Comisia Europeană monitorizează reforma educațională din România

L. G. | 01.09.2022

Comisia Europeană urmează să fie consultată pe proiectele de legi ale Educației de îndată ce Ministerul Educației va a avea o versiune consolidată, au declarat surse din Comisie pentru Edupedu.ro

Pe aceeași temă

Comisia Europeană monitorizează modificările din domeniul educației din România și „urmează să fie consultată pe proiectele de legi de îndată ce Ministerul Educației are o versiune consolidată a acestora”, a declarat pentru Edupedu.ro un oficial al Executivului european.

Surse din Comisia Europeană au afirmat, pentru Edupedu.ro, în contextul prevederilor contestate din drafturile lansate de autoritățile române, că în privința „componentei de Educație din PNRR, aceasta reflectă propunerile din Proiectul „România educată”, ca strategie globală de reformare a sistemului de învăţământ din România”.

Oficialul a mai spus, legat de reforma din învățământ, faptul că la Comisia Europeană este „monitorizată implementarea Planului de Redresare și Reziliență, în timp ce Ministerul Educației este responsabil pentru implementarea componentei de educație a acestuia”.

„În acest context, Planul de Redresare și Reziliență al României susține implementarea unor investiții esențiale și a unor reforme, inclusiv în domeniul educației și formării. Componenta de Educație din PNRR reflectă propunerile din Proiectul „România educată”, ca strategie globală de reformare a sistemului de învăţământ din România. Comisia Europeană monitorizează implementarea Planului de Redresare și Reziliență, în timp ce Ministerul Educației este responsabil pentru implementarea componentei de educație a acestuia. Îndeplinirea țintelor și jaloanelor stabilite în Anexa Deciziei de Implementare a Consiliului (CID) pentru aprobarea PNRR este o precondiție pentru fiecare plată.

Pachetul legislativ pentru educație se preconizează a fi elaborat în strânsă legătură cu stakeholderii cheie, potrivit cerințelor Deciziei de Implementare a Consiliului. Mai departe Comisie Europeană urmează să fie consultată pe proiectele de legi de îndată ce Ministerul Educației are o versiune consolidată a acestora, după procesul de consultare. Mai mult, Comisia Europeană susține sistemul de educație din România prin fondurile europene structurale și de investiții„, a declarat pentru Edupedu.ro oficialul Executivului european.

În România s-a încheiat procesul de consultare pentru proiectele legilor Educației pe data de 24 august, Ministerul Educației anunțând aproape 10.000 de amendamente primite pentru completarea sau schimbarea drafturilor lansate în dezbatere. Cele mai multe solicitări de modificare, apărute în spațiul public, au fost pe chestiuni ce țin de renunțarea la examenul paralel de admiterea la anumite licee, care ar crește inechitatea din educație. Alte propuneri în același sens au vizat noua formă de examen de bacalaureat, dar și schimbările vizate în stabilirea prin lege a disciplinelor din trunchiul comun pentru liceu sau introducerea unor module . Pe lângă aceste puncte contestate în zona învățământului preuniversitar, modificările solicitate în draftul legii învățământului superior sunt într-un spectru și mai larg.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22