Conf. dr. OANA CHELARU-MURĂRUŞ, decanul Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti: Demisia, dacă plagiatul e dovedit

Fara Autor | 26.06.2012

Pe aceeași temă

1. Din textele comparate ale lucrării de doctorat a lui Victor Ponta şi cărţile din care acesta s-a inspirat (Dumitru Diaconu – Curtea Penală Internaţionlă, Istorie şi Realitate, Editura All Beck, 1999; Vasile Creţu - Drept Internaţional Penal, Editura Tempus, 1996 şi Ion Diaconu - The International Criminal Court: A New Stage, Nicolae Titulescu Romanian Inst. International Studies, 2002) reiese că zeci de pagini sunt identice, fără a avea vreun semn de citare sau note de subsol. Consideraţi că se poate vorbi în această situaţie de plagiat?

2. Care ar trebui să fie consecinţele în acest caz?

3. În cazuri similare din străinătate (Ungaria şi Germania), comunitatea academică a reacționat ferm. Consideraţi că ar fi normală o atitudine de acelaşi tip şi în România?

 

1: Citesc întrebarea dvs. ca pe una re­to­rică. Este evident că identitatea formală a unor texte reprezintă un caz grosolan de plagiat. Plagiatul acoperă însă o gamă mai largă şi chiar mai subtilă de forme ale fraudei intelectuale care merg de la co­pierea propriu-zisă a unor texte până la parafrazarea unor idei fără indicarea pa­ternităţii acestora. Facultatea de Litere încearcă în prezent să aplice cu con­sec­venţă sancţiuni studenţilor care plagiază. Cazurile semnalate de profesori Comisiei de Etică a facultăţii sunt judecate cu aten­ţie şi sancţionate în funcţie de gravitate. Furtul intelectual este considerat cu atât mai grav, cu cât el se produce într-un ci­clu de învăţământ mai avansat (de exem­plu, la Şcoala doctorală) sau constituie o recidivă. În aceste condiţii, consider că ori­ce text suspectat de plagiat, fie el al primului ministru sau al unui simplu stu­dent, trebuie să beneficieze de analiza com­petentă şi imparţială a unei comisii de specialişti. Mi se pare binevenită, în acest sens, propunerea rectorului Universităţii din Bucureşti, prof. dr. Mircea Dumitru, de a cere formarea unei comisii de spe­cialişti prestigioşi de origine română, care activează în străinătate, în vederea ana­lizării tezei de doctorat a primului mi­nistru Victor Ponta.

2: În cazul dovedirii fără dubiu a actului de plagiat de către o comisie abilitată în acest sens, se cuvine ca primul ministru să îşi dea demisia. Fiind însă vorba de o teză de doctorat, coordonată de un pro­fesor, susţinută în faţa unor specialişti şi confirmată de o comisie naţională după pro­ceduri foarte precise, trebuie să ne punem întrebarea ce responsabilitate re­vine fiecăruia dintre cei implicaţi într-o ase­menea situaţie.

3: Solidaritatea comunităţii academice ar fi de dorit în toate situaţiile care o privesc în mod direct.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22