Comisia Europeana, raspuns ferm pentru Dragnea si Tariceanu: Suntem foarte bine informati

E.b. | 25.01.2018

Reprezentantii Comisiei Europene au raspuns azi, indirect, lui Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, presedintii Camerei Deputatilor, respectiv Senatului. Cei doi ei au pus ingrijorarile CE legate de modificarile Legilor Justitiei pe seama informarii slabe a celor de la Bruxelles.

Pe aceeași temă

 


După ce Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu le-au transmis oficialilor europeni nu sunt  prost nformați în ceea ce privește modificarea legilor Justiției și a Codurilor penale, Comisia Europeană a transmis un răspuns la solicitatrea Digi24
 
 
Comisia a urmărit îndeaproape procesul parlamentar din România li evoluția discuțiilor asupra acestor legi în decurs de mai multe luni. Suntem foarte bine informați despre acest proces, despre mizele care sunt în joc și despre potențiale riscuri. Suntem în contact cu Guvernul, Parlamentul, sistemul judiciar și societatea civilă din România, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare”, se arată în răspunsul transmis Digi24.


Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele instituției, Franz Timmermans, au transmis ieri o declarație comună prin care cereau României să regândească legile Justiției.


Urmărim cu îngrijorare evoluțiile recente din România. Independența sistemului judiciar românesc și capacitatea sa de a combate în mod eficace corupția constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene”, se arată în declarația comună.

 

CE a făcut un apel la Parlament „să regândească acțiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei și să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat. Comisia avertizează din nou cu privire la pericolul regresării și va analiza în detaliu modificările finale aduse legii justiției, codurilor penale și legilor privind conflictul de interese și corupția pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenței sistemului judiciar și de combatere a corupției”.

 

Drept răspuns, preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD, Liviu Dragnea, şi preşedintele Senatului şi al ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, au arătat, într-o scrisoare comună adresată oficialilor Comisiei Europene, că sunt „cel puţin surprinzătoare” preocupările exprimate de aceştia privind lipsa de transparenţă şi de consens mai larg în dezbaterea despre legile justiţiei, dar şi referitoare la modificarea codurilor penale.

 

Comisia Europeană a fost incorect informată, spun cei doi oficiali.

 

Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului precizează că dezbaterile privind reforma sistemului judiciar au venit ca o necesitate, pentru a transpune în legislaţia naţională, standardele europene din domeniu. „Vă facem cunoscut că la dezbateri, au participat reprezentanţi ai magistraţilor, academicieni, societate civilă şi reprezentanţi ai CSM”, se spune în scrisoare.

 

 

Pozitia lui Dragnea si Tariceanu nu este una noua.

 

 Acesta a fost raspunsul celor doi si al membrilor partidelor pe care le conduc ori de cate ori institutii si oficiali europeni, ambasade sau chiar Departamentul de Stat al SUA au dat pozitii transante fata de modificarile pe care coalitia de guvernare le forteaza in legislatia judiciara si fata de care sute de mii de romani au iesit in strada.

 

La  24 ianuarie, pe agenda oficiala a Comisiei Europene, s-a aflat o discutie despre situatia din Romania.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22