Comisia Iordache: Înființarea de servicii în DNA, doar cu avizul CSM; DIICOT, raport anual

E.b. | 07.12.2017

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiție, condusa de deputatul PSD Florin Iordache, a decis, joi, că în cadrul DNA se pot înființa servicii, birouri și alte compartimente de activitate, prin ordin al procurorului-șef, dar cu avizul Secției pentru procurori a CSM.

Pe aceeași temă

 

Parlamentarii din comisie au modificat, în acest sens, legea privind organizarea judiciară, care în prezent prevede că aceste servicii se pot înființa doar prin ordin al procurorului șef.

 

Astfel, "în cadrul DNA se pot înființa servicii teritoriale, servicii, birouri și alte compartimente de activitate, prin ordin al procurorului șef al acestei direcții, cu avizul Secției pentru procurori a CSM", prevede articolul modificat, conform Agerpres.

 

Comisia a mai decis majorarea de la 6 la 8 ani a vechimii în funcție a procurorilor pentru a fi numiți în cadrul DIICOT.

 

"Pentru a fi numiți în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, cu o vechime de cel puțin 8 ani în funcția de procuror sau judecător și să fi fost declarați admiși în urma interviului organizat de comisia constituită în acest scop", prevede textul adoptat.

 

De asemenea, comisia a introdus două texte noi cu privire la situația procurorului după încetarea activității de la DIICOT.

 

"La data încetării activității în cadrul DIICOT, procurorul poate ocupa o funcție la același parchet sau la un alt parchet, unde are dreptul să funcționeze potrivit legii ori revine la parchetul de unde provine. La data revenirii la parchetul de unde provin, procurorii care au activat în cadrul DIICOT își redobândesc gradul profesional de execuție și salarizare corespunzătoare acestuia avute anterior sau pe cele dobândite ca urmare a promovării, în condițiile legii, în timpul desfășurării activității în cadrul acestei direcții", au stabilit membrii comisiei parlamentare.

 

"Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism elaborează anual un raport privind activitatea desfășurată, pe care îl prezintă Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii și ministrului Justiției, nu mai târziu de luna februarie a anului următor. Ministrul Justiției va prezenta Parlamentului concluziile asupra raportului de activitate al DIICOT", prevede un alt text adoptat de comisia parlamentară specială. 
 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22