Liviu Dragnea contestă și noul complet de cinci magistrați care-l judecă la Înalta Curte

Redactia | 23.11.2018

Avocata lui Liviu Dragnea a arătat vineri la Curtea de Apel București că este nemulțumită de modul în care s-a făcut noua tragere la sorți a completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ.

Pe aceeași temă

Vineri, la Curtea de Apel, are loc un nou termen în procesul în care Liviu Dragnea a contestat completul de 5 judecători la care a fost repartizat, in apel, dosarul DGASPC Teleorman. La ședința de judecată, avocatul liderului PSD a cerut modificarea acțiunii inițiale, intrucât completul de judecată a fost schimbat ca urmare a tragerilor la sorti, menționând că și actualul complet este nelegal format.

După decizia CCR, instanta supremă a tras la sorti noile completuri de 5 judecatori. Avocatul lui Liviu Dragnea susține că s-a decis în mod nelegal tragerea la sorți.

„Ne-am văzut obligați să formulăm aceasta cerere pentru că suntem în situația de a fi în continuare cu drepturi procesuale vădit afectate, respectiv repartizarea aleatorie a cauzelor", a spus apărătorul liderului PSD.

Noul complet de 5 care ar urma să judece apelul făcut de Liviu Dragnea în dosarul angajorilor fictive la Direcţia pentru Protecţia Copilului Teleorman, în care este acuzat de corupţie, este format din patru doamne şi un bărbat.

Judecătorul Valentin Şelaru este fostul asistent al Laurei Codruta Kovesi, decretul său de numire la Curtea Supremă fiind semnat de fostul preşedinte Traian Băsescu.

Mai exact, Valentin Şelaru este fostul asistent al Laurei Codruta Kovesi, decretul său de numire la Curtea Supremă fiind semnat de fostul preşedinte Traian Băsescu.

Valentin Şelaru a judecat mai multe dosare DNA, inclusiv pe cel al Alinei Bica, fosta şefă DIICOT. Există şi o controversă, pe vremea când era procuror la DNA Braşov, l-a reţinut şi arestat pe un fost ofiţer SRI, Sorin Crivăţ care a murit atunci când era la Penitenciarul Codlea, în condiţii suspecte.

Judecătoarea Francisca Vasile e cea care a confirmat în 2018 ordonanţa DNA de redeschidere a dosarului TelDrum, închis în 2013. Redeschiderea a fost decisă doar pentru faza in rem a urmăririi penale şi doar în legătură cu infracţiunea de abuz în serviciu. Tot Francisca Vasile a decis ca arhiepiscopul Tomisiului, Teodosie, să rămână sub control judiciar în dosarul în care acesta e acuzat de deturnare de fonduri europene. Un alt dosar judecat de Francisca Vasile este cel privind presupusa subfinanţare a Centrului Militar Zonal Constanţa. Tot Francisca Vasile a fost cea care a decis anularea interceptărilor din dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu şi al deputatului Mircea Drăghici, obţine în baza mandatului de siguranţă naţională.

Rodica Cosma - şefa completului - a judecat printre altele şi dosarul Poşta Română. Cosma a făcut parte din completul de cinci judecători care a condamnat-o la închisoare pe fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iabob Ridzi.

Este judecătoarea care a decis în 2014, eliberarea din arest a primarului Constanţei, Radu Mazăre, şi anchetarea lui sub control judiciar, în dosarul de dare de mită pentru construcţia unui cartier de locuinţe sociale. Cosma este unul din magistraţii care l-a achitat în primă instanţă pe fostul ministru Tudor Chiuariu, a făcut parte din completul care a dispus neînceperea urmăririi penale în dosarul de plagiat al premierului Victor Ponta şi a decis condamnarea definitivă a lui Cătălin Voicu. De asemenea Rodica Cosma a făcut parte din completul care l-a condamnat pe Gigi Becali.

Simona Neniţă a fost preşedinta completului de trei judecători care au judecat dosarul lui Victor Ponta. Magistratul a ajuns la Curtea Supremă în 2011. Judecătorul a făcut parte din completul care a dispus achitarea definitivă a lui Adrian Năstase în dosarul Mătuşa Tamara şi a dispus eliberarea mai multor inculpaţi în dosarul Portul Constanţa, între care şi pe cea a fostului director portuar Eugen Bogatu.

În 2013, l-a condamnat la închisoare cu executare pe deputatul PSD, Nicolae Vasilescu.

Soţul Simonei Neninţă, avocat, e cel care l-a apărat pe fostul senator PSD Cătălin Voicu, condamnat la şapte ani de închisare pentru trafic de influenţă.

Judecătoarea Alina Ioana Ilie a avut pe rol o serie de dosare importante. Ea a fost desemnată pentru a lua în discuţie dosarul Turceni-Rovinari, în care au fost trimişi în judecată premierul Victor Ponta şi senatorul Dan Şova.

Totodată, magistratul a făcut parte din completul de cinci judecători care l-a condamnat definitiv pe Adrian Năstase în dosarul Trofeul Calităţii, la doi ani de închisoare cu executare.

De asemenea, l-a condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pe Gigi Becali, în februarie 2013, în dosarul Sechestrării hoţilor de maşini.

Tot Alina Ilie l-a condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare pe judecătorul Toni Neacşu şi a decis, în 2013, condamnarea definitivă a fostului procuror Maximilian Bălăşescu, la cinci ani de închisoare pentru luare de mită. Alina Ioana Ilie a făcut parte din completul (alături de Florentina Dragomir şi Rodica Cosma) care a decis condamnarea, în iunie 2012, a lui Corneliu Iacobov, la 7 ani de închisoare, în dosarul “Rafo- Carom”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22