).

”RTV a vândut imagini cu o biserică incendiată ca dovadă a persecuțiilor preoților români din Ucraina. Imaginile au fost, în realitate, din 2021, o biserică în care a fost un incendiu accidental stins de ucraineni; regiunea în care s-a petrecut incidentul nu e populată de români”, a declarat pentru G4Media Mircea Toma.

Un comunicat al CNA arată că printre titlurile afișate de RTV s-au numărat: „Prigoana românilor din Ucraina, cum îi batjocorește Zelenski” ; „Vor să ne oprească să vorbim limba română ! Îmi iau copiii !” ; „Securitatea lui Zelenski continuă prigoana preoților români” ; „Preoți scoși cu forța din altar de securitate” ; „Biserici devastate, preoți terorizați cu cuțitul la gât”). De notat că și postul Realitatea PLUS a primit o amendă de 10.000 de lei pentru titluri precum: „Mitropolit din Bucovina de Nord, amenințat cu moartea” ; „Duhovnicii români, prigoniți în Ucraina” ; „Mărturii din infernul războiului, atac violent la preoții români”).

O altă afirmație a RTV care nu s-a confirmat a fost referitoare la ridicarea cetățeniei ucrainene pentru preoți de etnie română.

În plus, invitați precum Gelu Vișan sau Mugur Mihăescu au proferat injurii la adresa autorităților ucrainene și mai ales a președintelui Volodimir Zelenski.

Potrivit Doinei Rusu, printre epitetele folosite la adresa lui Zelenski s-au numărat ”nazist, diavol, nenorocit, tâmpit, nemernic, ticălos”.

De remarcat că unul dintre motivele false utilizate de Rusia pentru a justifica invazia în Ucraina e că Zelenski ar fi nazist. De fapt, Volodimir Zelenski este evreu.

Context. România TV i-a dat platformă în 28 februarie timp de peste o oră Marinei Tauber, vicepreședintele partidului pro-rus al mogulului fugar Ilan Șor. Tauber a fost invitată în emisiunea lui Victor Ciutacu în ziua în care ea a organizat un nou protest împotriva conducerii pro-occidentale a Republicii Moldova, protest la care mai mulți participanți au vrut să pătrundă în clădirile guvernamentale.

Marina Tauber este vicepreședinte și deputat al Partidului Șor. Ea este judecată în dosarul care privește furtul a un miliard de euro din băncile din Republica Moldova. A stat în arest preventiv în timpul cercetărilor. Șeful său, Ilan Șor, este pionul principal al Rusiei în Republica Moldova. În 2017, Șor era condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare în primă instanță în dosarul furtului miliardului. Apel se judecă și acum. Între timp, Șor a fugit din țară.

Marina Tauber a prezentat în intervențiile de la RTV narațiunile propagandei ruse: Maia Sandu vrea să târască Moldova în război, Maia Sandu distruge economia și nivelul de trai al populației, Republica Moldova trebuie să stea departe de orice alianță.

La o zi distanță, România TV a dat publicității un comunicat în care își cere scuze că a invitat-o în emisiunea lui Victor Ciutacu pe Marina Tauber. România TV susține, în comunicatul publicat pe site-ul postului, că „nu a fost și nu va fi o platformă unde ideile putiniste să poată fi expuse, nu împărtășește idei antidemocratice și destabilizatoare, iar pe viitor vor fi aplicate criterii mult mai stricte în selectarea invitaților și în ceea ce privește toleranța moderatorilor față de anumiți invitați și ideile lor”.

La doar trei zile după ce RTV a avut-o invitată în prime-time pe Marina Tauber, alți invitați ai televiziunii fondate de fugarul Sebastian Ghiță au promovat mesaje similare cu cele ale propagandei oficiale ale Rusiei. Astfel, moderatorul RTV a lansat subiectul potrivit căruia liderii Europei ar presa Kievul să facă pace cu Rusia, fără să facă referire la informații exacte în acest sens.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22