Comisia Europeană: pesta porcină se extinde în România în cel mai alert ritm din Europa

Dora Vulcan | 29.08.2018

Un document de lucru al Comisiei Europene, realizat în baza chiar a datelor oferite de ANSVSA, arată că pesta porcină ar putea cuprinde 30 din cele 41 de județe, adică în peste jumătate din țară și că ritmul de răspândire este cel mai alert din Europa, ceea ce dă notă despre eficiența autorităților române.

Pe aceeași temă

 

 

 Pe o harta intocmita de Comisia Europeana in baza datelor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), sunt marcate cu rosu nu mai putin de 17 judete, dintre cele 41 ale Romaniei, scrie Ziare.com. 

 

"in zona rosie sunt incluse judetele unde PPA evolueaza in exploatatiile de porcine domestice si/sau la populatia de porcine salbatice, dar si judetele limitrofe acestora, in care NU evolueaza focare de PPA, dar sunt considerate ca fiind expuse unui risc crescut de contaminare", se justifică ANSVA pentru a pune capăt speculațiilor că, de fapt, numarul de focare de PPA din Romania ar fi mai mare decat cel pe care-l comunică oficial. 

 

Așadar, chiar daca momentan boala nu s-a extins in toate cele 17 judete, există riscuri mari să o facă în perioada următoare. Alte 13 judete sunt incluse, partial sau total, pe lista zonelor pe care ANSVSA le numeste "tampon" si care sunt "aflate intre zonele de risc si cele libere de boala". Judetele marcate cu albastru pe harta de lucru a CE sunt cele în care ciuma porcină risca se se extinda din cauza mistretilor.

 

PPA risca, deci, sa se extinda, in curand, in 30 dintre cele 41 de judete ale tarii. Potrivit acestei harti prezentate de CE, Romania risca sa devina, in curand, tara membra UE cu cele mai extinse teritorii afectate de pesta porcina africana. In loc sa recunoasca situatia si sa comunice datele ca atare, autoritatile cauta, mai degraba, sa puna batista pe tambal si sa sustina ca tin situatia sub control.

 

 

CE il contrazice pe ministrul Agriculturii, demonstrand ca boala se extinde, in Romania, in cel mai alert ritm din Europa.

 

 

 

 

Fermier: am avertizat din 2016 că din Ucraina vin mistreţi bolnavi, n-aţi făcut nimic! 

 

Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai performanți și respectați fermieri din România, este revoltat de modul în care guvernul a gestionat epidemia de pestă porcină africană și de faptul că numărul focarelor de infecție crește, virusul punând la pământ, rând pe rând, toate fermele românești.

 

Dimitrie Muscă, director general al Combinatului Agroindustrial Curtici, din Arad, a transmis public un strigăt de disperare. Fermierul, unul dintre cei mai performați din România, a reînviat cooperativa agricolă în vestul țării și este un model pentru mulți producători agricoli din România, scrie despre el agrointel.ro.


 

Muscă acuză ANSVSA - structură subordonată lui Dăncilă și coordonată de Ministerul Agriculturii, al cărui președinte are rang de secretar de stat - de minciună şi spune că primul focar descoperit, cel din Satu Mare, a fost cauzat de mistreţi, nu de alimente aduse din Ucraina. El spune că substanţele dezinfectante utilizate de ANSVSA provin de la o firmă agreată de partid, ca în cazul epidemiei de gripă aviară din urmă cu un deceniu.

 

 

 

scrisoarea integrală, aici

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22