Completul care-l judecă pe Dragnea în dosarul angajărilor fictive, spulberat de Curtea de Apel

Redactia | 23.11.2018

Liviu Dragnea a obţinut în instanţă suspendarea hotărârii prin care a fost desemnat completul de 5 judecători de la Înalta Curte.

Pe aceeași temă

Curtea de Apel Bucureşti a decis vineri anularea hotărârii Colegiului de conducere al Instanţei supreme din 8 noiembrie, în baza căreia au fost trase la sorţi noile completuri de cinci judecători, fiind suspendată executarea acestei hotărâri.

Efectul acestei decizii a Curții de Apel București este că toate procesele de la instanța supremă vor fi suspendate cel puțin până la sfârșitul anului.

Liviu Dragnea avea termen în procesul de la Înalta Curte în data de 3 decembrie.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a contestat vineri și noul complet de la instanța supremă, care ar urma să-i judece recursul la condamnarea cu trei ani și jumătate închisoare cu executare pe care a primit-o în dosarul angajărilor fictive din Teleorman. Este vorba despre judecătorii Înaltei Curți trași la sorți la începutul lunii, după ce Curtea Constituțională a dat dreptate Guvernului și a decis că e nevoie să fie desemnate noi complete de judecată, în confirmitate cu noua legislație adoptată.

Avocata lui Liviu Dragnea a spus vineri, că Înalta Curte ar fi trebuit sa traga la sorti doar un magistrat, pe presedintele completului-judecator cu functie de conducere, si nu toti pe toți cei cinci magistrati.


Practic, liderul PSD, Liviu Dragnea, a contestat vineri si noul complet de la Inalta Curte care ar urma sa-i judece apelul la condamnarea cu trei ani si jumatate inchisoare cu executare pe care a primit-o in dosarul angajarilor fictive din Teleorman.


In baza deciziei Colegiului de Conducere al ICCJ, pe 9 noiembrie, au fost trase la sorti noile completuri. In cazul lui Liviu Dragnea, acesta urma sa fie judecat de magistratii: Rodica Cosma, Valentin Horia Selaru, Simona Cristina Nenita, Francisca Maria Vasile si Ioana Alina Ilie.

După decizia CCR, instanta supremă a tras la sorti noile completuri de 5 judecatori. Avocatul lui Liviu Dragnea susține că s-a decis în mod nelegal tragerea la sorți.

„Ne-am văzut obligați să formulăm aceasta cerere pentru că suntem în situația de a fi în continuare cu drepturi procesuale vădit afectate, respectiv repartizarea aleatorie a cauzelor", a spus apărătorul liderului PSD.

Noul complet de 5 care urma să judece apelul făcut de Liviu Dragnea în dosarul angajorilor fictive la Direcţia pentru Protecţia Copilului Teleorman, în care este acuzat de corupţie, este format din patru doamne şi un bărbat.

Judecătorul Valentin Şelaru este fostul asistent al Laurei Codruta Kovesi, decretul său de numire la Curtea Supremă fiind semnat de fostul preşedinte Traian Băsescu.

Mai exact, Valentin Şelaru este fostul asistent al Laurei Codruta Kovesi, decretul său de numire la Curtea Supremă fiind semnat de fostul preşedinte Traian Băsescu.

Valentin Şelaru a judecat mai multe dosare DNA, inclusiv pe cel al Alinei Bica, fosta şefă DIICOT. Există şi o controversă, pe vremea când era procuror la DNA Braşov, l-a reţinut şi arestat pe un fost ofiţer SRI, Sorin Crivăţ care a murit atunci când era la Penitenciarul Codlea, în condiţii suspecte.

Judecătoarea Francisca Vasile e cea care a confirmat în 2018 ordonanţa DNA de redeschidere a dosarului TelDrum, închis în 2013. Redeschiderea a fost decisă doar pentru faza in rem a urmăririi penale şi doar în legătură cu infracţiunea de abuz în serviciu. Tot Francisca Vasile a decis ca arhiepiscopul Tomisiului, Teodosie, să rămână sub control judiciar în dosarul în care acesta e acuzat de deturnare de fonduri europene. Un alt dosar judecat de Francisca Vasile este cel privind presupusa subfinanţare a Centrului Militar Zonal Constanţa. Tot Francisca Vasile a fost cea care a decis anularea interceptărilor din dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu şi al deputatului Mircea Drăghici, obţine în baza mandatului de siguranţă naţională.

