Codruta Kovesi, sustinuta ferm de ambasadele straine

E.b. | 03.11.2016

Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef la DNA, a declarat, joi, la Ambasada Suediei, după ce a fost decorată cu Ordinul Steaua Polară, pentru lupta împotriva corupţiei din România, că toate încercările de intimidate, de hărţuire în viaţa personală sau în plan profesional nu au succes.

Pe aceeași temă

 

Şefa DNA susţine că meritul ei este de a de a coordona o echipă de profesionişti care cred într-o Românie fără corupţie, conform News.ro.

 

Laura Codruţa Kovesi a mulţumit regelui Suediei şi ambasadorului acestei ţări la Bucureşti pentru decoraţia care i-a fost acordată şi pentru sprijinul pe care Suedia îl acordă României în lupta anticorupţie.

 

"Ambasada Suediei la Bucureşti are o contribuţie constantă în vederea dezvoltării reformelor din justitie şi sprijină consolidarea luptei anticorupţie în România. Când vorbim de instrumente în combaterea corupţiei, Suedia constituie pentru noi un model de urmat. Lipsa imunităţilor şi a privilegiilor speciale, transparenţa autorităţilor în ceea ce priveşte cheltuirea banului public, principii care sunt stipulate în Constituţia Suediei, în urma cu peste 200 de ani, sunt demne de a fi însuşite şi de ţara noastră", a spus Laura Kovesi.

 

Mai multi ambasadori i-au transmis sefei DNA mesaje de felicitare:

 

Paivi Pohjanheimo, Ambasadorul Finlandei

 

Paivi Pohjanheimo, ambasadorul Finlandei in Romania, i-a transmis Codrutei Kovesi ca presa finlandeza considera Romania o poveste de succes in Europa, datorita luptei anticoruptie.

 

Hans Klemm, Ambasadorul SUA

 

Hans Klemm, ambasadorul SUA in Romania, a reamintit ca Laura Codruta Kovesi a primit acum trei ani premiul "Femei curajoase din Romania" si a precizat ca de atunci si pana in prezent rezultatele DNA sunt impresionante, aducand in fata justitiei pe cei mai bogati si mai influenti romani care au furat tara. Ambasadorul SUA a felicitat-o pe Kovesi si i-a transmis ca statele din comunitatea internationala au o pozitiei ferma in sustinerea sa.

 

Werner Hans Lauk, Ambasadorul Germaniei

 

Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei in Romania, i-a transmis Codrutei Kovesi ca decoratia primita din partea regelui Suediei reflecta profesionalismul de care a dat dovada in lupta impotriva coruptiei. El i-a transmis de asemenea sefei DNA ca eforturile sale sunt sustinute si apreciate de Germania.

 

Davor Vidis, Ambasadorul Croatiei

 

Davor Vidis, Ambasadorul Croatiei in Romania, a felicitat-o pe Codruta Kovesi si si-a exprimat speranta ca Romania va fi intr-o buna zi o tara in care nu va mai exista coruptie.

 


Procurorul şef al DNA a adăugat că decoraţia reprezintă o recunoaştere a eforturilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie de la lucra cu profesionalism şi corectitudine.


"Meritul meu este doar acela de a coordona o echipă formată din profesionişti, oameni curajoşi care cred într-o Românie fără corupţie, într-o ţară în care onestitatea este un reflex, iar competenţa este criteriul cel mai important", a mai spus Kovesi.

 

 

 

"Suntem susţinuţi de oameni curajoşi şi cinstiţi"


 

 

Ea s-a referit şi la presiunile la care este supusă.

 

"Toate presiunile, toate încercările de intimidare, de hărţuire în viaţa personală sau în plan profesional nu au succes. Noi continuăm munca noastră la fel de consecvenţi şi hotărâţi. În momentele noastre de cumpănă suntem susţinuţi de oameni curajoşi şi cinstiţi care ne încurajează şi ne ajută să continuăm activitatea indiferent de provocări", a spus Laura Kovesi.

 

Discursul şefei DNA a fost urmat de proiectarea unui scurt film, realizat de Ambasada Suediei, cu oameni de pe stradă, dar şi cu jurnalişti sau ambasadori, care o încurajează pe şefa DNA în lupta anticorupţie.


Printre cei care apar în film sunt ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, şi jurnalistul Moise Guran.


Momentul a fost urmat de cuvântul ambasadorului Suediei, care a arătat că Laura Codruţa Kovesi este persoana potrivită în fruntea DNA.


"Înfiinţarea DNA, independentă de influenţele politice, la începutul anilor 2000, a fost o importantă piatră de hotar şi putem vedea, din experienţa în lupta anticorupţie a altor ţări, că un cadru legal adecvat pentru accesarea resurselor nu este o garanţie a succesului. E necesar ca la conducere să fie oameni potriviţi şi desemnarea Laurei Codruţa Kovesi ca şef al DNA a arătat că instituţia este condusă acum de persoana potrivită", a spus ambasadorul Suediei la Bucureşti, Anneli Lindahl Kenny.


Ea a explicat că Ordinul Steaua Polară a fost înfiinţat în 1748 ca decoraţie conferită de rege pentru merite civice şi pentru serviciu devotat, iar din 1975 este acordat doar străinilor şi membrilor Casei Regale din Suedia.


Anneli Lindahl Kenny a mai spus că Ordinul conferit Laurei Kovesi reprezintă recunoaşterea meritelor şefei DNA şi ale instituţiei pe care o conduce, dar şi ale naţiunii române, care prin intermediul "unei femei curajoase", dă un exemplu Europei şi întregii lumi.


"Prin dăruirea dumneavoastră aţi reuşit să daţi multor români speranţe într-un viitor mai bun", a mai spus ambasadorul Suediei, care i-a urat succes în continuare procurorului şef al DNA.


La Ambasada Suediei a avut loc, joi dimineaţă, ceremonia de decorare a Laurei Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, care a fost distinsă cu titlul de Comandor al Ordinului Steaua Polară de către regele Suediei pentru ”lupta susţinută şi curajoasă împotriva corupţiei din România care constituie paşi importanţi spre îmbunătăţirea transparenţei şi a statului de drept în România”.

 

Titlul i-a fost înmânat Laurei Kovesi de către ambasadorul Suediei la Bucureşti, Anneli Lindahl Kenny, în prezenţa ministrului Justiţiei, Raluca Prună, a ambasadorului Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, precum şi a mai multor ambasadori ai unor state din Uniunea Europeană, a reprezentanţilor DNA şi ai altor instituţii şi ONG-uri din România care luptă împotriva corupţiei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22