CNA avizeaza favorabil OUG care prevede scaderea TVA la 9% pentru distribuitorii de servicii TV

P.c. | 05.06.2015

Pe aceeași temă

Membrii Consiliului National al Audiovizualului (CNA) au avizat joi un proiect de ordonanta de urgenta pentru reducerea la 9% a TVA pentru activitatile de retransmisie de programe de televiziune si pentru constituirea unui Fond audiovizual din colectarea unui procent de 5% din totalul veniturilor realizate de distribuitorii de astfel de servicii, relateaza Hotnews.

 

Valentin Jucan, membru CNA si initiator al acestui proiect a declarat ca CNA a respins initial proiectul cu 5 voturi pentru si 3 contra, insa dupa ce Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala l-a sustinut a fost aprobat in unanimitate de catre CNA: "Initial proiectul a primit doar 5 voturi, votul CNA fiind consultativ, si asta din cauza ca unii membri au fost indignati ca aceasta propunere imi apartine si a fost preluata de Guvern. Au fost 5 voturi din 8. Pentru ca un proiect sa fie aprobat trebuie sa avem minim 6 voturi si ca o sedinta sa fie statutara trebuie sa fie 8 membri. Dupa acest moment putin ridicol, in care nici unul dintre membri nu a spus de ce a votat impotriva, eu l-am sunat pe ministrul Grindeanu si a acceptat sa vina si sa sustina si dansul proiectul. S-a mai facut o alta sedinta convocata imediat dupa incheierea primei, cu presa de fata si statutara, in care ministrul a venit in fata Consiliului si a sustinut proiectul, a raspuns intrebarilor membrilor CNA si dupa aceasta a doua discutie, membrii CNA au votat in unanimitate avizul favorabil", a declarat pentru HotNews.ro Valentin Jucan, membru CNA.


Prevederi ale proiectului de Ordonanta de Urgenta:


"Propunere de Ordonanta de Urgenta pentru completarea Legii Audiovizualului nr. 504/2002

Avand in vedere dificultatile financiare persistente cu care se confrunta posturile de televiziune si radio din Romania,

Luand in considerare necesitatea de a oferi publicului romanesc programe informative si educative de cat mai buna calitate,

In vederea stimularii performantei in mediul jurnalistic,

Pentru sustinerea acelor posturi care aloca resurse financiare si umane importante pentru productia si difuzarea de programe de informare, culturale si educatve, programe despre care se stie ca sunt costisitoare in termeni economici si, in plus, au valoare comerciala redusa comparativ cu programele de divertisment, film si sport,

 

CITITI SI: Ministerul Comunicatiilor: Distribuitorii de servicii TV sa plateasca TVA de 9% si sa cotizeze 5% pentru incurajarea programelor educative

 

Luand in considerare faptul ca aceste elemente vizeaza interesul public, constituind o situatie de urgenta si extraordinara a carei reglementare nu poate fi amanata,

In temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei republicata,

Guvernul adopta prezenta ordonanta de urgenta.

Articol unic

Legea audiovizualului nr. 504/202, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 534 din 22 iulie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Dupa Capitolul IV se introduce un nou capitol, Capitolul IV,1, cu urmatorul continut:

'Capitolul IV 1 Fondul Audiovizual

Art. 49, 1. - Pentru asigurarea libertatii de informare, a diversitatii de opinie si a pluralismului in domeniul serviciilor de televiziune si radio, precum si pentru sustinerea programelor informativ-cultural-educative, se constituie Fondul Audiovizual.

Art. 49, 2 - Fondul Audiovizual se formeaza din colectarea unui procent de 5% din totalul veniturilor realizate de distribuitorii de servicii care retransmit programe de televiziune prin retele de comunicatii electronice.

Art. 49, 3. - Se reduce la 9% Taxa pe Valoarea Adaugata pentru activitatile de retransmisie de programe de televiziune. Economiile rezultate prin reducerea TVA vor fi directionate partial catre Fondul Audiovizual precum si, dupa caz, pentru sporirea calitatii serviciului audiovizual oferit.

Art. 49, 4. - Fondul Audiovizual va fi administrat de catre un Consiliu al Fondului Audiovizual, alcatuit din 7 membri, astfel: 3 reprezentanti ai Consiliului National al Audiovizualului, un reprezentant al Ministerului Culturii, un reprezentant al Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, un reprezentant al Ministerului pentru Societatea Informationala, un reprezentant al Ministerului Finantelor Publice.

Art. 49,5. - Organizarea si functionarea Fondului Audiovizual si a Consiliului Fondului Audiovizual vor fi aprobate prin Hotarare de Guvern.'


 

Valentin Jucan: Normele de aplicare pentru acest proiect de OUG vor fi stabilite printr-o Hotarare de Guvern


Valentin Jucan a mai precizat ca acest proiect de OUG stabileste un prim pas - mecanismul de functionare a Fondului si ca normele de aplicare vor fi stabilite intr-o Hotarare de Guvern ulterioara, care va intra in dezbatere publica. Proiectul de OUG avizat astazi de CNA va fi adoptat miercuri odata cu alta Ordonanta de Urgenta (OUG) care vizeaza trecerea la digitalizare. Ulterior va intra in dezbatere publica o Hotarare de Guvern care va contine normele de aplicare referitoare la acest Fond Audiovizual.

 

"Miercurea viitoare se va adopta oricum o Ordonanta de Urgenta care sa ajute televiziunile sa treaca la digitalizare si au spus ca daca tot abordeaza subiectul modificarii legii audiovizualului sa se faca si acest fond al audiovizualului. Ordonanta de Urgenta avizata astazi stabileste ca prim pas mecanismul, adica instituirea fondului, de unde si cat se colecteaza, adica de la cablisti si procentul de 5%, impreuna cu scaderea TVA-ului la 9%. Acea Hotarare de Guvern care va stabili criteriile si toate detaliile din proiectul meu, aceea va fi o Hotarare de Guvern care va intra in dezbatere publica si se va face impreuna cu CNA, Ministerul Finantelor, cu reprezentantii televiziunilor, ceea ce este un lucru bun pentru ca daca ei ar fi preluat acum intregul meu text, trantit in sedinta, si eu as fi spus sa avem dezbatere. Eu am fost la discutii, la CJI si la alte organizatii de presa, insa doar eu, nu Guvernul. In acest proiect de OUG, la ultimul articol, se spune ca normele de aplicare vor fi stabilite printr-o HG ulterioara, care va fi in dezbatere publica si toata lumea va avea acces. Evident ca voi propune exact ce am propus si pana acum. Acum s-a facut primul pas", a mai spus Jucan.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22