Rodica Cosma - şefa completului - a judecat printre altele şi dosarul Poşta Română. Cosma a făcut parte din completul de cinci judecători care a condamnat-o la închisoare pe fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iabob Ridzi.

Este judecătoarea care a decis în 2014, eliberarea din arest a primarului Constanţei, Radu Mazăre, şi anchetarea lui sub control judiciar, în dosarul de dare de mită pentru construcţia unui cartier de locuinţe sociale. Cosma este unul din magistraţii care l-a achitat în primă instanţă pe fostul ministru Tudor Chiuariu, a făcut parte din completul care a dispus neînceperea urmăririi penale în dosarul de plagiat al premierului Victor Ponta şi a decis condamnarea definitivă a lui Cătălin Voicu. De asemenea Rodica Cosma a făcut parte din completul care l-a condamnat pe Gigi Becali.

Simona Neniţă a fost preşedinta completului de trei judecători care au judecat dosarul lui Victor Ponta. Magistratul a ajuns la Curtea Supremă în 2011. Judecătorul a făcut parte din completul care a dispus achitarea definitivă a lui Adrian Năstase în dosarul Mătuşa Tamara şi a dispus eliberarea mai multor inculpaţi în dosarul Portul Constanţa, între care şi pe cea a fostului director portuar Eugen Bogatu.

În 2013, l-a condamnat la închisoare cu executare pe deputatul PSD, Nicolae Vasilescu.

Soţul Simonei Neninţă, avocat, e cel care l-a apărat pe fostul senator PSD Cătălin Voicu, condamnat la şapte ani de închisare pentru trafic de influenţă.

Judecătoarea Alina Ioana Ilie a avut pe rol o serie de dosare importante. Ea a fost desemnată pentru a lua în discuţie dosarul Turceni-Rovinari, în care au fost trimişi în judecată premierul Victor Ponta şi senatorul Dan Şova.

Totodată, magistratul a făcut parte din completul de cinci judecători care l-a condamnat definitiv pe Adrian Năstase în dosarul Trofeul Calităţii, la doi ani de închisoare cu executare.

De asemenea, l-a condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pe Gigi Becali, în februarie 2013, în dosarul Sechestrării hoţilor de maşini.

Tot Alina Ilie l-a condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare pe judecătorul Toni Neacşu şi a decis, în 2013, condamnarea definitivă a fostului procuror Maximilian Bălăşescu, la cinci ani de închisoare pentru luare de mită. Alina Ioana Ilie a făcut parte din completul (alături de Florentina Dragomir şi Rodica Cosma) care a decis condamnarea, în iunie 2012, a lui Corneliu Iacobov, la 7 ani de închisoare, în dosarul “Rafo- Carom”.

Background

În luna octombrie, completurile de la instanța supremă au fost contestate pe două căi, atât la Curtea Constituțională, cât și printr-un proces în contencios, la Curtea de Apel București. Între timp, a venit pronunțarea Curții Constituționale, care a dcis că există un conflict între puterile statului, și ca urmare, imediat Înalta Curte a decis să tragă din nou la sorți completurile de cinci judecători. S-au format noi completuri, astfel că inclusiv procesul care îl vizează pe Liviu Dragnea va fi judecat de noi judecători.

Vineri era programat un termen în procesul civil deschis de Liviu Dragnea la instanța Curții de Apel București. În fața instanței, apărătorul președintelui Camerei Deputaților a solicitat suplimentar ca instanța să se pronunțe și pe noua hotărâre luată de conducerea Înaltei Curți de a trage la sorți noile completuri de 5 judecători. Curtea de Apel a decis că solicitarea este admisibilă, ea se judecă în acest moment și urmează să vedem care va fi decizia instanței.

Principalul argument al avocatului care îl reprezintă în instanță pe Liviu Dragnea este că instanța supremă, prin colegiul de conducere, ar fi trebuit să aștepte motivarea Curții Constituționale înainte de a trage la sorți noii judecători care să compună aceste completuri formate din câte cinci magistrați, pentru a vedea exact dacă era o problemă doar cu cei care conduceau aceste completuri sau dacă în integralitate ar fi trebuit trase la sorți din nou, așa cum de altfel a și făcut instanța supremă.

Surse: G4Media, Digi 24, Ziare.com, Revista 22

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22