Confruntarea dintre Dragnea şi Tudose se mută la Parlament: split TVA şi supraacciza

Dora Vulcan | 10.10.2017

Plenul Senatului are marti pe ordinea de zi pentru dezbatere si vot final ordonantele de Guvern privind introducerea platii defalcate a TVA si a majorarii accizei pe combustibili, susţinute de Dragnea dar respinse de comisia condusa de social-democratul Eugen Orlando Teodorovici.

Pe aceeași temă

 

 

 Pe 26 septembrie senatorii din comisia de buget-finante au decis, prin aprobarea unui amendament depus in acest sens, ca plata defalcata a TVA va fi obligatorie de anul viitor doar pentru companiile de stat si firmele care au contracte cu statul, pentru celelalte firme sistemul fiind optional din 2018 si obligatoriu doar din 2019, daca se va dovedi functional,s crie ziare.com. Adică exact teza repusă în discuţie de premierul Tudose în contradictoriu cu Liviu Dragnea.

 

Tot pe 26 septembrie, comisia de buget-finante din Senat a decis, la propunerea PNL, si eliminarea majorarii accizei la carburanti.

 

Guvernul a aprobat, in sedinta din 30 august, majorarea accizelor la carburanti in doua etape - de la 15 septembrie si 1 octombrie. Ministrul Finantelor, Ionut Misa, anunta ca introducerea supraaccizei va genera o majorare de cate 0,16 lei/litru pentru toate tipurile de carburanti - benzina cu plumb, fara plumb si motorina. El sustinea ca aceasta majorare se produce in etape "pentru a nu crea un soc la nivelul consumului care poate genera cresteri de pret, automat scaderi de consum si poate afecta bugetul de stat".

 

De la momentul la care a fost anuntata aceasta masura, preturile carburantilor la pompa au inceput sa creasca, dar toti membrii Guvernului care au fost intrebati de scumpiri au negat existenta lor, invând directivele lui Dragnea. Culmea obedienţei a fost atinsă de ministrul Rovana Plumb, care a spus că dacă domnul Dragnea spune că nu cresc, atunci chiar nu cresc preţurile la combustibil.

 

Saptamana trecuta, senatorii PSD, reuniti in sedinta, au decis sa voteze cele doua ordonante in forma adoptata de Guvern, adica majorarea accizei la combustibili sa ramana in continuare valabila, iar split TVA sa fie obligatorie de la 1 ianuarie 2018 pentru toate firmele din Romania.

 

 

Dragnea se opune eliminarii supraaccizei si a Split TVA

 

Situatia insa inca se joaca, dupa ruptura tot mai clara dintre premierul Mihai Tudose si seful PSD Liviu Dragnea. Tudose a anuntat luni seara, intr-o emisiune la Antena3, ca are in plan o remaniere consistenta a Guvernului, principalii vizati fiind ministrii cu probleme penale, inclusiv Sevil Shhaideh si Rovana Plumb, vizate de DNA in Dosarul Belina.

 

Premierul s-a aratat tot mai putin dispus sa accepte masurile impuse de liderul partidului, anuntand ca relatia dintre ei nu este in cea mai buna faza. Mai mult Tudose a spus ca lucrurile se vor lamuri marti, "barbateste".

 

Ulterior, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, Tudose a spus ca Split TVA se va aplica doar la firmele de stat, in faliment sau in insolventa, parand sa respinga total masura acceptata initial "de la centru", despre care presa a spus ca a fost gandita de Liviu Dragnea si Darius Valcov.

 

De altfel, intrebat luni daca este posibil ca TVA defalcat sa fie introdus optional de la inceputul anului viitor, Dragnea a raspuns: "Noi asteptam cu foarte mare interes pozitia ministrului de Finante".

 

Asadar, cum nu este anuntata nicio sedinta in PSD marti, se pare ca acea confruntare barbateasca la care se refera Tudose este in Parlament, la votul din Senat pe Split TVA si supraaciza. Ramaneti alaturi de noi pentru a vedea evolutiile acestei noi situatii interesante ce a aparut, pentru a doua oara in mai putin de un an, intre Liviu Dragnea si Guvernul sau.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22