Comisia Europeana cheama Romania la Curtea de Justitie a UE. Bruxellesul critica lipsa unui plan privind securitatea aprovizionarii cu gaze naturale

T.d. | 18.06.2015

Pe aceeași temă

Securitatea energetica a spatiului comunitar aduce Romania in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Comisia Europeana a decis sa trimita Bucurestiul in fata instantei pentru ca nu a adoptat un plan de urgenta privind securitatea aprovizionarii cu gaze naturale.

Decizia a fost luata in temeiul Regulamentului (UE) nr. 994/2010, care are ca obiectiv garantarea faptului ca statele membre sunt bine pregatite pentru a face fata unor eventuale intreruperi ale aprovizionarii, arata Comisia Europeana, potrivit Ziare.com.

Astfel, statele comunitare sunt obligate sa elaboreze planuri de urgenta si sa le transmita Bruxellesului.

Statele membre au avut obligatia de a adopta aceste planuri pana la data de 3 decembrie 2012. In noiembrie 2013, Comisia a trimis Romaniei o scrisoare de punere in intarziere deoarece aceasta nu a adoptat un plan national de urgenta. In noiembrie 2014, Comisia a emis un aviz motivat, deoarece Romania era inca in neconformitate cu regulamentul privind securitatea aprovizionarii cu gaze, potrivit sursei citate.

Planul de urgenta avut in vedere stabileste masurile si procedurile care intra in vigoare in cazul intreruperii aprovizionarii cu gaze si care sunt bine coordonate cu statele vecine.

Iar in conditiile in care Bucurestiul inca nu a adoptat un plan de urgenta, situatia poate afecta capacitatea Romaniei de a face fata unei posibile situatii de criza energetica, atrage atentia CE.

Decizia Comisiei Europene l-a facut pe reprezentantul Romaniei la CJUE sa aiba o reactie. Potrivit lui Razvan Horatiu Radu, exista posibiliatea evitarii unei condamnari.

"Planul de urgenta a fost trimis saptamana aceasta Comisiei Europene de catre specialistii Ministerului Energiei. El va trebui validat de Comisia Europeana. In masura in care Comisia va ajunge la concluzia ca planul este in regula si conform exigentelor regulamentului european privind masurile de garantare a securitatii aprovizionarii cu gaze naturale, cred ca vom gasi o posibilitate sa evitam condamnarea Romaniei de catre Curtea de Justitie", a spus reprezentantul roman la Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22