Comisia Europeana vrea garantii ca sistemul va continua sa functioneze si dupa ridicarea MCV-ului, sustine sefa Reprezentantei CE la Bucuresti

T.d. | 10.05.2015

Pe aceeași temă

Frustrarile Bucurestiului in privinta Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pot fi intelese, dar Comisia Europeana vrea garantii ca sistemul va continua sa functioneze si dupa ridicarea acestuia, considera sefa reprezentantei Executivului european in Romania, Angela Filote.

Autoritatile au dat dovada de naivitate crezand, in 2006, ca MCV-ul pe Justitie va fi ridicat intr-un interval scurt de timp, arata Filote, potrivit HotNews.

"MCV este un capitol inca deschis al aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana si pana la un punct pot intelege frustrarile legate de acest mecanism, tocmai pentru ca arata ca am aderat, dar mai avem ceva unde nu s-a terminat treaba. Pe de alta parte, nu cred ca in 2006, cand s-a decis acest mecanism si ambele tari vizate au acceptat, cineva si-a imaginat ca va dura atat de mult. Cred ca am dat dovada cu totii de naivitate, pentru ca am crezut ca in cativa ani se rezolva lucrurile", a afirmat Filote.

Ea a aratat ca sistemul functioneaza, dar exista ingrijorari legate de sustenabilitate si ireversibilitate.

"Ne-am dori sa avem toate garantiile ca funtioneaza si azi si va functiona si maine si, daca poimaine ridicam MCV-ul, el tot va functiona. De aceea avem inca acest mecanism. La Comisia Europeana ne dorim ridicarea acestui mecanism la fel de mult ca cele doua state, pentru ca, in momentul in care se va ridica, inseamna ca nu vom mai avea niciun fel de problema in aceste doua state in domeniul justitiei si luptei impotriva coruptiei", a spus Filote.

Sefa Reprezentantei CE la Bucuresti subliniaza ca si presedintele Comisiei, Jean Claude Juncker, si-a exprimat dorinta ca Mecanismul sa fie ridicat in mandatul sau, dar a precizat ca cea mai buna dovada a succesului MCV va fi atunci cand coruptia va deveni inacceptabila social, iar cetateanul se va opune si revolta impotriva coruptiei, ceea ce nu este cazul in prezent.

Filote a anuntat totodata ca o echipa de experti ai CE va veni in Romania in scurt timp, pentru noi discutii cu autoritatile romane.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22