Pe aceeași temă
Coaliţia acuză Guvernul de încălcare a legii transparenţei, dar şi a Legii 24/2000 care reglementează tehnica legislativă, reprezentanţii organizaţiilor spunând că adoptarea codurilor prin hotărâri de Guvern s-a făcut fără existenţa unor avize.
Pe lânge cele două legi, ONG-urile au mai reclamat şi încălcarea mai multor hotărâri de Guvern conţinând prevederi tehnice.
Totodată, Coaliţia de ONG "Opriţi Codurile!" i-a scris şefului statului, cerându-i să intervină în problema adoptării Codurilor.
"Ne adresăm dumneavoastră în numele a 20 de organizaţii neguvernamentale din domeniul media, al drepturilor omului şi al politicilor publice, membre ale Coaliţiei «Opriţi Codurile!», cu rugămintea de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice conform art. 80, alin. 2 din Constituţia României”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă lui Traian Băsescu.
În documentul adresat preşedintelui, ONG-urile cer o întrevedere, în luna aprilie, pentru a discuta pe larg despre problemele reclamate.
Comisiile parlamentare de specialitate au început, la mijlocul lunii martie, discuţiile pe tema proiectelor celor patru coduri juridice. Termenul de finalizare a dezbaterilor în Parlament asupra acestora este 15 mai, după care vor fi adoptate prin asumarea răspunderii de către Guvern.
Coalitia "Opriti Codurile" isi propune:
1.sa protestam impotriva abuzului de putere al Guvernului manifestat prin modul arbitrar si netransparent in care au fost elaborate si promovate Codul Civil, Codul de Procedura Civila, Codul Penal si Codul de Procedura Penala;
2.sa determinam Guvernul si Parlamentul sa ia masurile necesare de retragere din procedura de adoptare a acestor coduri si sa supuna dezbaterii publice tezele, constructia juridica si redactarea acestor acte normative fundamentale;
3. sa incurajam cetatenii sa isi faca auzita vocea si sa fim platforma unei reactii sociale de respingere a modului autoritar si discretionar de elaborare si adoptare a regulilor juridice care le vor afecta viata de zi cu zi pentru urmatoarele generatii."
"Codul Civil, Codul Penal, Codul de Procedura Civila si Codul de Procedura Penala sunt acte normative fundamentale pentru societatea romaneasca", subliniaza organizatiile.
"Campania Opriti codurile! este o reactie a unor organizatii civice si de presa la absenta unei reale si ample dezbateri publice premergatoare aprobarii codurilor de catre Guvernul Romaniei. (...) Guvernul nu a respectat nici macar standardul minimal stabilit in conformitate cu Legea 52/2003 privind transparenta decizionala. (...) Elaborarea acestor acte normative (...) trebuie sa reflecte prioritati fundamentale ale societatii."
"Nu ne propunem tergiversarea sau blocarea procesului legislativ, ci retragerea proiectelor celor patru coduri din Parlament si organizarea de catre initiatorul acestora a unei consultari publice ample la nivelul societatii pentru identificarea cerintelor societatii si apoi a dezbaterilor pe textul redactat in conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala."
Coalitia Opriti Codurile a fost initiata de organizatii neguvernamentale cu preocupari in domenii diverse: Transparency International Romania, Centrul de Resurse Juridice, Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale ARCA, Asociatia Jurnalistilor din Romania, Asociatia Pro Democratia, Apador CH, Centras, Conventia Organizatiilor Media, Clubul Roman de Presa, Centrul de Resurse pentru Participare Publica, Fundatia Soros Romania, MediaSind, Centrul pentru Jurnalism Independent, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Institutul Roman de Training, Institutul pentru Politici Publice, Salvati Copiii, SAR - Idei in actiune, Asociatia Patronala a Editorilor Locali.
In demersul lor, organizatiile neguvernamentale au transmis si o scrisoare deschisa catre Parlamentul Romaniei:
"Exista grave erori de conceptie si de redactare. Acest proces legislativ stahanovist nu va putea sa abordeze erorile de conceptie ale codurilor si nici sa corecteze erorile de redactare. Asa incat chiar si daca Parlamentul ar decide sa adopte aceeasi atitudine de desconsiderare a opiniei publice in acest proces de constructie a infrastructurii legislative a tarii, ar fi un demers lipsit de eficienta si de valoare adaugata, ar fi doar un cincinal in 2 luni si jumatate, insa efectul toxic pentru Romania se va intinde pe zeci de ani", se spune in scrisoarea catre Parlament.